Bu okul yapay zeka ile hem öğrenci takibi sağladı hem de sıfır atık tasarrufuna geçti
ADANA (İHA) - Adana'nın Kozan ilçesinde Şehit Mehmet Oflaz Yatılı Bölge Ortaokulu tarafından geliştirilerek uygulamaya konulan "Yapay Zekâ Destekli İş Süreçleri Takip ve Otomasyon Sistemi" sayesinde hem yemekhanede gıda israfının önüne geçildi hem de kâğıt kullanımını en aza indirerek sıfır atık kapsamında ciddi tasarruf sağlandı.
Okulda düzenlenen programla, kamuda tasarrufa örnek olması beklenen proje tanıtılarak yapay zekâ destekli sistemin sağladığı kazanımlar katılımcılarla paylaşıldı. Okul Müdürü Hilmi Yılmaz, sistemin özellikle yatılı okul modeline uygun olarak geliştirildiğini belirterek projeye katkı sunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve tüm ekibe teşekkür etti. Programda konuşan Prof. Dr. Çağatay Baz, otomasyon sisteminin uzun bir hazırlık sürecinin ürünü olduğunu ve Türkiye genelinde örnek gösterilebilecek nitelikte bulunduğunu ifade etti. Baz, gençlerin yazılım ve teknolojiye olan ilgisinin memnuniyet verici olduğunu vurguladı.
"Yemek israfının da önüne geçiyoruz"
Sunum yapan Okul Müdür Yardımcısı Ayhan Yıldırım, projenin kamuda israfı önlemeye yönelik geliştirildiğine dikkat çekti. Yıldırım, "Yemekhanede 250 öğrenciye yemek çıkıyor ve anlık bildirim gerekiyordu. Bu nedenle 5-6 sayfa kâğıt israf oluyordu. Altyapıyı bilişimle birleştirerek bunu uygulamaya geçirdik. Kamuda öğrencilerimize 3 öğün yemek veriyoruz. Pansiyondaki öğrencilerimizi hesapladığımızda günlük 28 sayfa harcıyorduk. Şimdi bunu 3 sayfalık bir raporlama ile yapabiliyoruz. Anlık öğrenci bildirimiyle yemek israfının da önüne geçiyoruz. Öğrencilerimizin saatli ilaç kullanımı, tedavi süreçleri ve tüm takipler bu yapay zekâ destekli yazılımla anlık izlenebiliyor" diyerek bilgi verdi.
Projede yazılım geliştiren Kozanlı genç yazılımcı Alper Mustafa Bucak da "Yazılımı yaklaşık 5 ayda hazırladık. Okuldaki tüm verileri dijital ortama aktardık ve dışarıdan erişime kapalı, üst düzey güvenlikli bir ağ kurduk. Verileri öğrencilerin ve ailelerinin rızasıyla sisteme işliyoruz. Kâğıt israfının azaltılması ve yemek israfının önlenmesi için kapsamlı bir proje oldu" şeklinde konuştu.
Programa katılan Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, ilçede son bir yıl içinde dijitalleşme ve yapay zekâ temelli birçok projenin hayata geçirildiğini aktararak, "Hem Kozan Belediyesi'nin hem de okulların hayata geçirdiği yazılımlar sayesinde işler hızlandı, kamu tasarrufu sağlandı ve birçok engel ortadan kalktı" diye konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.