“Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri” Toplantısı

“Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri” Toplantısı

Çukurova Üniversitesi Heyeti, “Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri” Toplantısı’na Katıldı…

turk_rus-forum-8.jpg

Çukurova Üniversitesi Heyeti, “Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri” Toplantısı’na Katıldı…

Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri toplantısı, Komitenin Eş Başkanı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in ev sahipliğinde Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşti. Türkiye ve Rusya’nın önde gelen üniversitelerinin yer aldığı toplantıda iki ülke arasındaki akademik işbirliklerinin geliştirilmesi için gereken formüller masaya yatırıldı. Çukurova Üniversitesi de bu kapsamda toplantıya katılan üniversiteler arasında yer alırken Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’nü tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kibar, Rus Üniversiteleri ile öğretim üyesi ve öğrenci değişimleriyle ortak diplomayı da içeren geniş kapsamlı akademik işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Toplantıya Rusya’dan Güney Fedaral Üniversitesi, Moskova Devlet Pedagoji Üniversitesi, Rusya Devlet Adalet Üniversitesi, Nizhni Novgorod Devlet Üniversitesi’nin Rektörleri, Rus dili, Rus kültürü, eğitim ve bilimi desteklemek amaçlı Rus kurumu Rossotrudnıchestvo yetkilileri, Türkiye’den Çukurova, ODTÜ, Boğaziçi, Dokuz Eylül, Altınbaş, Osmangazi, İnönü, İstinye, Çanakkale 18 Mart ve Hacettepe Üniversitelerinin rektör/temsilcileri hazır bulundu.

turk_rus-forum--6.jpg

Ülkelerin tanıtım filmleriyle başlayan toplantıda konuşan Prof. Dr. Erkan İbiş, Rusya tarafı Eş Başkanlarından Güney Federal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Inna Shevcenko, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Dr. İsmail Safi, İstanbul Milletvekili ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar da birer konuşma yaparak bilim ve eğitimde yapılan işbirlikleri ile yol haritasına ilişkin somut adımların atılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er de üniversitelerde uluslararasılaşmanın önemli olduğunu ve YÖK’ün uluslararasılaşmayı teşvik ettiğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Kibar da Sunum Yaptı.

İki ülke arasındaki akademik işbirliklerinin geliştirilmesi için gereken formüllerin masaya yatırıldığı Türk-Rus Toplumsal Forumu Eğitim-Bilim Komiteleri toplantısında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da, Üniversite hakkında görsellerle bir sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Kibar 20 bin dekar arazi üzerine kurulu Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’nü tanıttı.

Prof. Dr. Kibar: “Rus Üniversiteleri İle Akademik İşbirliğine Hazırız.”

Rektör Prof. Mustafa Kibar tarım, gıda, sağlık, enerji, çevre ve bölgesel kalkınma gibi alanların Çukurova Üniversitesi’nin öncelikli araştırma alanları olduğunu ifade ederek bu alanlarda Rus Üniversiteleri ile öğretim üyesi ve öğrenci değişimleriyle ortak diplomayı da içeren geniş kapsamlı akademik işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Prof. Dr. Kibar ayrıca Çukurova Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstleneceği OMSK Devlet Ziraat Üniversitesi, St Petersburg Politeknik (SPbPU), St Petersburg Elektroteknik (ETU LETİ) üniversitelerinin de partner üniversiteler olarak yer aldığı Erasmus + kapsamında K107 Projesine dahil edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Kibar’a sunumunda “Uluslararası İşbirlikleri” hakkında Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Harun Arıkan eşlik ederken, ÇÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Müdürü Prof. Dr. Alhan Sarıyev de yabancı öğrenciler konusunda destek verdi. Prof. Dr. Sarıyev Rusça yaptığı sunumda projelerinden de söz ederek büyük alkış aldı.

Prof. Dr. Sarıyev 3 ayrı projeleri olduğunu ifade ederek Rusya’daki Agrofizik Araştırma Üniversitesi ile uygulamaya koyulabilecek projeleri “Toprak İşleme ve Gübreleme Sistemlerinde Toprak Özelliklerinin ve Sera Gaz Emisyonlarına Etkisinin Araştırılması, Türkiye ve Rusya Agrega Sistemlerinde Sera Gazi Emisyonlarının Modellenmesi, Sera Örtü Malzemelerinin Farklı Toprak İklim Bölgelerine Göre Modellenmesi ve Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi.” şeklinde sıraladı.

Toplantıda Tavsiye Kararları Alınarak İmzalandı

Katılımcı üniversitelerin sunumlarının ardından Prof. Dr. Erkan İbiş ile Prof. Dr. Inna Shevcenko arasında tavsiye kararları alınarak protokol imzalandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler