İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

ASELSAN Mühendisleri’nin şüpheli ölümleri.

 

2006 yılından bu yana ASELSAN’da altı mühendis şüpheli şekilde intihar(!) etti.

ASELASAN; Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere iç güvenlik ve savunma alanlarında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak Türkiye’nin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan önemli bir sanayi kuruluşu.

1980 sonrasında önemli gelişme sağlayan ve büyük teknolojik gelişmelere ve yeniliklere imza atan ASELSAN’ın çalışmalarına, ürünlerine ve önemli personellerine karşı bir sabotaj eylemi sürdürülüyor.

ASELSAN’ın özellikle Türk savunma sanayisi ve iletişim teknolojileri üzerindeki çalışmalarında dünya standartlarında cihazlar üretmesi TSK’yı dışa bağımlılıktan kurtaran modern teçhizatlar üretmesi bazı iç ve dış çevrelerde rahatsızlık yarattığı kuşkusuzdur.

TSK’da kullanılan Amerikan yapımı PRC-9 sahra telsizleri büyük, kaba ve ağır olan bu telsizlerin frekanslarını girilmek sureti ile dinlenebiliniyordu. 1983 yılında ASELSAN TS-180 modeli kibar 600 gr. Ağırlığında taşınması kolay geniş çekim alanına sahip ve frekanslarına girilemeyen ve dinlenmesi imkânsız bir telsiz üretti ve TSK’da kullanılmaya başladı. Bir müddet sonra bir takım bahanelerle telsizler toplatıldı yerine yeniden Amerikan yapımı PRC-9 telsizleri geri verildi. Biz ÖKK olarak o zaman ASELSAN telsizleri iade etmedik.

Bir başka lay ise, ASELSAN Alkalin pil özelliğinde normal pillerden daha uzun süre kullanılan pil üretip TSK’nın istifadesine sundu. Ancak bununda ömrü uzun olmadı. Bir müddet sonra Amerika’dan bir gemi dolusu pil geldi.

Yine ASELSAN dünya devi mobil telefon (cep) üreten firmalarla âşık atacak kalitede mobil telefon üreterek piyasaya sürdü. Her ne hikmetse bununda arkası gelmedi. Üretimi ya durduruldu yâda kısıtlandı.(son durumundan kesin bilgi sahibi değilim)  

ASELSAN’da şüpheli ölümler;

2006 yılından buyana ASELSAN’da tuhaf şekilde her ne hikmetse genç ve zeki mühendisler intihar ediyor(!).

ASELSAN mühendisi Erdem Uğur'un ölümüyle ilgili ön raporunu tamamladı. Alkol ve uyuşturucu almadığı belirlenen mühendisin vücudunda darp izine rastlanmadı, “gaz zehirlenmesinden öldüğü” saptandı. Polis, Uğur'un yanında bulunan mutfak tüpünü 2 gün önce telefonla sipariş ettiğini belirledi, dosyaya “intihar” notu düştü 

Tarih: 07 Ağustos 2006

Yer: Pursaklar-Ayancık yolu(Ankara)

ASELSAN'da çok önemli projelere imza atan 31 yaşındaki makine mühendisi Hüseyin Başbilen bir aracın içinde ölü bulunuyor. ODTÜ mezunu mühendisin sol el bileğinde ve boynunda kesik izleri var. Başbilen'in vücudundaki kesikler için "kendi yaptı" deniliyor

Otopsi sonucu "intihar etmiştir" diye kayıtlara geçiyor. 

Tarih: 16 Ocak 2007

Yer: Gölbaşı(Ankara)

ASELSAN'da çalışan ODTÜ mezunu elektrik mühendisi 30 yaşındaki Ali Ünsem Ünal aracının içinde tabancayla intihar ediyor.3 yıldır ASELSAN'da çalışan mühendis ölüyor. 

Tarih: 26 Ocak 2007

Yer: Batıkent(Ankara)

26 yaşındaki ODTÜ mezunu elektrik mühendisi Evrim Yançeken evinde intihar ediyor.2 yıldır ASELSAN’da görev yapan 26 yaşındaki Evrim Yançeken, 7. kattaki evinin penceresinden atlıyor. Genç mühendis ölüyor. Yüksek lisans yapan genç mühendisin, uzun süredir tez için çalıştığı ve bu nedenle psikolojisinin bozulduğu iddia edildi. Bir de intihar notu bırakmış: "Artık dayanamıyorum. Psikolojim çok bozuldu. Yüksek lisans tezimle ilgili büyük sıkıntılar yaşıyorum. İntiharımdan kimse sorumlu değil. Ailemin üzülmesini istemiyorum.” Diyor.

Beş ay’a üç mühendiste farklı şekilde sözde intihar ederek yaşamlarına son veriyordu. 

Oysa bu üç genç mühendis Özellikle şifre çözme konusunda uzman mühendislerdi. ASELSAN mühendisleri, uçak tanıma sistemlerinin “millileştirilmesi” ve ABD güdümlü elektronik sistemlerinin kontrol dışı bırakılması çalışmalarını yürütmüşlerdi. Üç mühendisin üzerinde çalıştığı diğer bir proje ise daha da önemliydi.

F-16 üretim merkezi TAI de “uçakların dost-düşman tanımlamasını yapan elektronik sistemi” bir tane Türk mühendisin dahi giremediği bir bölümde üretiliyordu. Bu sistem Türk F-16 sının, bir uçak ile karşılaştığında karşıdakinin dost mu düşman mı olduğunu gösteriyordu.

ASELSAN mühendisleri 6 ay gibi kısa bir sürede ABD tarafından bize güdülen bu uçak tanıma sisteminin hakimiyetini lehimize çevirmeyi başarmışlardı..

Bu şüpheli intihar olaylarından yaklaşık 10 ay sonra 9 Ekim 2007’de de yazılım mühendisi Burhanettin Volkan, askerliğini yaparken nöbetçi silahı ile intihar etti.

26 Ocak 2013'te ASELSAN Akyurt Tesisleri’nde mikro-elektronik güdüm ve elektro-optik grubu projelerde çalışan Hakan Öksüz trafik kazasında yaşamını yitirdi. Kazanın ardından olay yerinde Hakan Öksüz’ün kimliğinin, cüzdanının, hatta cep telefonunun dahi bulunmaması akıllarda soru işaretleri bırakmıştı.

Son olarak  15 Ocak 2015 Çankaya-Ankara’da 28 yaşındaki mühendis Erdem Uğur evinde ölü bulundu. Uğur’un yatağında mutfak tüpü hortumunun yorganının altında açık olduğu ve gaz zehirlenmesinden öldüğü belirlenmiş.

Şimdi ASELSAN’daki bu şüpheli intihar(!) vakaları için bir araştırma komisyonu kurulması için düğmeye basıldı. Dileğimiz yolsuzluk soruşturma komisyonu gibi çalışmamasıdır.

İbrahim Halil SİPAHİ

19.01.2015/adanapost.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.