Günay'ın bütçeyi 40 kat artıran formülü

Günay'ın bütçeyi 40 kat artıran formülü

Ertuğrul Günay, kamunun kazılar için verdiği rakamın çok düşük olduğunu belirterek, geçen yıl bunu ek ödeneklerle 40 katına çıkardıklarını söyledi.Bakan...

Ertuğrul Günay, kamunun kazılar için verdiği rakamın çok düşük olduğunu belirterek, geçen yıl bunu ek ödeneklerle 40 katına çıkardıklarını söyledi.

Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına, Antalya'nın Demre ilçesinde yürütülen Myra-Andriake kazıları sırasında bulunan MS 12. yüzyıla ait şapeli gezdi.

 

Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'ten şapelle ilgili bilgi alan Günay, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Bakan Günay, ''(Türkiye bir açıkhava müzesi olabilir, her toprağın her taşın altında tarihin bir dönemiyle ilgili zenginlikler vardır) şeklinde ortak bir kanaatimiz var. Son yıllarda adım adım bu kaanatimiz sağlam kanıtlarla destekleniyor'' dedi.

Myra'nın Likya uygarlığının önemli kentlerinden biri olduğunu belirten Günay, bu bölgeye verdiği önemin herkesçe bilindiğini vurguladı.

Bakan Günay, ''Burada bir Doğu Roma şehri -bilimsel olarak Bizans tabirini kullanmayı çok sevmiyorum, doğru da bulmuyorum, arkadaşlarımızın dikkatine sunuyorum- ve sonraki yıllara ait yerleşimler var'' diye konuştu.

Demre'ye yılda 500 bin ziyaretçi geldiğini vurgulayan Günay, tarihi eserlere sahip çıkılması halinde bu ilginin daha da yükseklere çıkacağını kaydetti.

Antalya'daki kazıları çok önemsediğini belirten Günay, kültürle bezenmiş, arkeolojiyle desteklenmiş bir turizmin, Türk turizmini çok farklılaştıracağını söyledi.

Bakan Günay, şöyle konuştu:

''Kitle turizmi olmanın ötesinde Türkiye turizmi bir markaya dönüşecekse arkeolojinin, tarihin, bu kültür zenginliğinin çok büyük bir kaynak oluşturduğunu düşünüyorum. O yüzden elimizden geldiği kadar kaynakları artırmaya çalışıyorum. Kamunun bize kazılar için verdiği rakam son derece düşük. Ne yazık ki, yarım milyonunun altında. Biz bunu geçen yıl 20 milyonun üstüne çıkarttık. Ek ödeneklerle 40 katına çıkarttık. Bu yıl da aynısını yapmayı düşünüyoruz. Kazı başkanı arkadaşlarımıza buradan duyuruyorum. Herkesin emeğini, mesaisini karşılamak için elimizden geleni sarf edeceğiz.''

Bakan Günay, daha sonra Andriake Liman Tesislerindeki Roma dönemi dükkanlarında, kazı ekibi üyeleri Mikail Duggan tarafından yapılan Myra ve Andriake'nin karakalem çizimleri ile Tevfik Durdemir tarafından çekilen arkeolojik kazı çalışmaları fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler