Vali Elban Başkanlığında Deniz Çöpleri İl Eylem Planı Değerlendirildi

Vali Elban Başkanlığında Deniz Çöpleri İl Eylem Planı Değerlendirildi

Vali Elban Başkanlığında Düzenlenen Toplantıda Deniz Çöpleri İl Eylem Planı Değerlendirildi

deniz-copleri-il-eylem-plani.jpg

Deniz çöpleri oluşumunun azaltılması, deniz ve kıyılarda hâlihazırda bulunan deniz çöplerinin temizlenmesi ve vatandaşlarımızda farkındalığın artırılmasına yönelik faaliyetler, Vali Süleyman Elban başkanlığında düzenlenen toplantıda ele alındı.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Ceyhan Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Karataş Kaymakamı Fatih Ayaz, Yumurtalık Kaymakamı Hasan Hüseyin Vural, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin ile ilgili yetkililer katıldı.

Kurumlarca yapılan sunumların ardından toplantıda kısa bir değerlendirme yapan Vali Elban; denizlerimizde her geçen yıl artan deniz çöplerinin toplanması, deniz çöpleri oluşumunun engellenmesi, deniz çöplerini önlemek için vatandaşların bilinçlendirilmesi faaliyetlerinin sistemli ve eşgüdüm içinde yapılması amacıyla Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması ve Uygulanması Genelgesi” kapsamında bir komisyon oluşturulduğunu ifade etti.

deniz-copleri-il-eylem.jpg

Çevre kirliliğinin ilk başlarda sanayileşmeyle birlikte Batılı ülkelerin gündemine girdiğini ancak son yıllarda birçok nedenlerle oluşan çevre kirliliğinin dünyadaki diğer ülkelerinde de gündemine giren bir konu olduğunu belirten Vali Elban, “Denizlerimizdeki atıkların bir kısmı başka ülkelerin denizlere attığı ve hakim rüzgarlarla, dalgalarla bizim kıyılarımıza gelen atıklar. Başka ülkelerden nehirler yoluyla gelen atıklar denizlerimizi kirletebiliyor. Dolayısıyla kirlilik kavramı artık sınırları aşan bir hale geldi. Biz bir yerde kirliliğe neden olduğumuzda o kirlilik sadece o bölgeyi, ülkeyi değil tüm dünyayı etkiliyor. Bu havada da böyle, denizde de böyle. Bu yüzden çok aktörlü bir sorunla karşı karşıyayız.” dedi.

Kirlilikle mücadelenin neresinde bu işe katkı koyar, samimi olarak mücadele edersek o derecede kazançlı olacağımızı ifade eden Vali Elban, “Bundan 50-60 yıl önce nehirlerinde, göllerinde, derelerinde kirlilik akan, artık pek hayat belirtisi olmayan sanayi ülkeleri, gerek sanayide aldıkları tedbirler gerekse uyguladıkları sıkı kurallarla artık çok yaşanabilir bir çevreye sahipler. Ama maalesef bizler hala evsel atıklar, sanayi atıkları, araçlardan çıkan gazlar ve insan kaynaklı doğaya attığımız atıklarla çevremizi kirletmeye devam ediyoruz. En ücra dağa tepeye, en ücra kıyı şeridine gidiyoruz. Mutlaka bir pet, naylon ya da başka birçok atıkla karşı karşıya kalıyoruz. Ama başka bir dünya yok, bizlere başka bir ülke de yok. Dünyamıza, yaşadığımız bu cennet ülkeye sahip çıkmalıyız.” dedi.

“Kirlilikle mücadele nasıl tek bir ülkenin gündeminde değilse deniz çöpleriyle mücadelede de bir kurumun sorumluluğunda değil.” diyen Vali Elban konuşmasının devamında, “Mutlaka bizim yerelde yaptığımız çalışmalara merkezi idarenin yüzde yüz desteğinin olması lazım. Kirlilikle mücadeleye hiçbir kurum ayrımı olmadan herkes katkı sunmak durumunda. Herkes kendi alanında mücadelesini sağlam yapar, çok ciddi anlamda sıkı tutarsa bu mücadelede il olarak biz belli bir başarıyı elde ederiz. Öncelikle yapılan çalışmalardan dolayı kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Pandemiden dolayı yapılamayan çalışmaları da salgın sonunda yapmayı temenni ediyorum. Bizler çevremizin, denizlerimizin öncelikle kirlenmemesi, kirlenen yerlerin temizlenmesi için mücadelemize devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Toplantı, yapılan çeşitli değerlendirmelerin ardından sona erdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler