Türkiye ekonomisine bu hukuk sistemi dar...

Türkiye ekonomisine bu hukuk sistemi dar...

Türkiye'nin Avrupa'da ikinci büyük ekonomi olacağını öne süren Devlet Bakanı Ali Babacan, "Biz ekonomide ne yaparsak yapalım, Türk ekonomisinin arzu edilen...

Türkiye'nin Avrupa'da ikinci büyük ekonomi olacağını öne süren Devlet Bakanı Ali Babacan, "Biz ekonomide ne yaparsak yapalım, Türk ekonomisinin arzu edilen noktaya gelebilmesi için çok sağlam hukuk sistemine ihtiyacımız var" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin kredi notu artan çok az ülkelerden biri, iki kademe birden artan tek ülke olduğunu belirterek, 'Uzun yıllara baktığınızda 20-30 sene sonra Avrupa'da iki büyük ekonomi olacak. Birisi Türkiye diğeri Almanya' dedi.

Babacan, 2010 yılındaki büyümenin geçen yılki dipten yukarı çıkış anlamına geldiğini, büyümenin olağanüstü tedbirlerle devam ettiğini belirtti.

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKIŞ

Bakan Babacan, "Yoğun bakım odasına alınmış, adeta ölüm döşeğindeki hastayı düşünün. O yoğun bakımlarla bir miktar daha hastayı toparlamış durumda. Büyüme dediğimiz bu. Aslında pek çok açıdan baktığımızda henüz normale dönmüş değiliz' dedi.

OECD'nin açıkladığı rakamlara göre işsizlik oranını en hızlı düşüren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Babacan, "Tüm Avrupa'da en çok istihdam üreten ülke Türkiye... Türkiye bir istikrar adası olarak yükseliyor. Uzun yıllara baktığınızda bir 20-30 sene sonra Avrupa'da iki büyük ekonomi olacak, birisi Türkiye diğeri Almanya. Bunlar sağlam analizler" dedi.

'YARGI SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ'

Babacan, Türkiye'nin bu başarısının, sadece ekonomi politikalarıyla ilgili olmadığını belirterek, 'Biz ekonomide ne yaparsak yapalım, Türk ekonomisinin arzu edilen noktaya gelebilmesi için çok sağlam hukuk sistemine ihtiyacımız var. Mevcut hukuk sistemimiz artık bize dar geliyor' dedi.

'YOKSA PATİNAJ YAPMAYA BAŞLARIZ'

Temel hak ve özgürlükler konusunda Türkiye'nin ufku açık, evrensel olmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Babacan, aksi halde Türkiye'nin "patinaj yapmaya başlayacağını' bildirdi. Babacan, Türkiye'ye yatırım yapacaklara danışmanlık yapan piyasa analizcilerinin raporlara göre, bir 'evet' sonucunun Türkiye ekonomisi için çok olumlu sonuçlar getireceğinin ortaya çıktığını anlattı. Babacan, "Şimdiye kadar tek bir analiz yoktur ki; ('hayır' ekonomi için daha iyidir) ya da ('evet' kötüdür diyen). Objektif bakmamız gerekiyor. Bunun Türkiye için önemli bir karar olduğunu anlatmamız gerekiyor" dedi.

2010 krizden yavaş yavaş çıkma yılı

Babacan, Adana Ticaret Borsası tarafından Seyhan Oteli'nde düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, 2009 yılının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra küresel ekonominin en çok daraldığı dönem olduğunun altını çizdi. Bu krizin dünyaya maliyetinin İkinci Dünya Savaşı'nın maliyetinden daha büyük olduğunu anımsatan Babacan, 2010'un krizden yavaş yavaş çıkma yılı olduğunu, dünyadaki ekonomik büyümenin tekrar başladığını anlattı.

5 milyarlIk yatırım e-muhtırayla kaçtı

Babacan, 2003, 2004, 2005, 2006 yıllarının Türk ekonomisinin hızlı büyüdüğü yıllar olduğunu, 2007 ve 2008'de ise büyümenin neredeyse durduğunu vurguladı. Bu dönemlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Güven ortamını zedeleyici gelişmeler oldular. E-Muhtıra vakası yaşadık. 27 Nisan. 28 Nisan saat 11.00'da yatırımcılarla ilgilenen arkadaşlarımıza mail geldi. Türkiye'ye 5 milyar dolar doğrudan yatırıma hazırlanan büyük bir firma, arkadaşlarımıza soruyor. 'Ordu mu? Eğer bu doğruysa, ben 10-15 yıl arkamı dönüp, Türkiye'ye bakmam. Çünkü ülkenin başına ne geleceği, bunları kestirmek çok zor' Bunlar bütün o güvenilirliği alıp götürüyor."

e-muhtıranın ardından 367 vakası ve parti kapatma davasının geldiğini hatırlatan Babacan, "Şu anda birinci sınıf demokratik sistemin işlediği hiç bir ülkede böyle bir şey yok" dedi.

Babacan, sözlerini şöylü sürdürdü:

"Ben hep, 'içinde bulunduğunuz bina sağlam olacak ki depremde bir şey olmasın' derdim. Ya zemin çürükse? Binanın oturduğu zemin hukuk sistemi, temel hak ve özgürlükler. Eğer temel sağlam olmazsa, bu binayı istediğiniz kadar sağlam yapın yıkılır" dedi.

Referandum siyasi parti meselesi değil

Babacan, referandumun siyasi parti meselesi olmadığını belirterek, "Bir Türkiye meselesi olduğu her yerde vurgulanmalı' dedi.

Babacan, "Çocuklarımızın torunlarımızın Türkiye'si için bu bir fırsat. Türkiye demokraside, temel hak özgürlüklerde, yargı sisteminde bir basamak daha mı yukarı çıkacak, yoksa 'ben memnunum böyle gelmiş böyle gider' mi diyecek' diye konuştu.

Babacan, 2011 seçimlerinin çok yakın olduğunu da anımsatarak, "Eğer bir partiye, bir gruba mesaj vermek istiyorsak, 2011 seçimleri çok yakın. Hangi partiye gönlünüz daha yakınsa, o partinin logosunun altına tercihimizi yapacağız. Ama referandum siyasi parti meselesi değil' dedi.

Toplantıya, Adana Valisi İlhan Atış, AK Parti Adana Milletvekilleri Vahit Kirişçi, Necdet Ünüvar ve Fatoş Gürkan, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş ile çok sayıda davetli katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler