Çavuşoğlu: Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz

Çavuşoğlu: Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Çavuşoğlu: Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de yapılan yerel seçimlere ilişkin Çavuşoğlu, "Halkımızın tercihine saygı duymalıyız. Seçimler demokratik olgunluk içinde gerçekleşti. Bu seçimle vatandaşlarımız ülkemizin bekasına ve istikrarına oy vermiştir ve partimiz açık ara kazanmıştır." diye konuştu. 

Venezuela'nın 23 Ocak'ta Ulusal Meclis Başkanı Juan Guiado'nun kendisini "temelsiz şekilde tek taraflı devlet başkanı ilan etmesinden bugüne zor günler geçirdiğine" işaret eden Çavuşoğlu, "Türkiye olarak devletlerin iç işlerine karışmama ve halk iradelerine saygı prensibi çerçevesinde (Nicolas) Maduro yönetimini Venezuela meşru hükümeti olarak tanımaktayız. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı'mız (Recep Tayyip Erdoğan), Maduro'yu açıklayan ilk liderler arasında olmuştur." ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, meşru hükümetleri değiştirmek için yabancı müdahalelere, demokratik olmayan yöntemlere ve tek taraflı yaptırımlara başvurulmasını doğru bulmadıklarını ve bu girişimlere karşı olduklarını belirterek, "Tek taraflı yaptırımlar sadece halk kitlelerini mağdur ediyor. Mevcut durumu görmezden gelen ülkelere de tavsiyemizi yineliyoruz." dedi.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çözüme anayasa çerçevesinde sadece Venezuelalılar tarafından diyalog yoluyla ulaşılabileceğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti: 

"Venezuela'daki herhangi olumsuz bir durum tüm Latin Amerika'yı hatta Karayipler'i etkileyebilir. Venezuela'nın dayanışma içinde bu zor günleri aşacağını düşünüyoruz. Bu iş birliğini tüm ülkelerle sürdürmektir. Biz Venezuela ile iş birliğini önümüzdeki süreçte sürdürmeye devam edeceğiz. Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz. Venezuela halkının yanındayız. Sayın Maduro'yu da Venezuela'nın meşru başkanı olarak görüyoruz."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün başlayacağı ABD ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşeceğini bildirdi.

"Vatandaşlarımız Türkiye'nin istikrarına oy vermiştir"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili değerlendirmesinde, "Bu seçimlerde vatandaşlarımız Türkiye'nin istikrarına, bekasına oy vermiştir. Sonuçlara baktığımız zaman partimiz açık ara bu seçimleri kazanmıştır. Cumhur İttifakı olarak diğer ittifakla kıyaslandığında aradaki fark çok büyüktür." dedi.

Ankara'yı ziyaret eden Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, 31 Mart yerel seçimleri ile ilgili değerlendirme yaparken, Türkiye'deki tüm seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştirildiğini söyledi. 

Şeffaf ve halkın özgür iradesini yansıtabileceği seçimleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çavuşoğlu, katılım oranının da demokrasiye bağlılığı bir kez daha gösterdiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, "Seçimlerde kazanan da olacak, kaybeden de olacak. Dolayısıyla vatandaşlarımız o şehirleri kime teslim edeceği konusunda özgür iradesini yansıtıyor. Doğu ve güneydoğuda bugün HDP'nin kalesi denilen yerlerde bile açık ara farkla AK Parti seçimleri kazandı. AK Parti'nin kaybettiği seçim bölgeleri de oldu. Bunlardan bir tanesi de benim şehrim Antalya. Ama halkımızın tercihine de saygı duymamız gerekiyor. Seçimler demokratik olgunluk içinde gerçekleşti." şeklinde konuştu.

Seçim kampanyasında bazen retoriğin yükseldiğini, bunun doğal olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Seçimden sonra yapılan açıklamalara baktığınız zaman gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle balkon konuşması gerekse diğer adayların ve siyasi partilerin açıklamalarına baktığımız zaman bu olgunluğu görüyoruz. Ben Dışişleri Bakanı olarak ülkenin istikrarını çok önemsiyorum ve bu seçimlerde vatandaşlarımız Türkiye'nin istikrarına, bekasına oy vermiştir. Sonuçlara baktığımız zaman partimiz açık ara bu seçimleri kazanmıştır. Cumhur İttifakı olarak diğer ittifakla kıyaslandığında aradaki fark çok büyüktür. Dolayısıyla halkımız bekaya ve Türkiye'nin istikrarına oy vermiştir ama sonuçta ülkemiz kazanmıştır. İnşallah şehirlerimiz kazanacaktır."

Venezuela ile ticaret

Çavuşoğlu, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar konusundaki bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin tek taraflı alınan kararlara karşı olduğunu söyledi. 

Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası hukuka aykırı şekilde bir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesine karşı olduklarını, o ülkede gerçekleştirilen seçimlerin yok sayılmasının hangi ülke olursa olsun kaosa yol açabileceğini, hatta iç savaşa bile sürükleyebileceğini anlattı. Çavuşoğlu, bir ülkedeki rejimi değiştirmek için o ülkenin insanlarını cezalandırmanın da insani olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Venezuela'daki Maduro yönetimini sevmeyebilirsiniz. Ama ülkedeki tüm insanları cezalandırarak bir netice almaya çalışmak insani değildir. Ticaretin kurallarını Dünya Ticaret Örgütü belirler. Buna uygun bir şekilde bağımsız ülkeler kendi arasında ticaret yapar. Kalkıp 'Her ülkeye karşı bu konuda yaptırım uygulayacağım, diğerine bunu yapacağım.' derseniz bugün tüm dünya bu tek taraflı kararlar karşısında çok rahatsız, bunu görüyoruz. Kendi para biriminde bile yapılması doğru değildir. Amerika'nın dolarla ticareti engellemeye çalışması bile uluslararası hukuka aykırıdır. Ticaret kurallarına aykırıdır. Hadi onu geçtik, bu sefer altınla yapılan ticarete de karşı. Şimdi bu nedir? 'Ben büyük ülkeyim bütün kuralları ben belirlerim.' Böyle olmamalı. Biz uluslararası hukuka inanıyoruz. Çok taraflılığa inanıyoruz. Bir ülkenin tek başına aldığı kararları doğru bulmuyoruz."

Türkiye ve Venezuela'nın ilişkileri tüm alanlarda geliştirmek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin gözle görülür şekilde arttığını aktardı. 

Çavuşoğlu, "Venezuela halkının çektiği sıkıntıları görürken o ülkeyle ticaret yapmamamız düşünülemez. Bizim bu konulardaki tutumumuz gayet nettir." dedi.

Bolton ve Pompeo ile görüşme

Çavuşoğlu, bugün gideceği ABD'de yapacağı temaslar hakkında da bilgi verdi. Yeni Zelanda'daki İslam karşıtı terör saldırısının ardından sadece İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları toplantı çağrısı değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na da Türkiye olarak toplantı çağrısı yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, yarınki Genel Kurul toplantısı için bugün New York'a yola çıkacağını söyledi.

New York'ta BM karşısında yeni Türk Evi binasının inşaatına ilişkin bir törene katılacağını belirten Çavuşoğlu, daha sonra geçeceği Washington'da NATO Dışişleri Bakanları toplantısına iştirak edeceğini aktardı. Burada birçok mevkidaşıyla görüşmeler yapacağını dile getiren Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile de bir araya geleceği bilgisini verdi.

Çavuşoğlu, daha sonra gideceği Kuzey Carolina'da Nobel ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar'ı ve Sancar'ın burada kurmaya çalıştığı Türk merkezini ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

Arreaza: Türkiye dostluk örneği gösterdi

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise Ankara'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin demokratik seçimleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Arreaza, "Kardeş Türk halkına en iyi dileklerimizi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Venezuela ile Türkiye ilişkilerini tarihi bir dönemde olduğunu söyleyen Arreaza, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek veren ilk liderlerden biri olduğunu kaydetti.

"Venezuela'da yaşanan siyasi sıkıntılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman yanımızda olan en önemli dünya liderlerinden biri olmuştur." diyen Arreaza, Türkiye'nin Venezuela'nın iç işlerine karışılmamasını savunan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

Arreaza, "Venezuela'nın zor dönemlerinde Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bize dostluk örneği gösterdi." diye konuştu. 

"Venezuela ve Türkiye'nin ilişkilerini artırmak için çalışacaklarını söylemek gerekir"

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, "Türkiye ile Venezuela arasındaki diplomatik ilişkiler 60 yılı aşmasına rağmen son 3-4 yılda, 60 senede yaptığımızın 5-6 kat mislini yapmış durumdayız." dedi.

Arreaza, Ankara'yı ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"Türkiye ile Venezuela arasındaki diplomatik ilişkiler 60 yılı aşmış olmasına rağmen son 3-4 yılda 60 senede yaptığımızın 5-6 kat mislini yapmış durumdayız." diyen Arreaza, Türk halkının en zor dönemlerinde kendilerine destek olduğunu dile getirdi.

Arreaza, Türkiye ile ticari ilişkilerin de son yıllarda büyük ivme kazanarak en üst noktaya geldiğinin altını çizerek, iki ülke liderlerinin karşılıklı ziyaretlerle bu yöndeki siyasi iradeyi ortaya koyduğuna dikkati çekti.

İki ülke arasındaki yüksek düzeyli stratejik ortaklığın ilk aşamasında olduklarını söyleyen Arreaza, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Türkiye ve Türk halkının yanında olması gibi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Venezuela halkına olan desteğini gösterdiğinin altını çizdi.

Arreaza, dünya jeopolitiğinin odak noktasında Venezuela'nın olduğu konusunda mevkidaşı Çavuşoğlu ile hemfikir olduklarını belirterek, "Şu anda ülkemizde yaşanan şey, yasal olmayan yollarla ülke yönetimini ele geçirerek, ülkenin sahip olduğu zengin kaynakları bir şekilde elde etme hırsına bağlıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin de Birleşmiş Milletler'e (BM) üye olan çok sayıda ülke gibi Venezuela'nın iç işlerine karışılmaması yönünde tavır aldığını anımsatan Arreaza, "BM'de çok taraflı yürüttüğümüz siyasi istişarelerin yanı sıra ülkeler arasındaki dostluk ve iş birliğinin daha ileri gitmesi için çalışmayı sürdüreceğiz." dedi.

Arreaza, Venezuela'nın maruz kaldığı ekonomik ambargoya değinerek, "Bunu Küba'ya uygulanan ambargoya benzetebiliriz ancak bu daha saldırgan ve ısrarcı bir yapıya sahip." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin dünyayı kontrol edebilecek yegane güç olduğunu savunmanın yanlış olduğuna dikkati çeken Arreata, şöyle devam etti:

"Venezuela ve Türkiye'nin ticari ilişkilerini artırmak ve iş birliğini bir adım daha ileriye taşımak adına alternatif yollar bulmak için durmadan çalışacaklarını söylemek gerekir. Bu noktada Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin son derece esnek bir yapısı olduğunu söylemek gerekir. Karşımıza çıkan herhangi bir zorluğa göre değişikliğe uğrayıp ileri gitmeye devam eden bir ilişki yapısına sahibiz. Bunu da hiçbir şekilde hiç kimse engelleyemeyecek."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler