İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Uyuşturucu ile mücadele ediliyor mu?

Uyuşturucu alışkanlığı günümüz insanının en büyük sosyal problemlerinden birini oluşturmaktadır. Materyalist ve kapitalist toplumlarda, sistemlerin çarpıklıklarından ortaya çıkan sosyal problemler, insanları uyuşturucu maddelerin tutsağı haline getirmektedir. Sigara ve alkol kullanan gençlerde uyuşturucuya başlama daha fazla görülmektedir. Uzmanlar genç ve çocuklarda uyuşturucuya başlamanın nedenlerini Merak, kendini kanıtlama, arkadaşları tarafından kabul görme, aile baskısı, dağılmış aile, sorunlar ile başa çıkamama, arkadaş faktörü gibi nedenlere bağlıyor.

Uyuşturucuya müptela olan kimseler, her türlü insanî değerlerini kaybederek uyuşturucu madde ticareti yapanların kölesi haline gelmektedirler. Karşı konulmaz bir ihtiyaç haline gelen uyuşturucuyu temin edebilmek için çarpınan bu kimseler, çoğu zaman hırsızlık yapmakta, çeşitli şiddet eylemlerine girişmekte, cinayetler işlemektedirler.

Dünyayı saran çağın vebası uyuşturucu kullanımı. Dünyanın dört bir yanında uyuşturucu ile mücadele yapılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 26 Haziran “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak ilan edildi.

Ancak uyuşturucu yetiştiriciliği, satışı ve kullanımı birbirine entegre olarak her geçen gün mevcut uyuşturucu maddeler türlerine, eroin, kokain, esrar, LSD, asit, extacy, mantar, kubar, bozai, metamfetamin bali, tiner ve Afgan gibi yeni çeşitler de eklenerek daha da yaygınlaşıyor.

BM’nin 2016 yılı raporuna göre yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’i, bir başka deyişle 15-64 yaşları arasında yaklaşık 250 milyon kişinin 2016 yılında en az bir uyuşturucu madde kullandığı görülüyor.

Madde kullanım bozukluğu olan kişilerin sayısı altı yıldan beri ilk defa artarak 27 milyondan 29 milyona ulaşmış bulunuyor. Rapora göre, 29 milyon kişi arasından yüzde 14’ü HIV’li olmak üzere, yaklaşık 12 milyon kişi damar içi uyuşturucu kullanıyor. 6 milyon kişi de Hepatit C virüsü taşıyor. Madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden ancak 1’i tedavi oluyor.

2016 yılında uyuşturucudan ölen kişi sayısı 207 bin geçen yıla çok yakın bir rakam.

Rapor, erkeklerin esrar, kokain veya amfetamin kullanma olasılıklarının kadınlara oranla 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra kadınlar, opioid ya da sakinleştiricileri tıbbi amaçlar dışında kullanılmaya daha eğilimliler.

Günümüzde internet üzerinden dahi satışı yapılan uyuşturucu maddeleri temin etmek pek de zor bir şey değil. Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşı sekiz’e kadar düştü. Okul önlerinde, kantinlerinde mahalle aralarında bonzai, uyuşturucu diğer haplar bunu da bulamayanların daha ucuz yolla temin ettikleri uhu, bali ve tiner gibi koklama yolu ile beyni uyuşturan, sarhoşluk veren malzemeleri ellerinde poşet ve pet şişelerin içine koyduklarını ve sokaklarda alenen gezdiklerini görüyoruz.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında hemen her gün haberlerde gazete sayfalarında yapılan operasyonları akıl almaz yöntemler ile saklanan ancak yine de güvenlik güçleri tarafından yakalandığına dair haberleri işitiyor, okuyoruz. 

Çok büyük meblağların döndüğü uyuşturucunun önemli bir kısmı Afganistan’da Taliban tarafından yetiştiriliyor ve terör örgütleri de kullanılarak büyük bir bölümü Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınıyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 65 bin 99 uyuşturucu olayı gerçekleşmiş bu olaylarda 105 bin 665 kişi tutuklanmıştır.(EGM)

Yukarıda BM’nin uyuşturucu ile mücadele konusunda çabaları olduğundan bahsetsem de şahsen ben bu girişime inanmıyorum. Nedenine gelinde Afganistan başta olmak üzere Asya ve Afrika yetiştirilen uyuşturucu ve bunların satışı önde gelen BM üyesi emperyalist ülkelerin ta kendisidir. Dünyanın birçok ülkesinde uyuşturucu kaçakçılığı devletlerin kontrolü altında yapılmakta olduğuna dair şehir efsanesi dolaşsa da  bazı doneler bunda gerçeklik payı olduğuna işaret ediyor.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

13.02.2017/adanapost.com

twitter.com/ihalilsipahi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.