AB, İran'a yeni yaptırımları kabul etti ?

AB, İran'a yeni yaptırımları kabul etti ?

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın dış ticaretini, bankacılık ve enerji sektörünü hedef alan yeni yaptırımları...

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın dış ticaretini, bankacılık ve enerji sektörünü hedef alan yeni yaptırımları AB'nin resmen kabul ettiğini açıkladı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları İran'a yeni yaptırımları resmen kabul etti. Bakanların toplantısının ardından açıklamalarda bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Nükleer programlarının bizde ciddi ve artan endişe oluşturduğuna dair İran'a güçlü bir mesaj gönderdik. Bu endişeler yüzünden, BM Güvenlik Konseyi ve UAEK kararlarına uymaması yüzünden ve anlamlı müzakerelere katılmamasına bağlı olarak dışişleri bakanları İran'a karşı kısıtlayıcı

önlemleri kabul etti. Bu paket çok güçlü ve kapsamlıdır. Enerji dahil olmak üzere bütün önemli alanlar bu pakete dahildir. İranlılar, Güvenlik Konseyi gereksinimlerinin dışına çıkmıştır ancak aynı mantığı izlemektedirler" dedi.

İran'ın ihtilaflı uranyum zenginleştirme programı karşısında AB onayladığı yaptırımlarla İran'ın bankacılık, havacılık ve gemicilik sektörlerini hedef alacak. En önemlisi olarak enerji sektörünü de hedef alan yaptırımlarda İranlı petrol ve gaz şirketlerine Avrupa'dan malzeme ve teknoloji aktarımı yapılamayacak.

Her şeye rağmen hedeflerinin İranlı liderleri masaya döndürmeye ikna etmek olduğunu tekrarlayan Ashton, "Yaptırımlar kendi içinde bir amaç değildir. Hedefimiz İran'ı masaya oturtarak bu sorunu çözmekti. Hedefimiz şu an da budur ve bundan sonra da böyle de olacaktır. Sivil nükleer program tabiatında bize güven verecek bir çözüm istiyoruz" dedi.

İran'ın bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) gönderdiği uranyum takası anlaşması için koşulsuz olarak müzakerelere başlama isteği yönündeki mektup hakkında soruları yanıtlayan Ashton, "Görebildiğim kadarıyla bu memnuniyetle karşılanacaktır, detaylar üzerinde çalışmalıyız elbette" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler