Türkiye'ye petrol müjdesi...

Türkiye'ye petrol müjdesi...

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Adıyaman'da Şambayat sahasının, son 10 yılda Türkiye'de keşfedilen en büyük...

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Adıyaman'da Şambayat sahasının, son 10 yılda Türkiye'de keşfedilen en büyük ve en verimli saha olduğunu düşündüklerini bildirerek, ''sahanın keşfi, petrol üretimi, Türkiye ve TPAO için çok önemli'' dedi.

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Besim Şişman ile birlikte Adıyaman'daki kuyuları gezen Uysal, Adıyaman'ın TPAO'nun Türkiye'deki en önemli çalışma bölgesi olduğunu vurguladı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Uysal, TPAO'nun Adıyaman'da gerçekleştirdiği petrol üretimini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

TPAO'nun son 3 yılda çok ciddi arama ve keşifleri olduğunu, Batman Diyarbakır ve Adıyaman'da ciddi çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Uysal, ''Biz bu keşiflerden son derece heyecanlıyız. Adıyaman'da özellikle Şambayat petrol sahasının keşfi Türkiye Petrolleri için önemli bir keşiftir. Biz Şambayat sahasının Türkiye'nin en büyük ve önemli sahalarından biri olacağına inanıyoruz'' dedi.

Adıyaman'daki üretim kampının yapılışını, üretim tanklarını, kuyuları yerinde gördüğünü, Şambayat'taki kuyuların Adıyaman'da ilerde petrol üretimine katkı sağlayacağını ifade eden Uysal, şöyle devam etti:

''Biz de bunları yerinde gözlerimizle görmüş olduk. Son günlerde yapılan çok ciddi keşifler var. Örneğin Batı Sarı Söğüt kuyusunda bir test hazırlığına başladık. İnşallah o testlerden sonra güzel bir petrol haberi alacağımızı ümit ediyoruz. Bunun yanı sıra ilerde açılabilecek olan kuyuların yerlerini dolaşarak tespit ettik. Adıyaman bölgesi bizim bereketli bölgelerimizden birisidir oradaki üretimlerimizden son derece memnunuz.''

TABİATIN CİLVESİ

Türkiye'de petrol üretimi açısından Adıyaman'ın önemli bir yer olduğunu vurgulayan Uysal, Türkiye'de günde 600 bin varil petrol tüketildiğini söyledi.

Uysal, Adıyaman ve Türkiye'deki üretimlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Bizim kuyularımız günde 30-40 varil petrol üretiyor. Bizim 1000 tane kuyumuz var. Dünya ortalamasında olduğu gibi 1000 kuyunun hepsi eğer 1000 varil petrol verseydi biz bugün TPAO olarak günde 1 milyon varil petrol üretiyor olurduk ancak bizim ortalamamız son derece düşük. Bu da tabiatın bize bir cilvesidir. Ama son günlerde yaptığımız keşiflerde üretimimizi 1000 varilin üzerine çıkabilecek kuyularımızı keşfettik. Adıyaman'da günde ortalama 10 bin varil petrol üretiyoruz. Çok kısa bir sürede bu rakamları çok yukarılara doğru tırmanacağına inanıyorum. Özellikle Şambayat'ın Batı Sarı Söğütlü'nün Erbey ve Adıyaman'da keşfettiğimiz diğer kuyularında devreye girmesiyle üretimlerimizi biz katlayarak artıracağımız söyleyebiliriz ama net bir rakam vermek istemiyorum şimdilik.

Türkiye'deki duruma bakacak olursak eğer, örneğin biz 10 milyon varil petrol üretmeyi planlamıştık keşiflerimizde ve Perenko'dan devraldığımız Beykan sahasıyla birlikte üretimimizi 12 milyon varile çıkardık ki bu kriz döneminde bir kuruluşun yüzde 20 üretim artışı demektir. Biz bunu fevkalade bir başarı olarak görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 12 milyon varil petrol ürettik. Bu yılda bundan daha olmamak kaydıyla üretimimizi artırmaya devam edeceğiz. Petrol sahaları yaşlandıkları zaman üretimleri ve performansları düşer ve aynı insanlar gibidir. Biz yaptığımız çalışmalarda önce bu üretim düşüşlerini engelledik. Şimdide yurt içi üretimi artırmaya başladık. İnşallah bu artışla ve diğer bölgelerinde katkısıyla sürekli hale gelecek.''

2023'TE ENERJİDE DIŞARIYA BAĞIMLILIK BİTECEK

Türkiye'nin 2023 yılında enerji anlamında dışarıya bağımlılığının biteceğini belirten Uysal, ''Biz önümüzdeki yıllarda sürekli artan yurt içi petrol üretimi ile karşılaşacağız ve en büyük hedefimiz Karadeniz. Karadeniz'deki keşiflerle Türkiye'nin ihtiyacını artık neredeyse tamamını karşılamak gibi bir hedefimiz var'' ifadelerini kullandı.

Bununla ilgili çalışmaların aralıksız olarak sürdüğünü, Karadeniz'de şu anda 3 bin metrede sondaja devam edildiğini ifade eden Mehmet Uysal, sözlerini şöyle tamamladı:

''Her şey programlandığı şekliyle gidiyor. Temmuz ayı içinde Karadeniz'den ilk müjdeli haberleri Türk halkıyla paylaşabileceğimizi ümit ediyoruz. Zaten bizim 2023 için hedefimiz de bu. Karadeniz'de açtığımız kuyular keşiflerle sonuçlanırsa burada büyük üretim rakamları söz konusu olacak. Her şey olumlu sonuçlanırsa Türkiye'nin enerji, petrol ve doğal gaz ihtiyacını tamamen yerli kaynaklardan sağlayabilir hale geleceğimizi düşünüyoruz. Tabii ki bunların hepsi Karadeniz'den beklediğimiz ve umduğumuz potansiyelin sondajlarla ispatlanmasına bağlı.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler