Tarımda israfın 45 milyar dolar!

Tarımda israfın 45 milyar dolar!

Tarımda yıllık israfın boyutu 45 milyar dolar!Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin potansiyelinin 100 milyonluk nüfus...

Tarımda yıllık israfın boyutu 45 milyar dolar!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin potansiyelinin 100 milyonluk nüfus ile 50 milyon turisti besleyecek kapasitede olduğunu söyledi. Bayraktar yılda tarımda 45 milyar dolar israf olduğunu söyledi

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, hedeflerinin, 100 milyon nüfusu, 50 milyon da turisti besleyen bir tarım sektörü yaratmak olduğunu söyledi.

Bazı açılışlar için Konya'ya gelen Bayraktar, ilk olarak Kulu'daki Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı açılışına katıldı.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir tarafında çeşitli laboratuvarlar açıldığını, bunlardan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Bu eseri kazandıran aidatlarıyla, alın terinden başka geliri, rant ve faiz geliri olmayan, eserlerin vücuda gelmesini sağlayan değerli çiftçilerin olduğunu belirten Bayraktar, ''Benim çiftçim sadece bu eserleri kazandırmakla kalmıyor, Türk çiftçisi buranın ekonomisini kalkındırıyor ve güçlendiriyor.

Çiftimiz üretimiyle piyasaya malını arz ediyor. İnsanlarımızın sadece gıda güvencesini sağlamıyor. Burada ticaret erbabı ve esnafı bekliyor. Bunun dışında toprağımızı bereketle süslüyoruz.

Oradan aldığımız ürünlerle insanlarımızın sofrasını donatıyoruz. Sabah öğlen akşam bu ülkede yaşayanlar bizim ürettiğimiz yiyorlar'' dedi.

 Bunun farkında olmayanlara seslenmek istediğini, bu nimetleri veren Allah'a şükrederken bunları üreten çiftçiye de teşekkür edilmesi gerektiğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

 ''İhmal etmeyin. Vebal altında kalırsınız. Benim Türk çiftçim, sadece 72 milyona değil, dünyanın değişik bölgelerinden gelen 20 milyon turisti de besliyor.

Ama hedefimiz bu değil, hedefimiz daha büyük. Hedefimiz, 100 milyon nüfusu, 50 milyon da turisti besleyen bir tarım sektörü yaratmak.

Bunun için de her türlü tedbiri almak zorundayız. Çiftçinin önündeki engelleri ve üretim ile arasındaki duvarları kaldırdığımızda çiftçimiz bunu yapacak güce sahiptir. Ama çiftçimiz diyor ki, 'bana ucuz mazot ve gübre verin.' 'Ucuz elektrik verin. KDV'yi düşürün.' 'Ürünümün para etmesini sağlayın.' 'Neler üreteceğimi size göstereceğim' diyor.

Çiftçimizin önündeki engelleri kaldırmak lazım. Başbakan ve ilgili Bakanlarla görüşerek çiftçimizin bu sorunlarını iletiyoruz. Başka ne yapıyoruz? İstihdama katkı sağlıyoruz.''

 Geçen yılın Mart ayına göre, tarım sektörünün 625 bin kişiyi fazladan istihdam ettiğini dile getiren Bayraktar, şehirde, aç ve açıkta kalan insanların kendilerine sığındığını söyledi.

AÇILAN LABORATUVARLAR İSRAFIN ÖNÜNE GEÇECEK

Sadece kendilerini değil, artık aç ve açıkta kalan insanları da beslemek zorunda oldukları, onlara da sofrada bir tabak açtıklarına dikkat çeten Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

''Onun için Türk çiftçisinin desteklenmesi gerekiyor. Özellikle bu zor günlerde krizi aşmaya çalışan Türkiye, bu nedenle de tarım sektörüne desteklemesi ve sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi lazım.

GAP, DAP VE KOP gibi projeler bu anlamda çok önemli. Konya Ovasını Sulama Projesi bir an önce hayata geçirilmesi çok önemlidir. Eğer bu bölgede sulama imkanları artırılmazsa, çiftçiye sulama şansı veremezsek çiftçinin para kazanma şansı kalmayacağını biliyoruz.

TZOB birliği olarak yaptığımız bir çalışmaya göre, yılda 45 milyar dolar civarında tarımda israf var. Bunlardan bir kısmı sulama problemleriyle , bir kısmı da yetersiz ve yanlış gübre kullanmayla alakalı. 

Bu anlamda açılan laboratuvarlar çok önemli. Çiftçi bunun farkında değil, bugün 10 milyar dolar parayı yanlış gübre kullanmaktan dolayı israf ediyoruz.

Bunun Türkiye'de hesabını yapan yok. İşte bu laboratuvarların açılması bu israfın önüne geçecektir. Toprak işlemeden hasada katar bütün israfı önlemek lazım. Ekerken de biçerken de yüzü gülen çitçiye hepimiz görmemiz lazım.''

Bayraktar, geçen yıl yapımına başlanılan ve yaklaşık 250 bin liraya mal olan laboratuvarı kurdele keserek açılışını gerçekleştirdi.

Laboratuvarları gezen Bayraktar, Kulu Ziraat Odası Başkanı Halil Yeşiltaş'tan cihazlarla ilgili bilgi aldı.

Bayraktar, daha sonra Cihanbeyli ve Altınekin'deki laboratuvarların açılışını gerçekleştirmek üzere ilçeden ayrıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler