Emekli İl Müftüsü Ahmet Bulut: İlahi Ahmet’in Zirvesi: Kadir Gecesi.

Emekli İl Müftüsü Ahmet Bulut: İlahi Ahmet’in Zirvesi: Kadir Gecesi.

Kadir; Şan, şeref, azamet, büyüklük, üstünlük manasına gelir. En büyük Kitap, En Yüce Hitap yani Kur'an-ı Kerim, En Büyük Peygamber’e, Büyük Meleklerden Cebrail vasıtası ile inmeye başlamıştır.

Kadir; Tazyik, sıkışma, daralma, izdiham, kalabalık manasını ifade eder. Bu Gecenin mana ce önemine inanan bütün mü'minler, İmanlı Gönüller Korona öncesinde olduğu gibi, camilere, mescitlere, meclislere yönelip Allah'ı zikretmeye, tevbe ve istiğfar etmeye, Kur'an dinlemeye, Sevgili Peygamberimizin Mesajlarını anlamaya yönelir. Cebrail ve Melekler Allah'ın izni ile yeryüzüne inerler.(1)

Kadir; Hüküm, kaza, takdir anlamına gelir. Gelecek senenin Kadir Gecesine kadar olacak işler Allah'ın ilmi ezelisi ile hükme bağlanır.
Mübarek Ramazan'ın Finali, zirvesi, rahmet harmanı, af ve bereketin eşraf zamanı olan Kadir Gecesine eriştik. Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı Kadir Gecesi (2)nin Bin Aydan hayırlı oluşunu (3)gerçekten çok iyi değerlendirmek gerekir.

Fert, Aile ve Toplum olarak Kur'an Ahkamı ile şekillenmek, Kur’an Ahlakı olan Sevgili Peygamberimizin (s.a.s)Ahlakını tepeden tırnağa hayatımızın her aşamasına nakşetmek, çok güzel ve yararlı olmasına rağmen Kur'anı sadece okuma ve dinlemekle yetinmeyip, anlamak, yaşamak, Kur’an’la aramızdaki mesafeyi tamamen kaldırmak zorundayız. Vahşileşen, canavardan da beter hale gelen insanlığın huzuru da; bunalımlı, sancılı, her yönü ile yoksul, perişan çağımız Müslümanlarının kurtuluşu da buna bağlıdır. O halde, gelin Bu Gece inmeye başlayan Kur'an'ın ilahi reçete, manevi şifa oluşunu mü'min feraseti ile iyi değerlendirerek, Kur’an ve Sünnet yolunu adım adım takip etmeye, Eles Bezmin deki Kulluk Akdimiz gibi yeniden söz vermeye çalışalım..

Bu Gece’yi, her türlü günah ,hata, isyan, taşkınlık, azgınlık, kul hakkı, yetim hakkı kamu hakkı gibi hayatımızı felç eden, nefsimize zulmeden kötü alışkınlıklardan arınma fırsatı bilelim. Her türlü ibadetlerimiz, Ahlaki davranışlarımız, işimiz, ticaretimiz, ailemiz ve çevremizle ilişkilerimizde emr olunduğumuz gibi dosdoğru olabilirsek; sözümüz ve özümüzle, tevbe ve dualarımızda samimiyet, ihlası, sadakatim de sadık kalmayı yakalayabilirsek Bu Gecenin İlahi affına erişebiliriz İnşallah.

Asla unutmamalıyız ki; Kadir Gecesinde "Allah'ım Sen affedicisin. Affetmeyi seversin, Beni de affeyle" diyerek Allah'a yalvarıp, hemen sonra tövbemizi unutmak, ibadet alışkanlığımızı terk etmek, günahlara dalmak özellikle, konu dünya malına kavuşmak olunca haşa;

"Haram helal ver Ya Rabbi- Senin kulun yer Ya Rabbi" dercesine haramlara dalmak müminlere yakışmayan kötü davranıştır.Rabbim İlahi rahmet ve manevi diriliş gecesi olan Kadir Gecesini, Kulluk Bilinci, mü'minlik şuuru, Ashabı Kiram'ın samimiyet ve sadakati ile ihya etmeyi nefsimize, neslimize Milletimize, şerha şerha bölünmüş garip, sefil, perişan hale düşmüş İslam Dünyasına nasip eylesin.

Dostlarıma, takipçilerimize affınıza sığınarak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Zaman, bence mü'min duyarlılığında olma zamanıdır. Hani İbrahim Aleyhisselam ateşe atıldığında bir karınca ağzı ile su taşıyormuş. Bu davranışınla Nemrut'un ateşini nasıl söndüreceksin? diye sormuşlar.

Karınca;
"Dilerse Allah, Ateşi gülistan yapar. Ama ben görevimi yapıyorum. Hiç olmazsa dostluğumuz belli olsun.” demiş. Bence Hiç olmazsa faydalı yazıları okumak , dualara "Amin" diyebilmek gerekir diye düşünüyorum .
Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Geçmişlerinize rahmet olsun. Birlik, dirliğimiz ve sağlığımız daim olsun. Kadir Geceniz Mübarek olsun.
 

Ahmet Bulut

Emekli İl Müftüsü

Pozantı - ADANA
19.05.2020

Dipnot:
1-Kadir 97/4 2-Kadir 97/1 3-Kadir 97/3
4-Tirmizi,Da'vavât,84 İbn Mace,Dua 5.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler