20 yıl sonra en bereketli dönem...
Muşlu çiftçiler, Muş Ovası'nda son yirmi yılın en bereketli yılını yaşadıklarını ifade ediyorlar.
İlkbahar aylarındaki yağışlar ardından geçmiş yıllara göre yüzde 50 oranında fazla ürün elde eden Muşlu çiftçiler, Muş Ovası'nda son yirmi yılın en bereketli yılını yaşadıklarını ifade ediyorlar.
Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Muş Ovası, son 20 yılın en bereketli yılını geçiriyor. İlkbahar aylarında yağışların bol olması nedeniyle özellikle Buğday ve Arpa hasadının fazla olması çiftçiye büyük bir kazanç sağladı.
Ürünlerin olgunluğa ulaşmasının ardından hasat yapan çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi Muş İl Müdürlüğü'ne giderek, ürünlerini satmaya başladı. Muş-Bitlis Karayolu üzerinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi Muş İl Müdürlüğü'ne traktörlerle ürünlerini getiren çiftçiler, uzun kuyruklar oluşmasına neden olurken, ellerinde bulunan ürünleri devletin almaması halinde mağdur olacaklarını da kaydettiler.
Yağışların bol olması çiftçinin yüzünü güldürürken, geçen yıllara nazaran yüzde 50 oranında daha fazla verim elde edildiği bildirildi. Toprak Mahsulleri Ofisi Muş İl Müdürü Şahin Okuldaş, Muş Ovası'nın bereketli bir yıl geçirdiğini ifade etti. Ofiste yoğunluk olduğunu kaydeden Okuldaş, yoğunluğun devam etmesi halinde Cumartesi ve Pazar günleri de çalışacaklarını dile getirdi.
Muş merkeze bağlı Şenova Köyü'nde yaptığı buğday hasadını Toprak Mahsulleri Ofisi Muş İl Müdürlüğü'ne getiren Fadıl Sağınç isimli çiftçi, bu yıl ekinlerin çok iyi olduğunu ifade ederek, geçen yıl aldığı ürünün iki katı ürün elde ettiğini belirtti.
Yağış dolayısıyla verimin fazla olduğunu kaydeden Sağınç, yağışlardan dolayı Pancar, Arpa ve Buğday gibi ürünlerin bereketli olduğunu söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisinin Buğdayın kilosunu 540 ile 580 lira arasında değişken fiyatlara aldığını söyleyen çiftçi Fadıl Sağınç, geçen yıla oranla 15 ton daha fazla ürün aldığını belirtti. Ofis tarafından alım olmaması halinde mağdur olacaklarını ifade eden Sağınç, "Devletimizin ofisi buğdayımızı almasaydı buğdaylarımız içerde kalacaktı, bizler de mağdur olacaktık." diye konuştu.
Geçen yıl elde ettikleri buğday veriminin bu yılki kadar olmadığını belirten Abdulhalık Argün isimli çiftçi ise bu yıl tarlalardan bire 15 verim aldıklarını ifade etti. Verimin, ilkbahar aylarında yaşanan yağışlardan kaynaklandığını kaydeden Argün, 65 yıllık çiftçilik hayatında 20 yılda bir bu kadar bereketli bir yıl yaşadıklarını söyledi. Argün; "Yağışların fazla olması nedeni ile Allah'a şükür verim çok iyi oldu. Fakat ofis olmasaydı verimin hiçbir anlamı kalmayacaktı. Ürünümüzü yem olarak bizden alacaktılar. Bu yıl 200 teneke buğday ektim. 1600 teneke buğday elde ettim. 20 yılda bir yıl ancak böyle verim elde edilmiştir." diye konuştu.
Öte yandan, yağışların mevsimsel olarak düzenli bir şekilde yağdığını söyleyen Muş İl Tarım Müdürü Murat Yıldız, çiftçilerin bereketli bir yıl geçirdiklerini dile getirdi.
Ekim sezonunda Muş İl Tarım Müdürlüğü olarak çalışma yaptıklarını söyleyen Yıldız, "Sezon başında İl Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerimize yönelik yapmış olduğumuz bilinçlendirme çalışmalarında elde edilen verimde büyük bir başarı var. Çünkü gelişi güzel bir şekilde yapılan tarımda verimin elde edilmesi söz konusu olamaz. Dolayısı ile Muş Ovası'nda yaşanan verimde başta doğal şartlar olmak üzere yapmış olduğumuz bilinçlendirme çalışmalarının da etkisi olmuştur." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.