İnsan Sanat ve Kültür Derneği Başkanlığına Meryem Pirlak seçildi

İnsan Sanat ve Kültür Derneği Başkanlığına Meryem Pirlak seçildi
-Pirlak, "Geçmiş, sanat eserleri ile günümüze taşınır"

-Meryem Pırlak başkanlığındaki yönetim kurulu Müzeyyen Uraslı, İsmet Argın, Ayşe Sezen ve Başak Yiğenoğlu'ndan oluştu.
-Pirlak, sanat tarihini öğrenmenin dünya tarihini öğrenmek sayılacağını söyledi.
-İnsan Sanat ve Kültür Derneği kongresinde başkanlığa Meryem Pirlak seçildi.
Divanın oluşumu ve gündemvmaddelerinin görüşülmesinden sonra birvkonuşma yapan Başkan Pirlak, "2017 yılı haziran ayında 24 kişi ile kurulan İnsan Sanat ve Kültür Derneği yılların birimini 3. genel kurul toplantısı ile taçlandırmış oldu. Yüzlerce kişinin değer kattığı bu kıymetli yolculuğumuz bir çok kişinin yaşam biçimine dokunmak üzere faaliyetlerine devam ediyor" dedi.
Mağara döneminden sonra 13. yüzyılda rastlanılan anonim resimlerin 1200'lü yılları günümüze taşıyarak zamanda yolculuk yapılmasına geçmişle duygusal, ruhsal, sanatsal, bilimsel bağ kurulmasına vesile olduğunu kaydeden Pirlak, şunları söyledi:
"15 ve 16. yy a kadar süregelen dini amaçlı konularla insanların günlük yaşamlarını kasıtlı olarak dinsel bir çember içerisinde sürdürmeleri sağlanmış. Din ve siyaset konulu eserler üretilmesini sağlayarak insanları kolayca yönetmişlerdir. Sanatın büyüleyici gücü hızla tüm dünyayı sarmıştır. 15. yy da bir kültürel devrim ateşlenmiş, hümanizm tüm alanlarda etkisini göstermiş, ilim, bilim, sanat moda olmuş. İnsanlar yarış halinde kendilerini geliştirmeye çabalamıştır. Bireylerin gelişmesi doğal olarak mimari, resim ve heykelde ustalık seviyesinde hissedilmeye başlanmış, yazarların, sanatçıların etkileşimi ile rönesans dönemi başlamıştır. Duvar resimleri, panolar, tablolar, heykel ve mimari alanda günümüze kadar hatta sonsuza kadar kendilerinden ve eserlerinden söz ettirecek güçlü insanlar yetişmiştir.Sıradan bir el işçisi olarak görülen sanatçıların entelektüel kimlikleri dönemin diğer düşünürlerinin, ilim bilim adamlarının statüsüne yükselmesini sağladı. İtalyan sanatçıların idealize figürleri, kuzey avrupalıların gündelik gerçeklerden oluşan kompozisyonları olağanüstü sahneler ortaya koydu. Hızla değişip dönüşen sanat akımları ülkemizde ll. Abdülhamit döneminde 1882 yılında Osman Hamdi Bey'in Sanayi Nefise Mektebi müdürlüğüne getirilmesi ile deneyimlenmeye başlandı. 1914 yılında da kızlar için İnas Sanayi Nefise Mektebi'nin kurulması ile de kız ve erkekler için sanatın tohumları atılmış oldu."
MeryemPirlak, sanat tarihini öğrenmenin dünya tarihini öğrenmek sayılacağını belirterek şöyle devam etti:
"Çünkü geçmiş, sanat eserleri ile günümüze taşınır. Tüm bu bilgilere ulaşma çabamıza bir de el işçiliği ve tasarımı da ekleyerek kendimize dolayısı ile topluma değer katacak etkinliklerimize devam ediyoruz. Günümüze kadar gelen bu süreçte olup bitenleri öğrenme, anlama, yaşam biçimi haline getirme ve paylaşma çabamız ile sosyalleşme ihtiyacımızı gidermek için bir araya geldiğimiz İnsan Sanat ve Kültür Derneği merkezimizde misafirlerimizi ağırlamak üzere bekliyoruz."
Seçim sonucunda Meryem Pırlak başkanlığındaki yönetim kurulu Müzeyyen Uraslı, İsmet Argın, Ayşe Sezen ve Başak Yiğenoğlu'ndan oluştu.
3.Genel kurul toplantısına ayrıca Adana Karadağ Kültür Eğitim Derneği Baskanı Sema Elma ve Fatma Gülkan da katıldı.

Muhabir: Vahit Şahin

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.