Yabancı işçilere yönelik iş olanakları projesi

Yabancı işçilere yönelik iş olanakları projesi

- Adana'da, Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi tarafından yürütülen "Yabancı İşçi Çalıştırma Mevzuatı ve Uygulamasıyla Türkiye'deki Uluslararası Koruma Başvurusu ve Statü Sahipleri için İnsana

yabanci-isci-calistirma-mevzuat-1.jpg

Yabancı işçilere yönelik iş olanakları projesi

ADANA (AA) - Adana'da, Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi tarafından yürütülen "Yabancı İşçi Çalıştırma Mevzuatı ve Uygulamasıyla Türkiye'deki Uluslararası Koruma Başvurusu ve Statü Sahipleri için İnsana Yakışır İş Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi" tanıtıldı.

Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman, odada düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yaklaşık dört ay önce ILO'nun irtibat ofisini kurduklarını ve bir takım çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Suriyelilerle ilgili daha yapıcı, iyi sonuçlar veren bir takım faaliyetlerin yapılması gerektiğini ifade eden Kocaman, sürecin akıllı adımlarla, doğru planlama ve stratejiyle çözümlenebileceğini kaydetti.

Bazı illerdeki sorunun Adana'dakinden daha çok yoğun olduğunu belirten Kocaman, "Suriyeliler karşı sempatiyle bakan, onlara yardımcı olmaya çalışan kişiler olduğu kadar bunu 'işsizlik, bu noktada biz onlara nasıl istihdam sağlarız, kendi vatandaşımıza iş sağlayamıyoruz' diye bakan bir grup da var. Tabii herkesin haklı olduğu noktalar var." diye konuştu.

İşsizlik rakamlarına rağmen birçok kişinin işçi bulamıyoruz dediğini de hatırlatan Kocaman, sanayiden kopmuş bir yeni neslin olduğunu kaydetti.

Özellikle istihdam edilecek kişi bulmakta zorlanılan meslek ve sektörlerde Suriyelilerin çok ciddi alternatif olduğunu vurgulayan Kocaman, şöyle devam etti:

"Konfeksiyon, ayakkabı, mobilya sektöründe yoğun bir şekilde çalıştıkları biliniyor. Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde bu sektörler ön plana çıkıyor. Devlet bir boyutuyla bunları istihdama almak istiyor, bir boyutuyla uygulamada çok ciddi yükler var. Çalışma Bakanlığı izinleri veriyor. Bakanlık kendi bünyesinde sahip olduğu bilgileri Suriyeli çalıştırmak isteyen kişilerle ilgili olarak teker teker soruyor. Bunu bir defa çabuklaştırmamız lazım. İzin süreçleri de iki üç ay sürüyor. Bu süreci çok daha hızlı şekilde çözmek lazım."

ILO Türkiye Temsilciliği Program Yöneticisi Nejat  Kocabay ise, Türkiye'nin, dünyanın en büyük yerinden edilme sorununa ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu söyledi.

Suriyelilerin yanı sıra Irak, İran, Afganistan, Somali gibi farklı ülkelerden yabancılara da ev sahipliği yapıldığını dile getiren Kocabay, insani yardımın ardından bu kişilerle ilgili ekonomik müdahale gerekliliğinin de olduğunu kaydetti.

Kocabay, projeyle Afganlar, Iraklılar, İranlılara yönelik istihdam olanakları, kayıtlı istihdama geçişteki engeller veya kolaylaştırıcı unsurların ele alınacağını, bunun geçici koruma altındaki Suriyeliler için de ciddi referans oluşturacağını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından ILO Türkiye Ofisi Ulusal Program Yöneticisi Sonay Kanber, ILO'nun yaptığı çalışmalar ve projeyle ilgili bilgi aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler