İsrail tavrını değiştirmezse bir film daha çekeriz?

İsrail tavrını değiştirmezse bir film daha çekeriz?

Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimleri için hazırlanan, gerçeğinin kopyası helikopterler, tanklar ve askerî araçlar savaşın soğuk yüzünü yansıtıyor.Zaman...

Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimleri için hazırlanan, gerçeğinin kopyası helikopterler, tanklar ve askerî araçlar savaşın soğuk yüzünü yansıtıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, kaynakçılar, keresteciler ve boyacılar Adana'daki Çukobirlik fabrikasını İsrail'in savaş üssü haline getirmiş. Tarsus'un bir mahallesine ise küçük Filistin kurulmuş. Bir hafta süren Tarsus çekimleri en çok ilçe esnafının yüzünü güldürmüş.

-Kasım ayında 100'e yakın ülkede gösterime girecek olan Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimlerine geçtiğimiz haftalarda başlandı. İnsanların merakla beklediği filmin çekimlerini yerinde izlemek için Adana'daki Çukobirlik fabrikasının yolunu tuttuk. Sıcak havalara rağmen fabrikada 400 kişilik bir ekip hummalı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bir yandan yeni sahneler çekiliyor, bir yandan da fabrikanın pamuk ambarlarına devasa dekorlar inşa ediliyor. Gerçeğinin kopyası helikopterler, tanklar ve askerî araçlar savaşın soğuk yüzünü yansıtıyor. Kaynakçılar, keresteciler ve boyacılar fabrikayı İsrail'in savaş üssü haline getirmiş. Film ekibi, Tarsus'taki çekimlerin bir bölümünü tamamlamış. Bir hafta süren Tarsus çekimleri en çok esnafın yüzünü güldürmüş. Çünkü ilçe, Kurtlar Vadisi meraklılarıyla dolmuş taşmış. Çekimler 10 Eylül'e kadar Adana ve Tarsus'ta devam edecek.

Pana Film'in yapımcılığını üstlendiği proje, gündeme geldiği ilk günden bu yana büyük bir yankı uyandırdı. Film için 'Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimi tırmandıracak.' şeklinde yorumlar yapıldı. Mavi Marmara baskınından sonra senaryoda bazı değişikliklere gidildi. Film, bir anlamda dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran baskın hadisesinin rövanşını alacak. Filistin'de yaşanan insanlık dramını beyazperdeye aktaracak olan filmin 10 milyon dolar gibi rekor bir bütçeyle tamamlanması bekleniyor. Filmde Necati Şaşmaz, Nur Aysan, Gürkan Uygun, Kenan Çoban, Erkan Sever, Zafer Diper, Umut Karadağ ve Mustafa Yaşar rol alıyor. Senaryosu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan tarafından kaleme alınan filmin yönetmeni Zübeyr Şaşmaz. Kurtlar Vadisi Filistin'in konusu ise kısaca şöyle: Gazze'ye insani yardım malzemeleri götürmeye çalışan gemilere yapılan kanlı baskın üzerine Polat Alemdar ve arkadaşları Filistin'e gider. Baskının askerî planlayıcısı ve yürütücüsü olan Moşe Ben Eliezer isimli İsrailli komutan uzun uğraşlar sonucunda ele geçirilir.

'Memati! Seni görmek için Hatay'dan geldik!

Adana'daki Çukobirlik fabrikasıyla Tarsus'un tarihî semtleri, uzun bir uğraştan sonra çekim mekanı olarak belirlenmiş. Pana Film yetkilileri, Lübnan, Suriye ve Bulgaristan'da incelemelerde bulunmuş. Hatay, Elazığ, Şanlıurfa ve Gaziantep'in de aralarında yer aldığı 20'ye yakın il gezilmiş. Tarihî dokusu, sokakları ve mahalle kültürü göz önünde bulundurulduğunda en doğru seçimin Tarsus ve Adana olacağına karar verilmiş. Çekimlerle birlikte ilçede bir hareketlilik başlamış. Filme konu olan Şehit Kerim Mahallesi, Mersin ve Adana'dan ziyaretçi akınına uğramış. Yaklaşık 3 bin kişi çekimleri yerinde izlemiş. Evlerin balkonları dolmuş taşmış. Hatta çevre illerden gelenler bile olmuş. Set aralarında insanlar, 'Memati! Seni görmek için Hatay'dan buralara kadar geldik!' diye bağırmış. İzleyiciler 'Polat, Polat, Polat!' diye tempo tutmuş. Necati Şaşmaz da halkın arasına karışmış, çocuklara çikolata ikram etmiş ve sevenleriyle fotoğraf çektirmiş.

Kurtlar Vadisi Filistin filminin senaristi Bahadır Özdener: Kurtlar Vadisi Irak'tan sonra bu tarzda konulara değinen filmler yapmaya karar vermiştik. Mavi Marmara baskınından sonra bazı değişiklikler yaparak filme bu üzücü olayla başlamak istedik. Çünkü Filistin'de yaşanan dram uluslararası medyada pek yer bulmuyor. Bu, İsrail kurulduğundan bu yana böyle maalesef. Yaptıklarını örtbas etmek için bütün medya organlarını kullanıyor. Adeta bir korku imparatorluğu oluşturdu bölgede. ABD'deki yeni yönetim artık kendi çıkarlarını ön planda tutmak istiyor. İsrail'in giderek artan gaddarlığında bunun da etkisi var. Orada her şeyden önemlisi çocuklar ve korumasız kadınlar ölüyor... Onlar cinayet işlemeye devam ederse biz de yeni bir film çekeriz. Bizi 'hükümete çok yakınsınız' diye eleştirenler oluyor. Bu bir propaganda. Devlet endeksli işler yapmaya çalışıyoruz. Bu ülkeyi seven bu ülkenin değerleriyle ters düşmeyen herkesle aramız iyi. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çünkü bu ülkenin geleceğiyle ilgili bir söz de biz söylemek istiyoruz.

'Hollywood'daki imkânların aynısı Türkiye'de var'

Kurtlar Vadisi Filistin'in kamera arkasında tanınmış yapımlara imza atan bir ekip çalışıyor. Filmin özel efekt koordinatörlüğünü Er Ryan'ı Kurtarmak, Cennetin Krallığı, Büyük İskender, Kara Şahin Düştü ve Kurtlar Vadisi Irak filmleriyle tanınan Mark Meddings yapıyor. Altı kişilik bir kadroyla film çekimlerine dâhil olmuş. Adana'nın sıcak ve nemli havası onu biraz bunaltmış. Meddings, "Hollywood setlerinde hangi imkânlar varsa aynılarını Türkiye'de de bulabiliyoruz." diyor. Filmin dublör koordinatörlüğünü ise Er Ryan'ı Kurtarmak, Mumya, Mumya Dönüyor ve Kurtlar Vadisi Irak filmlerinde görev yapan Dusan Hyska üstlenmiş. Binaları havaya uçurmak insan öldürmek arabaları patlatmak ve çatışma sahnelerini çekmek onların kontrolünde yapılıyor.

Filmin Tarsus çekimlerinin bir bölümü tamamlanmış. Kırkkaşık Bedeste-ni'nin bulunduğu Şehit Kerim Mahallesi adeta küçük bir Filistin haline getirilmiş. Tarihî bedesten, cami ve Bilal-i Habeşi Mescidi restore edilmiş. Bedestendeki hediyelik eşya dükkânlarına Arapça tabelalar asılmış. Sokak duvarları sarı renklere boyanmış, Filistin'dekilere benzeyen özgürlük sloganları duvarlardaki yerini almış. Bu manzarayı görünce sanki Filistin'de yürüyormuş hissine kapılıyorsunuz. Tarsus'taki Fevzi Çakmak ve Fahrettinpaşa mahalleleri ise önümüzdeki günlerde set ekibini ağırlayacak. Senaryo gereği bu mahallelere yıkık dökük evlerin bulunduğu harabe bir görüntü kazandırılacak. İsrail ve Filistin arasındaki sınır duvarını konu alan bölümleri çekmek için Adana'ya büyük bir plato kurulacak.

Kurtlar Vadisi Filistin 'motor' dedi, esnaf bayram etti

Film çekimleriyle birlikte ilçeye bir haftada 300 bin TL civarında sıcak para girmiş. Bine yakın figüran günlüğü 25 TL'den çekimlerde rol almış. Filmde figüranlık yapan berber Süleyman Bolat, yaşadıklarını heyecanla anlatıyor: 'Polat abi bana doğru yürüyordu, ben de tabureye oturmuş çay içiyordum. Sonra set arasında Memati abiyi tıraş ettim.' Nakliyeci Fikri Atalay, bürosunu set ekibine tahsis etmiş. En çok da patlama sahnelerinde heyecanlanmış. Esma Baydemir, filmde ailesiyle birlikte figüranlık yapmış. Mersin'de öğrenci olan Eray Eroğlu'na ise yolda yürürken, 'Figüran olmak ister misin?' diye sormuşlar. Teklifi kabul eden Eroğlu, bir Filistin askerini canlandırmış. Filmlerin çekildiği mahallede esnaflık yapanlar hep bir ağızdan, 'Tonlarca para harcasak böylesine güzel bir reklam yapamazdık. Bir yıllık ciromuzu 10 günde kazandık.' diyor.

Pamuk işleme fabrikasıydı film platosu oldu

Adana'daki Çukobirlik fabrikası, dünyanın en büyük pamuk entegre tesislerinden biri sayılıyordu. 700 dönüm üzerine kurulan fabrikada 5 binin üzerinde kişi çalışıyor, tonlarca pamuk işleniyordu. Hasat zamanı çiftçiler ürünlerini satmak için Çukobirlik fabrikalarının önünde kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Neredeyse bütün bir ovanın pamuğunu işleyen tesis, yolsuzluklarla gündemden hiç düşmedi ve çiftçiden pamuk alamayacak hale geldi... Pana Film, atıl halde bulunan fabrikayı üç aylığına kiralamış. Duvarlar İsrail bayrağındaki mavi beyaz renklere boyanmış. Fabrikaya, İsrail atmosferi kazandırmak için 100 kişilik bir ekip 25 gün gece gündüz çalışmış. 400 metrekarelik dev bir teknoloji üssü, hapishaneler, karakollar, helikopter pisti ve dergâh hazırlanmış.

Arap televizyonları çekimleri izlemiş

Aralarında El Cezire'nin de bulunduğu Arap televizyonları ilçeye gelip filmle ilgili haberler yapmış. Kurtlar Vadisi Irak, gösterime girdiği dönemde Ortadoğu ülkelerinde büyük bir izleyici kitlesi yakalamıştı. Araplar, çocuklarına 'Polat' ve 'Memati' isimlerini verdi. Filistin'de yaşanan dramı anlatan filmin de Arap dünyasında büyük bir gişe yapması bekleniyor. Balkanlar ve Orta Asya'da da Kurtlar Vadisi yakından takip ediliyor. Kurtlar Vadisi Karabağ, Hocalı ve Kosova projelerinin gündeme gelmesiyle birlikte film oyuncuları gittikleri komşu ülkelerde adeta star havasıyla karşılanıyor.

Adana, sinema sektöründeki ikinci baharını yaşıyor

Adana, bir dönem Türk sinemasına 'ırgat hikâyeleriyle' damgasını vurdu. 1970'lerde Çukurova'da çekilen filmlerin hemen hepsi zalim toprak ağalarıyla mazlum köylüler arasında yaşanan trajediyi konu alıyordu. Altın Koza Film Festivali'ni de arkasına alan şehir, 'Türk sinemasında' hatırı sayılır bir yer edinmişti. Bu yükseliş maalesef uzun sürmedi. Festivale destek veren toprak ağaları zamanla desteğini çekti. Sinema sektöründe yaşanan ekonomik krizlerle birlikte Adana unutuldu. Son yıllarda ise ibreler ters dönmeye başladı. Adana, beyazperdedeki hareketli günlerine tekrar döndü. Beyaz Gelincik ve Hanımın Çiftliği dizileri 'toprak ağalığı' olgusunu gündeme getirdi. Issız Adam ve Beynelmilel filmlerinin bazı bölümleri Tarsus'ta çekildi. Bölge son olarak Kurtlar Vadisi Filistin ile hareketli günler yaşamaya devam ediyor.

İsrailli komutanlar Mavi Marmara baskını için bu merkezden düğmeye basıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler