Hat sanatının 1.400 yılı belgesel oluyor?

Hat sanatının 1.400 yılı belgesel oluyor?

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Osmanlı döneminde zirveye ulaşmış geleneksel hat sanatımız, 'Hat: Bir Medeniyet Çizgisi'...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Osmanlı döneminde zirveye ulaşmış geleneksel hat sanatımız, 'Hat: Bir Medeniyet Çizgisi' belgeseli ile farklı bir açıdan tanıtılmaya çalışılıyor.

Hayatın içindeki hattı çekmeye çalışan projede, camiler, çeşmeler, mezar taşları mimari özelliklerinden ziyade hat sanatının serencam ettiği mekânlar olmalarıyla öne çıkarılıyor. Yönetmenliğini yıllarca TRT'de belgesel çekmiş olan Gökhan Ateştürk'ün yaptığı filmin yurtiçi çekimleri neredeyse tamamlanmış durumda.

İstanbul, Bursa, Ankara, Sivas, Konya, Kayseri ve Edirne'de yapılan çekimlerin ardından ekip, şimdi de Mekke, Medine, Kudüs, Hindistan, Çin, Mısır, Semerkant ve Buhara'da yoluna devam edecek. Özellikle Semerkant ve Buhara'da Selçuklu dönemi ve öncesi kufi tarzda yazılmış eserlerin yer alacağı belgesel için ağustos ayı içerisinde de aynı zamanda projenin danışmanlarından olan Hattat Hüseyin Kutlu, Hattat Fuat Başar ve Hasan Çelebi ile röportajlar gerçekleştirilecek.

Eylül sonunda galasının yapılması planlanan projenin yönetmeni Gökhan Ateştürk, belgesele 'Hat: Bir Medeniyet Çizgisi' ismini neden verdiklerini, yazının insanlığın belleği oluşuyla açıklıyor. Ateştürk'e göre yazı bir medeniyetin kendisini en önemli ifade biçimi. Ve hat sadece ifade biçimi olmakla kalmıyor. Aynı zamanda İslam kaligrafisinin, Çin, Mısır; Japon, Latin kaligrafisinden hem estetik hem de manevi anlamda ne yönde farklılıkları olduğunu ortaya koyuyor.

Belgeselin yönetmeni, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın kendilerine bir hat belgeseli teklifiyle gelmelerinin ardından filmin metin yazarı Savaş Ş. Barkçin, Fuat Başar, Hüseyin Kutlu ve Fettah Aykaç ile birlikte filmin konseptini oluşturduklarını ve ajansın da projeyi beğendiğini ifade ediyor. "Biz hattın tarihinden ziyade simgesel tarafını, maneviyatını, bir resim olarak ne anlama geldiğini ve İslam'ı tanımayan insanlara İslam kaligrafisinin önemini, derinliğini anlatalım istedik." diyen Ateştürk, ilk etapta 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gösterilecek olan filmin, 2011 yılında ulusal ve uluslararası kanallarda da yayınlanacağını söylüyor. Toplamda 1 milyon 100 bin TL'ye mal olan belgeselin 690 bin TL'si ajans tarafından karşılanmış. Ancak geri kalanı için sponsor arayışı ise hâlâ sürüyor.

ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler