'Türkiye'de ırk ve din ayrımcılığı yok'

'Türkiye'de ırk ve din ayrımcılığı yok'

Türkiye'de yaşayan Afrikalılar, ırk ve dini ayrımcılıkla karşılaşmadan hayatlarını sürdürüyor.

İSTANBUL - Gülsüm İncekaya

Türkiye'deki Afrikalılardini inanışlarına uygun ibadetlerini rahatlıkla yerine getiriyor.

Afrikalı Müslümanlar, ibadetleri için herhangi bir camiye gidebiliyor. Hristiyanlar ise inançlarına uygun olarak Rum, Ermeni ve Ortodoks kiliselerinin birinde ibadetlerini yapabiliyor.

Afrikalılar, ibadetleri ve geleneklerine uygun dini törenleri yapmak için bazen bir apartman dairesini, bazen büyük bir iş yerini, bazen de evlerini kullanıyor.

Türkiye'de bulunan Senegalliler, Ticani ve Müridi olmak üzere iki büyük tarikata mensup. Her perşembe gününü cumaya bağlayan gece iki topluluk bir kişinin evinde ya da geniş bir alanda toplanıp ilahi okuyor, dua ediyor.

Ticani tarikatının mensupları, her cuma günü ikindi namazından sonra bir araya gelerek "Hazret'ül Cuma" adını verdikleri ibadeti gerçekleştiriyor. Bu ibadetler İstanbul ve Bursa'da gerçekleştiriliyor. Bunun dışında yıllık toplantılar da düzenliyorlar. 

Bu yıl Esenler'de bir spor komplesinde toplanan yaklaşık bin Senegalli, sabah 09.00'dan ertesi gün sabah 09.00'a kadar ibadet etti. İbadet sırasında Kur'an-ı Kerim, ilahi ve kasideler okuyan Senagalliler, zikir çekti ve Şeyh Bamba'yla ilgili konuşmalar yaptı. Ayrıca katılımcılara Senegal yemekleri ikram edildi.

Sürgüne gidiş törenleri

Senegalli Modou Nar Toire, sürgüne gidiş töreniyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, hicri senenin sefer ayının her 18'inde dünyanın her tarafında Şeyh Bamba'nın Fransızlar tarafından sürgün edilmesini kutladıklarını söyledi.

Türkiye'de yaşayan Senegalliler olarak da o gün bir araya geldiklerini ve 12 saati zikirlerle dualarla ve namazla geçirdiklerini belirten Toire, "Kur'an hatmederiz. Kurban keser, yoksulara Allah için dağıtırız." dedi.

Toire, dini törenlerini Türkiye'de rahatlıkla yaptıklarını ve hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını ifade etti.

Serigne Cheikh Faye ise Bamba'nın Fransızlarla mücadelesinde hiçbir zaman silaha başvurmadığını, sömürgeci Fransa'yı fikir ve imanı ile mağlup ettiğini söyledi.

Faye, Bamba'nın Fransızlara, ''Bu topraklara siz silah soktunuz. Bizim topumuz, tüfeğimiz yok. Ben sizinle silahlı çatışmaya girmeyeceğim. Bilin ki benim sizinle cihadım takva ile olacaktır.'' şeklindeki sözlerini hatırlatarak, ''Yedi yıllık sürgün hayatında ve bütün hayatı boyunca o sadece Allah'ın ve Resulü'nün yolundan gitti." diye konuştu.

Pazarları kilisede buluşuyorlar

Türkiye'de yaşayan ve çoğunluğu Hristiyan olan Sahra altı Afrikalıları da Hristiyan olmalarından kaynaklanan birtakım kaygıları olmasına rağmen hiçbir toplumsal ayırımcılığa maruz kalmadıklarını, eğitim, sağlık haklarından yararlandıklarını, ibadetlerini rahatça yerine getirdiklerini ifade ediyor.

İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan ancak yoğunluklu olarak Mecidiyeköy Gülbağ, Aksaray Yenikapı'da yaşayan Hristiyan Afrikalılar, kiraların artmasıyla Avcılar ve Beylikdüzü gibi ilçelere yönelmiş durumda.

İbadet için Gülbağ, Yenikapı ve Avcılar'daki kiliseleri kullanan Afrikalılar arasında azınlık psikolojisi nedeniyle dayanışma çok yüksek. Pazar günleri ibadetlerini yerine getirmek üzere en güzel kıyafetlerini giyip kiliselere ayine giden Afrikalılar, ilahiler söyleyerek ibadetlerini yerine getiriyor.

Fenerbahçeli Kameni

Fenerbahçe'nin kalecisi Carlos Kameni de Hristiyan olduğu için Müslümanlardan herhangi bir ayrımcılık görmediğini, inanç konusunun gündeme bile gelmediğini söyledi.

İnancı gereği ibadetlerini yerine getirmekte bir sıkıntı yaşamadığını belirten Kameni, "Türkiye'de yaşıyorum, Türkiye'de futbol oynuyorum. Ne özel yaşamıma ne ırkıma ne de inancıma yönelik bir ayırımcılıkla karşılaştım. Türkiye’de yaşamaktan çok mutluyum.'' diye konuştu.

Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu ifade eden Gambiyalı Chris Gomes ise "Dünyanın birçok yerinden insanlar geliyor ve buraya yerleşiyor. Tek sorunumuz Türkçe bilmemek. Türkler de İngilizce bilmiyor. Bu konuda biraz sıkıntı çekiyoruz." dedi.

Türkiye'deki Afrikalılara yönelik Müslüman-Hristiyan ayrımı olmadığını aktaran Gomes, "Birçok Türk arkadaşım olduğu gibi Müslüman Afrikalı arkadaşım da var. Aramızda din ayırımı yok. Türkiye bu anlamda çok rahat ve özgür bir ülke." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler