Tesettürlü tasarımcı dünya gündeminde
Georgetown Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonucuna göre dünyada 'En Etkili 500 Müslüman' sıralamasında tesettürlü moda tasarımcısı Rabia Yalçın da yer alıyor
FAHRİ SARRAFOĞLU
Georgetown Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonucuna göre dünyada 'En Etkili 500 Müslüman' sıralamasında yer alan moda tasarımcısı Rabia Yalçın, yer alıyor. Rabia Yalçın, 2008 yılında New York Moda Haftası kapsamında gerçekleştirilen defilede plastik şişelerin geri dönüşümünden elde edilen kumaşlarla hazırladığı kişiye özel koleksiyonuyla 'en yenilikçi tasarımcı' ödülünü almaya hak kazanmıştı. Yalçın, İtalya diye, Fransa diye bir şey yok, her yer Türkiye olmuş. Bunu görmemiz lazım' dedi. Yalçın ile yaptığımız röportajın ayrıntıları şöyle:
MAĞAZA ZİNCİRİ KURUYOR
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Uzun yıllardır tasarım yapıyorum. Uzunca bir süre kendim ve çevrem için kıyafet tasarladıktan ve çocuklarımı büyüttükten sonra gelen ısrarlı taleplerle de profesyonel hayata geçtim. 12 yıldır sürdürdüğüm Portakal Çiçeği ve Rabia Yalçın Haute Couture markalarına son olarak bu yıl hazır giyim markam R4'ü de ekledim. Rabia Yalçın markası dünyada ciddi bir ilgi görmekte. 3 yıldır Amerika, Avrupa, Arap ülkeleri ve Uzak Doğu ile çalışmalar gerçekleştiriyorum. Hedefim tüm dünyada mağaza zinciri oluşturmak.
Girişimcilere dönük tavsiyeleriniz nelerdir?
Agresif hedef koymalı, hedefe giden yolda esnek ve profesyonelce davranmalısınız. Hem özgün hem rekabetçi olmalısınız. Biraz ondan, biraz bundan derseniz 'butik açmış bir ev hanımı' konumuna razı olmanız gerekir.
Hanımlara pozitif ayırımcılıktan söz ediliyor..
Keşke böyle bir şey olsa. Bazı ülkelerde bu konuların çözümüne yönelik bazı modeller geliştirildi ama mükemmel bir model henüz yok. Çalışan kadınlar da ya hiç ya da tek çocuk yapıyor. Aslında başbakanın dediği gibi çok değil; yakın gelecekte Türkiye nüfusunun ortalama yaşı oldukça yükselecek; genç nüfus azaldı. Geçen sene bu konuda uluslararası bir seminer gerçekleştirildi İstanbul'da. Umarım iyi bir model oluşturulabilir.
Başörtüsüne kuş konduramazsınız
İslami moda olur mu?
Moda ticari bir kavram. Dünyada moda sektörünün başında olan birkaç kişinin oturup karar verdiği ticari bir olgu. Bir oyun gibi aslında. Ben bu moda oyunundan sıkılıyorum. Moda olgusu herkesi aynılaştırıyor. Oysa farklılaşmak daha değerli geliyor bana. Modayı her dine, her inanca uyarlayabilirsiniz. Tabi ki o dinin gerektirdiği 'olmazsa olmazları' uygulayarak. Başörtüsüne moda diye kuş konduramazsınız. Ama ceketinin rengini, kesimini, kumaşını modaya göre belirleyebilirsiniz.
Osmanlı'nın modası hiç geçmez
Özellikle 600 yıllık Osmanlı hareminde giyim modelleri sanırım henüz ortaya çıkarılmadı. Bu konuda bir çalışmanız var mı? Yoksa modası geçmiş diye mi bakılıyor?
Osmanlının hiç modası geçer mi? Aslında bugün pek çok obje, ürün Osmanlıdan esinlenerek üretildiği için değer kazanmış durumda. O paha biçilmez bir kazanım bizler için. Hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Ben bizzat tasarımlarımın çoğunda Osmanlıdan esinlenirim. Osmanlı tarzını bugüne uyarlarım. Kaftanı bir jean'le giyilebilecek kombinasyon sunarım. Aslında Osmanlı tarzını bugünün kadınlarının giyebilme, taşıyabilme avantajı sunuyorum. Benimle ilgili yabancı basında yer alan bazı yazılarda 'geçmişle bugünün; doğuyla batının arasındaki eşsiz köprü' tanımlaması kullanılıyor. Osmanlının ihtişamını, el emeğini, bugüne yorumluyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.