Çin'den Uygur Türklerine oruç yasağı

Çin'den Uygur Türklerine oruç yasağı

 Doğu Türkistan'da devlet memuru ve öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutması geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çin tarafından yasaklandı.Çin'in...


 

Doğu Türkistan'da devlet memuru ve öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutması geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çin tarafından yasaklandı.

Çin'in Doğu Türkistan'da devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutmalarının yasaklanmasına merkezi Kayseri'de bulunan Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk tepki gösterdi.

Bu konuda hazırlanan genelgenin, bölge yönetiminin internet sitesinde yayımlandığını belirten, Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, şöyle dedi:

"Doğu Türkistan; dünya Müslümanları'nın en çilekeş, en zor durumda olduğu bir bölge. Doğu Türkistan Müslümanları Türk dünyasının ilk defa islamla tanışmış olduğu coğrafya. Doğu Türkistan 1949'a kadar bağımsız bir devletken Çin işgaline uğramış ve 65 yıldır fiili bir işgal sistematik asimilasyonla mücadele vermektedir.

Doğu Türkistan'da bu gün oruç yasak, namaz yasak seyahat özgürlüğü olmadığı için pasaport alamadıkları için hacca gitme yasak. Doğu Türkistan'da vicdan hürriyeti yasak.

Çin yönetimi geçtiğimiz yıl yasakla ilgili bir basın mensubunun sormuş olduğu soruya Çin kamu bakanlığının vermiş olduğu cevap dikkat çekici idi. "Evet ,biz orucu yasakladık çünkü ramazan orucu insan sağlığını olumsuz etkiliyor, iş verimliliği düşüyor. Bu gerekçe ile biz orucu yasakladık." diyerek materyalist ideolojiyle oruç yasağını izah etmeye çalışmıştır.

Ama bütün bu yasaklamalara rağmen Doğu Türkistan halkı alacakları cezaya yada müeyyidelere rağmen ibadetlerini gizlice yerine getirmekte ve Allah'a olan kulluk ibadetlerini en üst düzeyde yaşamaktalar. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Avrupa parlamentosu, İslam İş Birliği Örgütü ve uluslararası kuruluşların Doğu Türkistandaki katliamların ve hak ihlallerine, demokrasi, ihlallerine mutlaka kulak vermeleri gerekir ve Çin'e 'Dur' demelerini talep ediyoruz."

Hotan bölgesinde dini işlerle ilgilenen yetkililer de Uygurlu öğrencilere uygulanacak oruç yasağını doğruladı. Geçen yıl da bölgede devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan'da oruç tutması yasaklanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler