Ünlüatlı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Mesajı

Ünlüatlı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Mesajı

Adana Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Selen Berna Ünlüatlı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Dünya Mülteciler Günü

Adana Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Selen Berna Ünlüatlı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

ADANA (AA) 

Mülteci sorununun önemli bir insani kriz olduğu vurgulayan Ünlüatlı, "İlk olarak 2001 yılında kutlanan, her yıl 20 Haziran dünyanın her yerinden şiddet ve zulümden dolayı evlerinden kopartılan insanların yaşadıkları durumun zorluklarını kamuoyuyla paylaşarak bu konuda farkındalık yaratmak adına Dünya Mülteci Günü olarak kutlanmaktadır. 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne dair Cenevre sözleşmesi ile 1967 tarihli New York Protokolüne taraf olan devletlerin imzalamış oldukları bu uluslararası hukuk belgelerinden doğan sorumlulukları mevcuttur. Vatandaşı olduğu devletten koruma sağlayamayan bireye, uluslararası koruma sağlamak, sığınma talep ettiği devlete aittir. Türkiye söz konusu sözleşmelere taraftır.'' ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre 2016 yılı itibariyle dünya genelinde 65.6 milyon insanın yerinden edildiğine dikkat çeken Ünlüatlı, şunları kaydetti:

''Bu insanların 22,5 milyonu mülteciler, 2.8 milyonu sığınmacılar ve 40.3 milyonu da ülke içinde yerinden edilenlerdir. 2015 yılından itibaren her dakikada ortalama 24 kişi yerinden edilmektedir. Dünyadaki mültecilerin yüzde 54’ü sadece Suriye, Afganistan ve Somali’den gelmektedir. Adana 200 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Adana Suriyelilerin en çok yaşadığı 10 şehir arasında 6. sıradadır. Suriye’de mevcut iç savaş ve çatışmalar sonrasında insanların güvenlik arayışı ile sınır komşusu olan Türkiye’ye sığınması kaçınılmazdır.''

Ünlüatlı, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumu sebebiyle birçok kitlesel sığınma hareketlerinde sığınmacılara ev sahipliği yaptığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

''Hoşgörü kültürü ve ihtiyaç halindeki insanlara yardım eli uzatmak devlet tarafından da ve hatta halk tarafından da bireysel olarak desteklenmiştir. Ülkemiz ve bölgemiz özelinde Suriyeli mültecilerin başta barınma, eğitim, çalışma, dil gibi temel problemlerinin çözümü elbette uzun vadeli bir süreçtir. Ancak siyasi çatışmalar ve iç savaş sebebiyle ülkelerini apar topar terk ederek ülkemize sığınan Suriyeli mültecilere, uluslararası sözleşmeler ve buna uygun olarak iç hukukta kabul ettiğimiz kanun ve yönetmelikler uyarınca hak ve özgürlüklerinin sağlanması kalıcı çözümün gerçekleştirilmesi için yardım sağlayacaktır.''

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler