Vali Elban’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” 72. Yıldönümü Mesajı

Vali Elban’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” 72. Yıldönümü Mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 10 Aralık 1948 tarihine atfen 10 Aralık gününü “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak ilan etmiştir.

Vali Süleyman Elban’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” 72. Yıldönümü Mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 10 Aralık 1948 tarihine atfen 10 Aralık gününü “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak ilan etmiştir. “İnsanım; o zaman insana yapılan kötü ve haksız muamelelere karşı duyarsız kalamam.” sözünden hareketle tüm dünyada insan haklarına dikkat çekmek, bu kapsamda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak amacıyla kabul edilen “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü”, yeni hareket ve hamleleri hayata geçirmenin de başlangıç noktası olarak görülmektedir.

Bugün 72 yaşına basan ”İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”, özü itibariyle insan haklarının korunması, ihlallerin önüne geçilmesi ve insanlık suçu işleyenlere karşı hukuk mekanizmalarının oluşturulması gibi sıralanan pek çok başlıkta güçlü bir irade beyanıdır. İyi niyet ve samimiyet çizgileri bağlamında değerlendirildiğinde Beyanname’nin, “insan hakları” noktasında insanlık tarihi açısından fevkalade önemli bir metin olduğunun altı çizilmelidir. Bununla birlikte aradan geçen zaman zarfında yaşanan sayısız hadise, Beyanname’de yazılanlarla, gerçekte uygulananların birbiriyle örtüşmediğini de göstermekte, insan hakları ihlalleri maalesef dünya gündeminin üst sıralardaki yerini korumaktadır. Hiç kuşkusuz bunda insan onurunu korumakla görevli uluslararası kuruluşlar ile söylemleriyle eylemleri birbirine tezat teşkil eden, demokrasi ve insan hakları hususunda öncü olduklarını her fırsatta ifade eden ancak tüm evrensel değerleri hiçe sayan gelişmiş ülkelerin rolünün büyük olduğu artık bilinen bir gerçektir.

Bununla birlikte Türkiye, 6 Nisan 1949’da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne imza koyarak insan haklarının evrenselliği hususundaki hassasiyetini tüm dünyaya göstermiştir. Beyanname’nin ilanının üzerinden kısa bir süre sonra gerçekleşen bu durum, kültür ve medeniyet kodlarımızda var olan insana bakış açısının da tezahürüdür. Zira bizim inancımızda, kültürümüzde ve medeniyetimizde insan, âlemin özüdür, nüvesidir. İnsan, âlemin en kıymetli varlığıdır. Dolayısıyla “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulüne ilişkin atılan imza, devlet ve millet olarak insani değerlerin korunmasıyla insan hakları ihlallerine karşı duruşumuzun ve insanlığın ortak değerlerini birlikte yüceltme irademizin açık ve net bir biçimde beyanıdır. O irade beyanı, bugün de her haliyle kendisini göstermekte; adını sayamadığımız pek çok coğrafyada, din, dil, renk,  ırk, mezhep, meşrep gözetmeksizin dünyanın dört bir yanında yaşanan insan hakları ihlallerinin karşısında durmaktadır.

Öte yandan son dönemde ülkemizde gerçekleştirilen hukuk reformları, vatandaşlarımızın bireysel hak ve özgürlüklerinin alanlarının genişlemesine, devlet-vatandaş ilişkilerinin yeniden şekillenmesine, demokrasi ve özgürlük sınırlarının geliştirilmesine neden olmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu ve İnsan Hakları Kurumu gibi kurumların devlet mekanizmamızdaki yerlerini almaları ise insan haklarının korunması, işkence ve kötü muamele ile mücadelede ülkemize ivme kazandırmıştır. Bu meyanda benzer çalışmaların önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edeceğine, insanımızın demokrasi ve özgürlükler alanında çağdaş dünyaya örnek olacağına yürekten inanıyorum.

Bu vesileyle bir kez daha Adana Valiliği olarak ‘anayasal haklardan yararlanma ve anayasal kurumları sonuna kadar işletme’ kararlılığımızın, ‘insan haklarına ve demokrasinin temel kurallarına’ sadakatle bağlığımızın sonuna kadar devam edeceğini ifade ediyorum. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 72. yıldönümünde insan hakları ile temel özgürlüklerin tüm dünyada layıkıyla hayata geçirilmesini temenni ediyor; milletimizin ve tüm dünya insanlarının “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü”nü en içten duygularımla kutluyorum.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler