Üniversite-Sanayi İşbirliğine en Güzel Örnek Çukurova Üniversitesi’nde

Üniversite-Sanayi İşbirliğine en Güzel Örnek Çukurova Üniversitesi’nde

Araştırma Üniversitesi olma yolunda aday üniversite olan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) akademik kadrosu yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmalarını uygulamaya döküp yeni tasarımlar yaparak üniversite sanayi işbirliğine katkı koyuyor.

cu-3-008.jpg

Üniversite-Sanayi İşbirliğine en Güzel Örnek Çukurova Üniversitesi’nde

Araştırma Üniversitesi olma yolunda aday üniversite olan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) akademik kadrosu yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmalarını uygulamaya döküp yeni tasarımlar yaparak üniversite sanayi işbirliğine katkı koyuyor. Bu kapsamda ÇÜ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Güzel’in tasarladığı tarım makinesi Tarım Fuarı’nda görücüye çıktı.

Çukurova Üniversitesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi Üniversite-Sanayi ilişkileri Sorumlusu Prof. Dr. Emin Güzel’in danışmanlığında MegGrup’a ait BORMEG firması işbirliğinde hazırlanan projeyle “Farklı toprak işleme koşullarında çalışabilen, üniversal boomlu tamamen yerli, kendi yürür drenaj makinası” imal edildi.

 

Rektör Prof. Dr. Kibar Tarım Fuarı’nı Ziyaret Etti.

Tarım Fuarı’nda görücüye çıkan farklı tasarımı ile dikkat çeken makineye katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Torun da Tarım Fuarı’nı ziyaret ederek, Prof. Dr. Emin Güzel’i tebrik ettiler.

 

Mühendisliğin Otomasyonla Birleştirildiği Drenaj Makinesi İmal Ettiler.

Projenin amacını açıklayan Prof. Dr. Güzel var olan bir soruna yeni bir tasarımla otomasyonla mühendislik birleştirilerek çözüm üretebilecek bir ürünün mühendislik prensiplerine uygun olarak geliştirildiğini söyledi. Ülkemiz ’de 3 milyon hektara yakın sulama alanlarında drenaj sorunu bulunduğu ve acilen 20.000 ha alanda drenajın yapılmasının gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güzel bu drenajın yabancı markalı makinalarla yapıldığını belirterek ithal edilen bu makinaların fiyatlarının da çok yüksek olduğunu bildirdi. Bu sorundan yola çıkarak tamamen yerli bir makina yapımına karar verdiklerini anlatan Prof. Dr. Güzel açıklamasına şöyle devam etti;

“Firma yetkilisi Edip Gülerle birlikte KOSGEB desteği yardımıyla bu makinanın imalatını bir yıl içinde tamamladık. Yurt dışı benzer makinalardan %50 daha ucuz ve Endüstri 4.0 uygun yenilikleriyle daha üstün özelliklere sahip bir makina ortaya çıkardık. Makine Universal Boom-derinlik değişimine imkân sağlayacak olması, 2,5 m.dernliğe kadar kanal açma(20 cm genişlik) özelliği ve otomatik eğim verme sistemine sahip, Ekran kontrolü, Düşük maliyet, Otomatik boru döşeme, Boru döşeme hızı (normali 0,25 km/h iken 0,35 km/h çıkacak) ile öne çıktı. Proje çıktısı olan komple düzeneğin ulusal pazarda üretimi yoktur. Bu nedenle çalışmanın teknolojik inovatif yönü ulusal ve uluslararası pazarda(fiyat avantajı nedeniyle) proje sahibi firma lehine büyük avantaj sağlayacağı ve bu pazarda bir Türk Firmasının olması yurt dışana aktardığımız milli servetimizin Ülkemiz içinde kalmasını sağlayacaktır.”

 

Makinenin Teknik Özellikleri

Prof. Dr. Güzel mühendisliğin otomasyonla birleştirildiği 21 ton ağırlığında ki makinenin teknik bilgilerini şu şekilde açıkladı;

• 10” Dokunmatik Endüstriyel Ekran

• Hidrolik Aksamlardaki Basınç Sensörleri

• Makina Pozisyonunun Belirlenmesi İçin Eğim Sensörleri

• Kazı Derinliği İçin Eğim Sensörü

• Sensör Verilerini Dijitalize Eden Arayüz Üniteleri

• Sistem Dahilinde Oluşturulacak Yazılım İle Sabit Yükte Kazı Yapılması

• Sistem Hız Ve Kazı Basının Oransal Hidrolik Kullanılarak Denetimi ile Akıllı bir makinadır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler