Türkiye'nin girişimleriyle serbest

Türkiye'nin girişimleriyle serbest

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AGİT temsilcisi Kılıç'ın serbest bırakılmasında,Türkiye'nin çalışmalarının etkin olduğunu bildirdi.  İSTANBUL...


Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AGİT temsilcisi Kılıç'ın serbest bırakılmasında,Türkiye'nin çalışmalarının etkin olduğunu bildirdi.

 

 

İSTANBUL (AA) - Davutoğlu, AGİT Gözlemcisi Mehmet Kılıç'ın serbest bırakıldığını hatırlatarak, "Sabah yaptığımız çalışmalar neticesinde de şimdi bulunduğu yerden inşallah önce Viyana'ya geçecek, özel bir uçakla Viyana'da, uçakta doktorumuz da olacak. İnşallah bu gece yarısı sahur vaktinde ramazanın ilk gecesi, inşallah ailesiyle buluşma imkanı olacak, olağanüstü bir gecikme ya da erken olma durumu olmazsa" dedi.

 

Davutoğlu, "Bölgesel Örgütlerin Arabuluculukta Artan Rolü" temalı III. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Ertuğrul Apakan'ın Ukrayna AGİT Gözlem Misyonu Başkanı olduğunu ve bütün tarafların mutabakatıyla görevi yürüttüğünü dile getirerek, "Bu da tabii gerek kendisine şahsen duyulan güvenin gerekse Türkiye'nin bütün bu kriz noktalarında üstlendiği misyona duyulan güvenin bir yansıması" ifadelerini kullandı.

 

AGİT Büyükelçisi Tacan İldem'in de bu dönemde Ukrayna'da kriz bağlamında ciddi katkılar sağladığına değinen Davutoğlu, Apakan başkanlığında görev yürütülürken, birçok ülkenin gözlemci gönderdiğini, Türkiye'den de Mehmet Kılıç'ın gözlemci olarak bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

 

"32 gün önce üzücü bir haber almıştık. Birçok gözlemciyle birlikte o da kaçırılmıştı. Çok yakın bir takip yürüttük, diğer ülkeler ki bugün itibariyle gözlemcileri serbest bırakılan Danimarka, Estonya, İsviçre dışişleri bakanlarıyla sürekli temas halindeydik. Sayın Apakan alanda çok ciddi bir çaba sarf etti. Bizler gerek Rusya gerekse Ukrayna nezdinde konuyu sürekli takip ettik ve bütün taraflardan katkı bekledik. Alanda ciddi bir çalışma yürütüldü. Dün gece saat 02.00'de çok güzel bir haber aldık. Zaten bugünlerde bütün gece ve gündüz kulaklarımız bir taraftan Ukrayna'da, bir taraftan Irak'ta veya herhangi bir kriz noktası varsa orada. Gece 02.00'de İsviçre Dışişleri Bakanı ve diğer dışışleri bakanlarıyla temaslar kurduk. Sayın Apakan'dan güzel bir mesaj aldık.

 

Biz, güzel haber aldıktan sonra bizzat o kaçırılan vatandaşımızın sesini duymadan herhangi bir duyuruda bulunmuyoruz. Sabaha karşı kendisiyle konuştum, Sayın Mehmet Kılıç'la, sonra da eşi Zehra Hanım'la. Kendisi son derece metin bir şekilde bu gelişmeleri takip etti, Türkiye'ye, uluslararası girişimlere güvenini hep gösterdi. Sabahleyin Sayın Zehra Kılıç'la da görüştük. Küçük de bir bebekleri var. Aile birlikteliği bakımından güzel bir gelişmeyi iletmiş olduk. Sabah yaptığımız çalışmalar neticesinde de şimdi bulunduğu yerden inşallah önce Viyana'ya geçecek, özel bir uçakla inşallah Viyana'da, uçakta doktorumuz da olacak. Sayın Başbakanımızı da sabahın erken saatlerinde bilgilendirdik. İnşallah bu gece yarısı sahur vaktinde ramazanın ilk gecesi, inşallah ailesiyle buluşma imkanı olacak, olağanüstü bir gecikme ya da erken olma durumu olmazsa. Ben bir kez daha kendisine 'geçmiş olsun' diyorum."

 

- "Güzel bir netice hasıl oldu

 

Davutoğlu, büyük ülkelerin yaptıkları çalışmalar esnasında birçok risklerle de karşılaşan ülkeler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

"Eğer Ukrayna'da Sayın Apakan liderliğinde çok aktif bir konumumuz olmasaydı, gözlemcimiz olmamış olsaydı böyle bir riskle de karşılaşmazdık. Ama aktif bir politika yürütüyorsanız, dünya barışına katkıda bulunuyorsanız, dost ve komşu ülkelerin gelecekleriyle ilgileniyorsanız, oralarda başkonsolosluklar bulunduruyorsanız, iş adamlarınız oradaysa bunun sonucunda bazı riskler de ortaya çıkar. Bu büyük ülkeler için geçerli bir kuraldır. 'Bunlar olmayacak' dediğinizde, vatandaşlarınızın neredeyse yurt dışına çıkışına yasak koymanız gerekir. Tabii bize duyulan güven neticesi gözlemcimiz Ukrayna'daydı ve bir sıkıntıyla karşı karşıya kalındı. Daha önceki birçok güzel örnekte olduğu gibi hamdolsun etkin çalışmalarımızla, girişimlerimizle, birçok kanalı devreye soktuk ve güzel bir netice hasıl oldu."

 

Davutoğlu, geçmişte de gerek Lübnan'daki pilotların tahliye edilmesi, Libya'dan tahliyeler, Afganistan'da karşılaşılan birçok olayda devletin imkanlarıyla vatandaşların nasıl en zor şartlardan kurtarıldığının herkesin hafızasında olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin bölgesinde birçok ülkede ciddi siyasi, güvenlik sıkıntıları yaşandığını anımsatan Davutoğlu, "Ne bu ülkeleri yalnız bırakacağız ne de oradaki vatandaşlarımızı sahipsiz bırakacağız. Elimizden geldiğince bütün imkanlarımızla çalışma yürüteceğiz. İnşallah böyle güzel bir haberi de Irak'ta alıkonulan diplomatlarımız, şoförlerimiz için almayı ümit ediyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz, bütün imkanlarımızı değerlendiriyoruz ama tabii belli zorluklar olduğu da herkesin dikkatinde olmalıdır. Bunlar kolay mücadeleler, kolay çabalar değil. İnşallah en kısa zamanda da güzel bir haberi Irak'tan almayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

 

Davutoğlu, Mehmet Kılıç'a ve ailesine "geçmiş olsun" dileğinde bulunarak, "Allah bir daha onları ayırmasın. İnşallah şu anda ayrı bulunan aileleri de en kısa zamanda buluştursun. Bizim gece gündüz çabamız, dileğimiz, duamız budur" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler