Başbuğ'un Iğsız ısrarının nedeni iddiası?

Başbuğ'un Iğsız ısrarının nedeni iddiası?

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Org. Hasan Iğsız ısrarının arkasında yatan gerçeğin, Başbuğ'un emeklilik sonrası...

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Org. Hasan Iğsız ısrarının arkasında yatan gerçeğin, Başbuğ'un emeklilik sonrası yargılanma korkusu olduğu söyleniyor.

Yetkin Yıldız'ın söyleşisi

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Org. Hasan Iğsız ısrarının arkasında yatan gerçek ne? Başbuğ'un emeklilik sonrası yargılanma korkusu mu var? Işık Koşaner nasıl bir genelkurmay başkanı olacak?

Hükümet ve Asker arasında karşılıklı hamlelere sahne olan YAŞ toplantısı uzatmalı da olsa geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

Atama ve terfiler, Balyoz sanıklarının terfisi ve Kara Kuvvetlerine atama konusunda kitlendi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün araya girmesi, Başbakan Erdoğan'ın kuvvet komutanlarını Genelkurmay Başkanı yapabiliriz kartını ortaya koyması ve sonrasında Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un geri adım atmasıyla son yılların en krizli YAŞ'ı sona erdi.

Stratejikboyut.com, son YAŞ krizini, krize neden olan konuları, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un Org. Hasan Iğsız ısrarını, Başbuğ'un iki yıllık genelkurmay başkanlığı dönemini ve son olarak yeni Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in nasıl bir genelkurmay başkanı olacağını USAK Genel Koordinatörü Doç. Dr. Sedat Laçiner'e sordu.

Son YAŞ krizini nasıl değerlendiriyorsunuz? Asker-sivil ilişkilerinde yeni bir dönem mi başladı?

Asker-sivil ilişkileri konusunda iki açıdan yeni bir dönem başlamıştır. Birincisi siyaset anlamındadır. 27 Mayıs 1960 darbesinden bu yana canlarının istediklerini canlarının istedikleri yere getiren komuta kademesi, kendisine patronluk yapan, yasalardan ve anayasadan aldığı hakkı kullanan siyasi irade ile karşı karşıya geldi.

Bu bir yeniliktir. Gerçekten siyasi irade, yasa ve anayasanın farkında olursa orada patron olur. Nitekim Cumhurbaşkanının eşine nezaketsizlik yapan kişi (Org. Aslan Güner) tüm ısrarlara rağmen beklediği terfiyi alamadı. Ordu, siyasi otorite ile tanışmış oldu diyebiliriz.

ORDU YARGI İLE OLAN PROBLEMİNİ  SİYASETLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

İkinci yenilik yargı ile ilişkilerdedir. Askerlere sivil yargı yolu açıldı. Daha önce bu yoktu. Balyoz davası devam edenler terfi alamadı. Ordunun üst kademesi bu durumu anlayamıyor.

Geçmişte olmadığı için, bu yeni bir durum olduğu için garipsiyor. Ve böylece yargı ile olan problemini siyasetle çözmeye çalışıyor. Yargıya kızıyor, siyasete saldırıyor. Bence çok yanlış bir yol.

ÖNÜMÜZDEKİ YAŞ'LARDA SÜPRİZLER OLABİLİR

Asker-sivil ilişkileri konusunda diğer bir yenilik; Başbakan YAŞ'taki krize kriz gibi bakmadı. Gülümsedi, olur böyle şeyler minvalinden tavırları vardı.

Ve bu YAŞ'ta ilk kez Deniz Kuvvetleri Komutanı ya da Hava Kuvvetleri Komutanının da Genelkurmay Başkanı olabileceği teleffuz edildi. Yasada olmasına rağmen bugüne kadar bu atama şekli hiç kullanılmamış.

 Önümüzdeki yıllarda Deniz Kuvvetlerinden ya da Hava Kuvvetlerinden bir genelkurmay başkanımız olursa şaşırtıcı olmaz. Bir yenilik olarak da bunu not düşmek gerek.

YAŞ'TA TEAMÜL DÖNEMİ BİTTİ

Hükümet bu YAŞ'ta kimi istediğini söylemedi, kimi istemediğini söyledi. O istemediklerine gerekçe olarak da yasaları gösterdi.

Hükümet istediğini söyleseydi YAŞ tablosu böyle çıkmazdı. Bu YAŞ'ta atanan bazı isimler var ki AKP'nin ideal kadrosunda olması mümkün değil.

Bu bir süreç. Bu süreç önümüzdeki yıllarda biraz daha gelişir. Artık otomatik olarak birisinin genelkurmay başkanı olması dönemi bitmiştir.

Artık hükümetler çalışabilecekleri genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanları isteyeceklerdir. Bu da son derece tabiidir. Diğer ülkelerde de böyle olmaktadır.

Şehitler geldiği zaman kimden hesap soruluyor? Siyasetçilerden. O zaman yetki de hesap kimden soruluyorsa onda olacak.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Org. Hasan Iğsız ismi üzerinde oldukça ısrarlı oldu. Emekliliğine 3 hafta kalmış bir komutan, komuta kademesini şekillendirme konusunda neden bu kadar ısrarlı olur? Başbuğ'un emekli olduktan sonra yargılanma korkusu mu var?

Org. Başbuğ'un yargılanmasını gerektirecek bir sürü hatası oldu. Örneğin, Org. Saldıray Berk'i teslim etmedi. 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk'i hukuktan kaçırdı. En hafif tabiriyle bu, yargıyı engellemedir. Başbuğ, yargıyı engelleme suçu işledi.

Daha sonra Başbuğ, mahkeme aleyhine açıkça kampanya başlattı. İddianamesi kabul edildiği halde hakim ve savcıları siyasallaşmakla suçlayan ifadeler kullandı.

Balyoz sanığı 102 subay hakkında yakalama kararı çıktıktan sonra bu subaylar orduevlerine yerleştirildi. Bu örgütlü bir durum, tesadüfi bir şey değil. Burada birinci suç yargıyı engellemedir. İkinci suç, suçluyu korumaktır. Burada suça ortaklık da var. Sanıkları yargıdan kaçırıyorsunuz.

Bunların dışında da pek çok şey var. Örneğin ıslak imza olayı. Bizim ordumuzda bir albay böyle bir şey yapamaz. O albayın komutanı Org. Hasan Iğsız. Zaten Iğsız'la ilgili sıkıntının büyük bir kısmı buradan doğuyor. Tek neden internet andıcı değil.

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un emekli olunca yargılanma korkusu var?

Bence sadece Başbuğ'un değil başka komutanlarda da bu vardır. Kendilerini check ediyorlardır. Çünkü eski düzen farklıydı.

Eskiden suç olmayan şeyler bugün suç. Eskiden kanunda suç olduğu yazsa bile, pek çok şey suç değildi eskiden.

Normaldi, rutindi, yapmanız gerekendi. Ama bugün suç. Zaten uyumsuzluğun belkide en önemli nedeni bu.

ORG. BAŞBUĞ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Org. Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olarak iki yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Org. Başbuğ, ilk geldiği günlerdeki sözlerine göre çok farklı bir yerde durdu. Hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz. Söylemleri ile eylemleri arasında çok ciddi bir fark vardı.

İletişimci olarak geldi fakat gerek medya gerekse halkla çok kötü bir iletişim kurdu. İlk başta uzmanlara danışan adam görüntüsü verdi ama sonra hiç ses seda çıkmadı.

Kullandığı ifadeler çok ağır ve çok yanlış. Yargıyı itham etmesi çok yanlıştı. ?Mütareke basınından beter? demesi, bu ifade hakarete giriyor.

Genelkurmay Başkanı bu kadar çok konuşmamalı, bu kadar çok orta yerde taraf olmamalıydı. Mesela Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzalı belgesi için ?bu bir kağıt parçasıdır? dedi.

Bu olayda Genelkurmay Başkanı olarak doğrudan taraf oldu. Oysa geldiğimiz noktada bu belgeyi Jandarma kriminal, Emniyet, TÜBİTAK, Adli Tıp doğruladı.

Askeri savcılık da bu belgeyi doğruladı ama Albay Dursun Çiçek bunu şahsi nedenlerle yaptı dedi. Bu noktaya mı gelmeliydi? İşte bu nedenlerle Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ciddi bir hayal kırıklığıdır.

Yeni Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, nasıl bir genelkurmay başkanı olur?

Geçmiş hatalara bakıp bunları tekrarlamaması gerekir. Sözde değil özde, demokrat bir genelkurmay başkanı olur diye umut ediyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler