CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Avrupa Birliği Yunanistan'ın oyunlarına gelmemeli

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Avrupa Birliği Yunanistan'ın oyunlarına gelmemeli

CHP Sözcüsü Öztrak, "Bölgede Yunanistan'ın bizi yalnızlaştırma politikalarına karşı gerekli önlemleri alıp, bölgedeki ilişkilerimizi de sağlamlaştırmaya önem verilmelidir. Avrupa Birliği, Yunanistan'ın bu oyunlarına gelmemelidir." dedi.

Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik ÖztrakCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı sürerken gazetecilere açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

19 Yaş Altı Kız Voleybol Milli Takımı'nın, 2020 Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandığını anımsatan Öztrak, voleybolcuların, mutluluklarına mutluluk kattığını söyledi.

Uzaktan eğitimin başlaması dolayısıyla öğrencilere başarı dileyen Öztrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, 1,5 milyon öğrencinin uzaktan eğitime ulaşamadığını açıkladığını belirterek, "Tek bir öğrencimiz, evladımız bile bizim için önemlidir. 1,5 milyon öğrenci az buz bir rakam değil. Eğer eğitime ulaşamıyorsa bu çok ciddi bir sorun. Bu salgın sürecinde bir nesli kaybedebiliriz." ifadesini kullandı.

Faik Öztrak, her şeye rağmen yeni eğitim ve öğretim yılının öğrencilere, velilere ve öğretmenlere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Milli gelir rakamları

2020'nin ikinci üç ayına ait milli gelir rakamlarının çıktığını, Türkiye ekonomisinin önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 küçüldüğünü dile getiren Öztrak, mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlara bakıldığında ise yılın ikinci çeyreğinde ekonominin yüzde 11 daraldığını söyledi.

Öztrak, diğer taraftan, ilerleyen günlerde yüzde 9,9'luk küçülme rakamının da aşağı yönlü güncellenme olasılığının yüksek göründüğünü belirterek, "Elektrik tüketiminin yüzde 6,3 azaldığı 2009 yılının ilk çeyreğinde ekonomi yüzde 14,5 daralmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde elektrik tüketimindeki gerileme 2009'dakinin neredeyse iki katı ama ikinci üç ayında, ekonomide görülen daralma 2009’un ilk üç ayının altında. Bu nasıl oluyor?" diye konuştu.

"Açıklanan rakamlara kimsenin güveni kalmadı"

Kovid-19 salgınında vaka sayısının, iyileşen hasta sayısının üstünde geldiğini bildiren Öztrak, şu ifadelere yer verdi:

"Üzülerek görüyoruz ki ölümler de yeniden hızlanmaya başladı ancak açıklanan rakamlara da kimsenin güveni kalmadı. Sahadan gelen bilgiler ile resmi rakamlar arasında uyum yok. Bilim Kurulu'nun adı kaldı, kendisi ortada yok. Fedakar sağlık çalışanları ve doktorlarımız bu işin bedelini ödüyor. Türk Tabipleri Birliği’ne göre 5’i bu ay içinde olmak üzere 32 doktorumuz yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın toplam sayısı 66'ya ulaştı."

"Afet bölgesi ilan edilmeli"

Faik Öztrak, selden etkilenen Giresun'un derhal afet bölgesi ilan edilmesi ve hızla bölgedeki yaraların sarılmaya başlanması gerektiğini söyledi.

"Meis Adası'nın silahlandırılması 1947 Paris Anlaşması'na aykırı"

Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle Yunanistan'ın Meis Adası'nı silahlandırmasıyla ilgili CHP'nin değerlendirilmesinin sorulması üzerine Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Meis Adası'nın silahlandırılması 1947 Paris Anlaşmasına açıkça aykırıdır. Yaşanan sürece baktığımızda Yunanistan'ın ülkemizi bölgede yalnızlaştırmak için elinden geleni yaptığını görüyoruz. Sarayın da dış politikayı iç politika malzemesi yapması ve dış politikaya ideolojik bakması nedeniyle dış politikadaki diplomasinin oyun alanını sürekli daralttığını görüyoruz. Şunu açıkça ifade edeyim. Saray, Türkiye'nin çıkarları çerçevesinde hareket etmelidir. Uluslararası anlaşmaların çiğnenmesine izin vermemelidir ama diğer yandan da bölgede Yunanistan'ın bizi yalnızlaştırma politikalarına karşı gerekli önlemleri alıp, bölgedeki ilişkilerimizi de sağlamlaştırmaya önem vermelidir. Buradan açıkça söylüyorum Avrupa Birliği, Yunanistan'ın bu oyunlarına gelmemelidir. Eğer Ege ve Doğu Akdeniz barış denizi olacaksa bunun etrafında yaşayan tüm devletler devlet sorumluluğu içinde davranmalıdır. Bu sorunlar, ülkelerin karşılıklı çıkarlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak çözümlenmelidir."

"Abdullah Gül bizim gündemimizde yok"

Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan tutuklu bulunduğu cezaevinde yaptığı açlık grevi sonucu hayatını kaybeden Ebru Timtik ile ilgili değerlendirmesi sorulan Öztrak, "Çok açık söyleyeyim, işin başından beri biz ölüm oruçlarına karşı olduğumuzu söyledik. Cumhuriyet Halk Partisi, bugüne kadar ne teröre ne de teröriste sahip çıkmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkenin kurucu partisidir. Cumhuriyet Halk Partisi adaletsizliğe, haksızlığa ve hukuksuzluğa sahip çıkar." ifadesini kullandı.

Faik Öztrak, "Olası erken seçimde 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Millet İttifakı'nın adayı olabilir mi?" sorusunu, "Arkadaşlar bizim gündemimizde böyle bir konu yok. Dereyi görmeden paçayı sıvamanın da alemi yok. Bu değerlendirmelerin hepsini maksatlı buluyorum." şeklinde yanıtladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler