Mehmet Yürekli

Mehmet Yürekli

Beynamaz kocaya nasıl davranmalı?

Beynamaz kocaya nasıl davranmalı?

Cennete niyetlilikten kaynaklanan karı-kocanın ebedi ilişkisinin yönü Allah rızası olduğundan ebediyete uzanan bu uzun seferde eşler ne kadar çok Allah’ın rızası dairesinde bir hayat sürerlerse, hem dünya hem de ahiret saadetine o kadar çok mazhar olurlar.

Müslüman evli kadınların hocalara yönelttiği “Namazını kılmayan kocama nasıl davranmam gerekir?” ve “Onun namaz kılması için ne yapmalıyım?” soruları ülke çapında sıklık ve yaygınlık kazanmıştır..

Müslüman kadınlar, beynamaz kocasına nasıl davranacağı konusunda, yapılması ve yapılmaması gerekenleri hocalara sormaktadır.. Kendisi de erkek olan hocalar, “Namaz kılmayan bir kocayı, asla eleştirmemek, özellikle çocuklarının ve diğer akraba veya arkadaşlarının yanında ona bu eksikliğini hatırlatmamak gerekir” dediklerinde, ki kaç kez şahit oldum, kadınlarda bir öfke uyanmaktadır.

Yapılan itirazlar, “eleştiri silahını gömmek” konusuna teksif olmaktadır. Eleştiri, açık arama, suçlama ve çatışma kapılarını açabilir. Karı koca ilişkisindeki eleştiride amacın, açık aramak, küçük düşürmek, alay etmek ve baskı altına almak olmadığını hatırlamalı, amacın eşi hatadan çekip kurtarmak olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.. Eleştiri, buğday tarlasını ateşe vermek değil, buğdayı harmanda saptan samandan ayırıp ambara taşımaktır.

Dolayısıyla eşler arasında eleştiri, uygun ortamda, sevgi, saygı ve merhameti yansıtan bir üslupla yapılmalıdır. Kötülükten kurtarmak, eşe yapılabilecek en büyük iyiliktir. Namaz kılmama konusunu, erkeğin zaman açısından rahat olduğu ve iyi bir ruh halinde bulunduğu bir zaman diliminde baş başa konuşmak yeğlenmelidir.

Konuya girmeden önce, “Evimin direği! Senin ailene, çocuklarına ve bana olan düşkünlüğünü çok takdir ediyorum, iyi ki varsın. Allah seni başımızdan eksik etmesin” vb. gibi iyi özelliklerini takdir edip, konuşmaya öyle başlamak, abartmadan ve sadece gerçekten var olan özelliklerini dile getirmek gerekir.

Eşin namaz kılmadığını bir şikayet, sitem, azarlama veya aşağılama gibi ona eksiklik ya da değersizlik duygusunu yaşatacak şekilde değil de, sadece ben-diliyle ve arzu/istek şeklinde dile getirilirse, Allah’ın izniyle onun bunu daha kolay kabul etmesini sağlar. Mesela “Seni çok beğeniyorum, takdir ediyorum, ancak namazlarını aksatmana/kılmamana çok, ama çok üzülüyorum. Senin cehennemde yanmana dayanamam. Rabbimin seni bundan dolayı hesaba çekmesini istemiyorum. Namazını kılarsan hem Allah senden razı olur hem de ben çok mutlu olurum” gibi ifadeler kullanılmalı.

İslam’da bu dünyada başlayan aile hayatı, ahiret hayatında da devam edecek ebedi bir yol arkadaşlığıdır. Dolayısıyla karı-koca ilişkisi de sadece bu dünya ile sınırlı bir beraberlik değildir.

Cennete niyetlilikten kaynaklanan karı-kocanın ebedi ilişkisinin yönü Allah rızası olduğundan ebediyete uzanan bu uzun seferde eşler ne kadar çok Allah’ın rızası dairesinde bir hayat sürerlerse, hem dünya hem de ahiret saadetine o kadar çok mazhar olurlar.

Hz.Peygamber’in (s.a.v.) gösterdiği şekilde ve Allah’ın razı olduğu tarzda yaşamak ve ebedi hayat arkadaşımız olan eşimizin de bu doğrultuda yaşamasını istemek eş olarak en büyük arzumuz ve duamız olmalıdır.

Müslüman kadınların günahkarlıkları nedeniyle kocalarını cezalandırmaya kalkmamaları gerekir. Kısaca kocasına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemek, ev işlerini aksatmak veya yatakları ayırmak gibi ceza yöntemleriyle düzeltmeye çalışılmamalı..

Namaz ve diğer ibadetleri yerine getirmemek, iman zayıflığından kaynaklanır. Bunun için imanı güçlendirecek eserleri ailecek birlikte okumak son derece faydalı olur.

Ancak mümkünse doğrudan namaz mevzuları olmasın. Çünkü namaz kılmayan eş, kendisini eğitmek veya mesaj vermek için okunduğunu anlarsa, tepki verip dinlemeyebilir.

İnsanın kendi eşine veya yakınına tesir etmesi her zaman kolay olmadığı için en güzeli, kocanızın namaz kılan ve bu konularda duyarlı dostlar edinmesi ve onlarla sık sık bir araya gelerek sohbet ve dostluğu devam ettirmesi de çok faydalı olacaktır.

Ayrıca sabırla duaya devam ederek, neticeyi Allah’tan beklemek gerekir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.