Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinlikleri
- TEB Genel Müdürü Leblebici:
- ''Bir işe katılın, girişimciler batmasın, hep beraber yapalım. Girişimcileri anlayalım, biz de onlara destek verelim''
- ''Her yerde üretim var. Bu kavgada, sadece katma değerli ürünler yaratan, global düşünen, tutku ile bu işe sarılan girişimciler değiştirecek ülkeleri. O nedenle girişimcilerimize sürekli yatırım yapmalıyız''
ADANA (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, ''Bir işe katılın, girişimciler batmasın, hep beraber yapalım. Girişimcileri anlayalım, biz de onlara destek verelim'' dedi.
Leblebici, Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinlikleri kapsamında Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu ve Ağ Başkanı Mehmet Buldurgan’ın moderatörlüğünde, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Simit Sarayı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur ve Startup Sauna CMO’su Kasper Suomalainen katıldığı Girişimcilik Paneli'nde konuştu.
Leblebici, paneldeki sunumunda, girişimcilikte pazar araştırması için kaynağın bulunması gerektiğini fakat kaynakların çok pahalı olduğunu söyledi.
Türkiye'de TEB olarak KOBİ'leri büyüttüklerini ve ihracata yönlendirdiklerini belirten Leblebici, şöyle devam etti:
''KOBİ'lerin geldiği yer çok önemli. Türkiye'de de bir sürü girişimci akıl var. O zaman KOBİ'den girişim bankacılığına geçelim dedik. İlk olarak biz başladık. Girişimcileri irdelemeye başladık. Market araştırmaları doğru yapılmıyor, yeterince bilgi sahibi değiller. Ailenin bakkalları gibi bir şeyi öldürmemek lazım. Bu işin en önemli noktası tutku. Bunu devam ettirebilmek için de bizim ekosistemde o insanlara yardımcı olmamız gerekiyor.''
Leblebici, 4 yıldır bu işi tutkuyla yaptıklarını ve bu yolla girişimcilere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
''Bir işe katılın, girişimciler batmasın, hep beraber yapalım. Girişimcileri anlayalım, biz de onlara destek verelim. Türkiye'nin her yerindeki insan davranışlarını izleme şansımız var. TİM'le beraber San Francisco'da, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Denizli'de girişim platformlarında insanları dinliyoruz. O bölgenin insanlarının projelerinin hayata geçirilmesine destek veriyoruz. Her ülkede bu girişimci potansiyeli var. Aslında ben girişimcilere bugünün zanaatkarları diye bakıyorum. Eskiden daha farklıydı. Zanaatkar işin uzmanı, tüm detayları bilen, işi yapan. Global dünyada zanaatkara girişimci denilebilir.''
''Gelişen dünyada her yerde üretim varken katma değerli üretimi nasıl yapacağız, nasıl yeni model getireceğiz, bunu yaratmaya çalışıyoruz'' diyen Leblebici, ''Her yerde üretim var. Bu kavgadan, sadece katma değerli ürünler yaratan, global düşünen, tutku ile bu işe sarılan girişimciler değiştirecek ülkeleri. O nedenle girişimcilerimize sürekli yatırım yapmalıyız'' ifadelerini kullandı.
Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinlikleri
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Tasarım Direktörü Akan: "Eğer probleminiz doğru değilse bulduğunuz çözümün hiç bir önemi yok. Dolayısıyla mesele sadece çözümü bulmak değil, problemi doğru tanımak"
ADANA (AA) - Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Tasarım Direktörü Erdem Akan, "Eğer probleminiz doğru değilse, bulduğunuz çözümün hiç bir önemi yok. Dolayısıyla mesele sadece çözümü bulmak değil, problemi doğru tanımak" dedi.
Adana'da düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinliklerinin ikinci günündeki panelde, yaptığı tasarımlar hakkında katılımcılara bilgi veren Akan, tasarımlarını "İkonik olmak, kavramsal olmak, lüks kavramı, ürünlerin akıllı olması ve minimum malzeme kullanarak maksimum fonksiyon sağlamak" şeklindeki beş temel başlık altında yaptığını söyledi.
Modern tasarım eğitimi aldıklarını ancak burada temel bir problem olduğunu ifade eden Akan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların öğretisi şöyle, bir sorun varsa, bu sorunu parçalara bölersin, her parçasını bir daha parçaya bölersin ve ilgili uzmanlar parçalara bakar, bulunan çözümler toplandığında büyük bir çözüm oluşur. Teknik olarak bu çok güzel ama pratikte bunun işlemediğini görüyoruz. Çünkü günümüzün problemleri, oldukça karmaşık ve disiplinlerin beraber çalışarak çözebileceği sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Firmaların inovasyon kurumlarının ya da birlikteliklerin farklı disiplinlere açık olması ve onlarla beraber çalışması gerekiyor."
Akan, şunları kaydetti:
"Daha önce tasarım ve teknolojik olarak var olan fakat ticari olarak başarı sağlamamış ürünleri sahaya indirmek inovasyondur. Eğer problemi doğru tespit edemediyseniz, bulduğunuz çözümün de hiç bir önemi yok. Dolayısıyla mesele sadece çözümü bulmak değil, problemi doğru tanımak. Bir problemi mimara verdiğiniz zaman bulacağız çözüm başkadır. O problemi bir grafik tasarımcıya verdiğiniz zaman bulacağı çözüm başkadır. O zaman bir yana kayabiliriz. Belki de benim aradığım problemin çözümü yan kreatif alanlarda olabilir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.