Farklı bir Akdeniz tatili için Yumurtalık?.

Farklı bir Akdeniz tatili için Yumurtalık?.

Yaz geldi kapıya dayandı. Akıllarda, "Acaba bu yıl tatilimi nerede geçirsem?" sorusu dolaşıyor. Yumurtalık, tertemiz denizi, uzun kumsalları ve tarihi dokusuyla...

Yaz geldi kapıya dayandı. Akıllarda, "Acaba bu yıl tatilimi nerede geçirsem?" sorusu dolaşıyor. Yumurtalık, tertemiz denizi, uzun kumsalları ve tarihi dokusuyla Akdeniz'de farklı bir alternatifiniz olabilir.

Ayçiçeği tarlalarının arasından geçen yol, bizi Akdeniz'in küçük tatil beldesi Yumurtalık'a ulaştırıyor. Altın sarısı buğday tarlalarında hummalı bir hasat var. Ayçiçekleri, yüzlerini batmak üzere olan güneşe doğru dönmüş. Yazın ilk günleriyle birlikte ilçede tatlı bir hareketlilik başlamış. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'yla sürekli gündemde olan ilçe, aynı zamanda tatilcilerin de uğrak yeri. Tatil sezonunda ilçenin nüfusu neredeyse on kat artıyor. İlçeyi ziyaret edenler, internetteki gezi sitelerine hep benzer yorumlar yapmışlar: 'Burası, güneşi, kumsalı ve tarihî dokusuyla Alanya, Marmaris ve Bodrum'dan farksız...' Gelin görün ki ilçe bu avantajı bugüne kadar pek iyi kullanamamış. Bölgenin geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca koruma altına alınması gidişatı değiştirmeye başlamış. Tatil beldesi, yabancı turistlerin de ilgisini çekmiş. Yeni oteller ve tatil köyleri açılmış. Bazı işadamları, turizm yatırımlarını bu bölgeye kaydırmak için sırada bekliyormuş.

Akdeniz'in en doğusunda kalmak Yumurtalık için bir avantaja dönüşmüş aslında. Pek el değmemiş, bozulmadan 'tatil kasabası' özelliğini koruyabilmiş. Burada neredeyse herkes birbiriyle akraba. Tatilciler elini eteğini çekince ilçede birkaç bin kişi kalıyor. İlçe, çevre illerde temiz denizi ve kumsalıyla ün salmış. Cazip konaklama imkânlarıyla turist çekmeyi de başarıyor. Yumurtalık'a bağlı olan sahil köylerinin sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması önümüzdeki yıllar için umut veriyor. Yine bu köylerden sahil yolunun geçecek olması bölgedeki arazilerin fiyatını çok büyük oranlarda artırmış. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve termik santrallerle birlikte ilçe, bir enerji üssü olma yolunda ilerliyor. Ancak bu yatırımların bölgedeki turizm, balıkçılık ve tarımı etkileyeceğini düşünenler de var. Termik santrallerle birlikte deniz suyu ısınmaya başlamış. Bu da balıkların derin sulara kaçmasına sebep olmuş. Çiftçiler ise termik santrallerin çıkardığı dumanın hastalıklara sebep olduğunu ve verimi düşürdüğünü söylüyor.

Tarihî limana Marco Polo'nun heykelini dikecekler

Yumurtalık'a adımınızı atar atmaz ilçenin tarihî dokusunu hissedebiliyorsunuz. Parklarda ve devlet binalarının bahçelerinde binlerce yıllık heykeller adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Bir adam boyu yüksekliğindeki dev gemi kancaları, bölgenin ilkçağlardan bu yana önemli bir liman kenti olduğunun kanıtı. Dünyaca ünlü Venedikli gezgin Marco Polo'nun ilçede kısa bir süre konaklaması yetkililere ilham kaynağı olmuş. Yumurtalık Belediyesi, Marco Polo ismiyle anılan tarihî limana gezginin heykelini dikecekmiş. 1268 yılında kenti ziyaret eden Marco Polo, limanın yabancı tüccarlarla dolu olduğunu, ipek, yün, hububat ve baharat ticareti yapıldığını notlarına yazmış. Seyyah, 1271 yılında da Çin'den dönüşünde Yumurtalık'a ikinci kez uğramış. İlçenin 'ziyaret edilecekler listesinde' tarihî kale ve kuleler de var. Süleyman Kulesi, merkezin biraz dışında. Denizden gelebilecek düşmanları gözetlemek için yapılan kule, ismini Kanuni Sultan Süleyman'dan alıyor. Ortaçağda yapılan Ayas Kulesi, Bizans'ın farklı devletlerle yaptığı savaşlara tanıklık etmiş. İlerleyen günlerde etrafındaki evler yıkılarak kule restore edilecek. Denizden birkaç yüz metre açıktaki adada ise Kız Kalesi bulunuyor. Kale, tarihte bir gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmış. Adaya sahildeki teknelerle gide biliyorsunuz.

Tatilcilere göre Yumurtalık; Alanya, Bodrum ve Marmaris'ten farksız.

***

İlçe, çevre illerde berrak denizi ve kumsallarıyla ün salmış.

***

Nasıl gidilir?

Yumurtalık, Adana'ya 80, Ceyhan'a ise 30 km uzaklıkta. Adana merkezden her yarım saatte bir hareket eden belediye otobüsleriyle ilçeye kolayca ulaşabiliyorsunuz. Özel araçlarıyla giden tatilcilere ise Adana-Ceyhan otobanını kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Ne yenir?

Yumurtalık'ın da diğer deniz kasabaları gibi zengin bir balık kültürü var. İlçede çok sayıda balık lokantası bulunuyor. Lagos, çupra, levrek, kefal ve lüfer tercih edilen balıklar arasında. Alternatif olarak Adana kebap da yiyebilirsiniz. Közde pişirilen patlıcan, biber ve domatesin salatası ise hem lezzetli hem de hafif bir öğün.

Ne yapmalı?

Haylazlı köyündeki balık avına şahit olun. Dalyandaki küçük göllerin önünü kamışlarla adeta bir hasır gibi ören balıkçılar, doğal bir havuz oluşturuyor. Balıklar yavruyken bu havuzlara giriyor ve burada büyüyor. Sonra kolayca avlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler