Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi Adil Öksüz yakalanmadan aydınlığa kavuşamaz

Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi Adil Öksüz yakalanmadan aydınlığa kavuşamaz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz darbe girişimi Adil Öksüz yakalanmada

Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasına başlamadan önce kürsüye lösemi tedavisi sonrası iyileşen Batuhan Sakallı'yı çıkardı. Grupta olmaktan dolayı mutluluğunu dile getiren Sakallı, 2-8 Kasım tarihlerinin Lösemili Çocuklar Haftası olduğunu anımsattı. Sakallı, kendisinin iyileştiğini ancak diğer gençler ve kardeşleri adına, onları temsilen burada bulunduğunu belirtti. Maskesini gösteren Sakallı, bu maskeyi çektikleri çileleri, insanlar bir hafta bile olsa anlasın diye taktıklarını anlattı.

Kanserin artık grip gibi yayıldığını dile getiren Sakallı, "Biz de buna dikkat çekmek istiyoruz. Çok büyük bir sorunumuz var, LÖSANTE'ye ruhsat istiyoruz çünkü ben iyileştim ama benim gibi iyileşmeyi bekleyen milyonlarca kardeşim var." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de maske takarak salonda bulunanlarla "Maskemi takarım farkındalık yaratırım." sloganını attı.

Daha sonra kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, Sakallı'nın talebini dinlediklerini belirterek "Çocuklar bizim geleceğimiz, çocuğumuzun ailesinin inancı, etnik kimliği, yaşam tarzının çok daha ötesinde bütün çocuklar bizim ve biz o çocukların sorunlarının çözülmesi için el birliğiyle, gönül birliğiyle mücadele edeceğiz." dedi.

LÖSANTE'nin açılması çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, bunun için arkadaşlarını görevlendireceğini, ailelerin büyük bir heyecanla hastanenin açılmasını beklediğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, bugünün eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatının 13. yılı olduğunu anımsatarak Ecevit'in bir yazar, şair, saygın, hiç kimsenin önünde diz çökmeyen bir politikacı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Ecevit'in milliyetçiliği sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya anlattığını ifade ederek "O, milliyetçiliği laf olsun diye yapmadı. O, 'Ben milliyetçiliği Akdeniz'in sularına, Beşparmak'ın dağlarına, afyon tarlalarına yazdım.' dedi. Ecevit'in bir başka özelliği, verilmeyecek hiçbir hesabı yoktu. Her kuruşun hesabını vermeye hazır birisiydi." diye konuştu.

Ecevit'in varlığının Türk siyaset tarihinde son derece önemli bir süreci başlattığını anlatan Kılıçdaroğlu, CHP'ye sosyal demokrasi ilkelerinin gelmesi açısından Ecevit'in çok önemli görevler üstlendiğini "halkçı bir genel başkan" olarak tarihteki yerini aldığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, gönüllerdeki yeri hiç silinmeyecek olan Ecevit'i rahmet ve saygıyla andığını dile getirdi.

"Benim unutacağımı sanıyorlar"

"Benim unutacağımı sanıyorlar, asla unutmayacağım. Kürsüye çıkarken 'hak, hukuk, adalet' diye slogan atılıyordu. 15 Temmuz şehit ve gazilerinin hakkını ve hukukunu mutlaka sonuna kadar arayacağım." diyen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Onlar bu işin lafını yaptılar, vakıf kurdular, 309 milyon lira para topladılar. Vakfın adresi ne? Belli değil. Vakfın telefonu ne? O da belli değil. Vakfın yöneticileri kim? O da belli değil. 251 şehit, 2 bin 194 gazi adına bu hesabı sonuna kadar soracağız. Ben soracağım, Meclisin genel kurulunda milletvekili arkadaşlarımız da soracak. Hakkı, hukuku ve adaleti sağlayıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Yine soracağız, Tank Palet Fabrikasını unuttuğumu sanıyorlar. Asla unutmadık. Özellikle bunu dile getirirken ülkücü kardeşlerime sesleniyorum. Ben, ülkücü kardeşlerime sesleniyorum, birileri rahatsız oluyor. Ne kadar rahatsız olursan ol, bu ülkenin silah fabrikasını yabancı bir orduya peşkeş çekersen önünde ben varım, kapı gibi duracağım, mücadele edeceğim."

Kemal Kılıçdaroğlu, geçen günlerde tahliye olan ve bugünkü grup toplantısına katılan eski milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Eren Erdem'e "Hoş geldin" dedi. Kılıçdaroğlu, "490 gün hapiste kaldı ama bugünkü düzende çok yadırganacak bir şey değil çünkü bir saray hükümeti, devleti var. Dolayısıyla yargı bağımsız değil, ülkede demokrasi yok. Her türlü baskı, şiddet var. Gizli tanıklarla istedikleri kişileri tutuklayabiliyorlar, istedikleri kişileri hapse atabiliyorlar ve beyefendinin arzusuna göre de serbest bırakabiliyorlar. Yani adalet yok." diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen CHP olarak adaleti sağlamak için her türlü mücadeleyi sonuna kadar yapacaklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, Hava Harp Okulu öğrencilerinin ailelerinin de aralarında olduğunu, onların da hakkını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

"Kayyumu hangi gerekçeyle atıyorsun"

Bazı gazetecilerin tahliye olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Hapiste gazeteci, yazar, avukat olmaz. Yani hapiste düşünce suçlusu olmaz. Bir insan farklı düşünüyor diye hapse atmak asla doğru değil. Hapse atılan bir ülkede demokrasi yok demektir. Oysa bizim savunduğumuz demokrasidir. Herkesin düşüncelerini özgürce dile getirdiği güzel bir Türkiye'den yanayız. Kendi içinde barışık bir Türkiye'den yanayız." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Osman Kavala'nın da 735 gündür hapiste olduğunu anımsatarak onun da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istediklerini dile getirdi.

Demokrasiyi, kendileri gibi düşünmeyenler için de savunduklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, kayyum atamalarını bu bağlamda eleştirdiklerini söyledi. Seçime girecek kişinin savcılıktan belge aldığını, Yüksek Seçim Kurulu'nda hakimlerin onayından geçtiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Seçime giriyor, kazanıyorum ve beni kayyum atayarak görevden alıyorlar. Ne için? Hakim var. Suçluysam mahkemeye verirsin. Kayyumu nasıl ve hangi gerekçeyle atıyorsun? Bilmemiz lazım." dedi.

Kılıçdaroğlu, Ankara, Balıkesir, Bursa büyükşehir belediye başkanları görevden alındığında da aynı şeyleri söylediklerini, demokrasinin herkesin ortak paydası olduğunu ifade etti.

Demokrasinin herkes için vazgeçilmez bir alan olduğunu yineleyen Kılıçdaroğlu, demokrasiyi büyütmenin, düşünce özgürlüğünü derinleştirmenin, eşit yurttaş olarak haklara sahip çıkmanın herkesin ortak görevi olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının kelepçelenip 10 saat ayrı ayrı hücrelerde tutulup bir başka kente gönderilmelerinin doğru olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Seçimle gelen, halkın desteğini alan birisinin eline 10 saat kelepçe vuramazsınız. Üstelik sevk ettiğiniz araçta kelepçe vuracaksanız. Bu asla demokrasi açısından doğru değildir. Farklı düşüncelerdeyiz, farklı siyasi görüşlerdeyiz ama ben de insanım, onlar da insan, ben de demokrasi istiyorum, onlar da demokrasiyi istemek zorundalar, ben de bayrağımı seviyorum, onlar da bayrağımızı sevmek zorundalar, ben de vatanımı seviyorum, onlar da vatanlarını sevmek zorundalar. Dolayısıyla demokrasiyi sadece kendimiz için değil, bizim gibi düşünmeyen insanlar için de savunmak zorundayız."

RTÜK yönetimine eleştiri

Demokrasinin aynı zamanda "adalet" olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) isimli bir kuruluşun olduğunu, bu kurumun iyi kaynaklarının, çok büyük imkanlarının olduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu, RTÜK üyelerinin aldıkları aylığın olağanüstü olduğunu aktararak her partiden milletvekili sayısına göre RTÜK'e üye seçildiğini, CHP'nin de iki üyesinin bulunduğunu belirtti.

CHP'nin RTÜK üyesi Faruk Bildirici'nin "RTÜK Başkanının yasalara aykırı gelir sağlamasını, bir yolsuzluğu, yasadışılığı" dile getirdiği için üyelikten düşürüldüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "RTÜK yönetiminden 6 kişi Bildirici'nin üyeliğini düşürüyorlar. Kim seçmişti? TBMM. Kaç kişi seçmişti? 600 milletvekili. Kim düşürdü? 6 kişi düşürdü. Yani Parlamentonun üstündeki bir gücü görüyor musunuz? Kendi kendilerine çalıp oynuyorlar." dedi.

"Sanıyorlar ki biz bundan vazgeçeceğiz. Sanıyorlar ki oradaki üyemiz aynı iddiaları sürdürmeyecek. Sanıyorlar ki bundan sonra gelen üyeler de aynı iddiaları sürdürmeyecek." ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, aynı iddiaları sonuna kadar kararlılıkla ve azimle sürdüreceklerini vurguladı.

RTÜK Yasasının 38. maddesini hatırlatarak RTÜK Başkanının kurumun görev alanıyla ilgili olmamak kaydıyla bir yere yönetim kurulu üyesi atanabileceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Peki nereye atanıyor bu zat? Bu zat, Türksat yönetim kurulu üyeliğine atanıyor. Türksat, yayın iletim yetkisi bulunan ve üst kurul kayıtlarında '06118' sicil numarası ile kayıtlı bir platform. Yani doğrudan RTÜK'ün alanına giriyor. Buraya atanıyor ve buradan yasa dışı para alıyor. Altını çiziyorum ahlaksızca para alıyor." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanını "Buradan istifa et, eğer sen para alacaksan ve bu kadar gücün varsa bir sürü kamu kuruluşu var, arpalık kadar bir sürü yer var, git oralarda yönetim kurulu üyeliği yap, paranı al" diye uyardıklarını belirterek Bildirici'nin bu konuyu yargıya taşıdığını dile getirdi.

"Adil Öksüz'ü özel korumaya alıyorlar"

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Adil Öksüz'ün ismini defalarca dile getirdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, bu kişinin 15 Temmuz günü "Kazan'a arsa bakmaya gittiğini" söylediğini aktardı.

Kılıçdaroğlu, o gün yakalanan herkese kelepçe takılırken Adil Öksüz'e takılmadığına dikkati çekerek "Adil Öksüz'ün kim olduğunu herkes çok iyi biliyor orada ama özel korumaya alınıyor. Öksüz'ün iki cep telefonu var. Diğerlerinin cep telefonları toplanıyor, beyefendinin iki cep telefonu var. Öksüz'ün ayrıca konum belirleme konusunda özel bir cihaz olan GPS cihazı var. Onu Adil Öksüz nereden buldu? Hangi kamu kurumu GPS cihazını Öksüz'e verdi? Bunu defalarca sordum. Öksüz'ün ifadesi dahi alınmadı." dedi.

Kayınpederi, kayınvalidesi bulunmasına rağmen Öksüz'ün bulunamadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Bulmak istemediler. O nedenle 15 Temmuz darbe girişimi aydınlanmış değildir. 15 Temmuz darbe girişimi Adil Öksüz yakalanmadan aydınlığa kavuşamaz. Ben bunu dile getirdiğim zaman dediler ki 'Adil Öksüz hakkında soruşturma açıldı.' O dönem kullandığım cümle, 'Siz, onu benim külahıma anlatın.' Şimdi külahıma anlattılar. Adil Öksüz'ü kaçıranların tamamı serbest bırakıldı. Hava Harp Okulu öğrencileri, yazarlar, çizerler, avukatlar niye içeride? En önemli kişi, olayı aydınlığa kavuşturacak kişi serbest bırakılıyor, serbest bırakanların tamamı beraat ediyor ama Hava Harp Okulu öğrencileri hapiste ne için? Hangi gerekçeyle? Bu mudur adalet? Adil Öksüz gerçeği aydınlanmak zorundadır."

"Üreten toplumun saygınlığı olur"

Üretimi, "Alın teri dökmek, kimseye muhtaç olmayacak geliri elde etmek ve bir toplumun en önemli işlevlerinden biri" olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, "Üreten bir toplumun dünyada saygınlığı olur, geleceği parlak olur, kişi başına gelir yüksek olur, yatağa aç giren çocuklar olmaz, işsizlik belası olmaz, herkesin geliri rahat geçinebileceği seviyeyi yakalar." değerlendirmesini yaptı.

Kılıçdaroğlu, üretmenin aynı zamanda "ele güne muhtaç olunmaması" demek olduğunu, çiftçinin ürettiğini ancak borç batağı içinde bulunduğunu ve bunun tam bir sosyal yaraya dönüştüğünü anlattı.

Üretecek çiftçinin tepesinde banka ve finans kurumlarının olduğunu, icra ile mücadele ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bugün borcunu ödeyemeyen on binlerce çiftçi var. Ödeme durumu yok, geliri yok. Kendi mal varlığını eşinin üzerine yapıp, hülle ile boşanan çiftçi var. Ne yapsın adamcağız başka çaresi yok. Veya kendi mal varlığını üçüncü bir kişiye verip, ondan sonra 'Ben iflas ettim borçlarımı ödeyemiyorum.' diyen çiftçi var. 'Borçlarımı ödeyemiyorum.' diye kendisini yakan çiftçi var. 'Borçlarımı ödeyemiyorum.' diye intihar eden çiftçi var. Ne olacak bu çiftçinin hali? Seçim öncesi ne diyorlardı? Özellikle AK Parti'ye oy veren çiftçi kardeşlerime sesleniyorum; geldiler, televizyonlara çıktılar, oturdular, konuştular. Dediler ki 'Hiç meraklanma deponun yarısı sizden yarısı bizden.' Dediler mi? Dediler. Kim söyledi? Dönemin AK Parti Başbakanı söyledi. Geldik seçim bitti ortada traktör var ama hacizli. Ne yarısı onlardan ne yarısı sizden. Dolayısıyla ekemeyecek konuma geldiniz. O zaman ne olacak? Önümüzdeki seçimlerde gideceksiniz AK Partili kardeşim, sen de saraya ders vereceksin. Saraya ders verirsen bu ülkede demokrasi vardır anlamına gelir."

Kılıçdaroğlu, kontrolsüz et ithalatı yapıldığına işaret ederek "Bütün depolar et dolu. İki sefer ihaleye çıktılar ihaleye kimse girmedi. Eti satacak yer bulamıyorlar." diye konuştu. 

"Zam geliyor, enflasyon düşüyor"

Yıllık enflasyonun yüzde 8,55 olarak açıklandığını anımsatan Kılıçdaroğlu, çiftçi, esnaf, emekli, pazara gidip alışveriş yapan kadın-erkeğin inanıp inanmayacağını bilmediğini ancak kendisinin buna inanmadığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu, yeniden değerleme oranının belirlendiğini, vergi cezalarının yüzde 22,58 arttığını anımsatarak, "Devletin işine gelince zam yapıyor, vatandaşa gelince yüzde 8,55 enflasyon. AK Parti'li ve ülkücü kardeşlerime sesleniyorum, bu tabloyu ortaya çıkaranlara destek vermek, bu tabloyu savunmak anlamına gelir. Bu tablo, vatandaşın kaldıracağı tablo değil. Komik hale bakın, zam geldikçe enflasyon düşüyor. Dünyada yeni bir model geliştirdik herhalde." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, bir yılda bulgura yüzde 27,34, makarnaya yüzde 19,89, sarımsağa yüzde 201,45, elektriğe yüzde 18,92, doğalgaza yüzde 22,65, otoban geçiş ücretlerine yüzde 40,87, köprü geçiş ücretlerine yüzde 133,72, cep telefonu görüşme ücretlerine yüzde 34,18 zam geldiğini belirtti.

"451 lirayı bile göremezsiniz"

Asgari ücretlinin 2 bin 20 lira aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"750 lira ev kirası verdiğini düşünelim, 200 lira ulaşım, 50 lira su, 60 lira elektrik, 100 lira doğalgaz, 30 lira cep telefonu, 2 günde bir paket sigara içiyor 180 lira. Mutfak masrafı olarak geriye 451 lira kalıyor. Bütün asgari ücretli kardeşlerime sesleniyorum; eğer önümüzdeki seçimlerde sarayı cezalandırmazsanız bu 451 lirayı bile göremezsiniz, onu bile mumla ararsınız. Çünkü size vermeyecekler. Çünkü sizden tasarruf yapıyorlar, kendi yandaşlarından asla tasarruf yapmıyorlar. Senin sorunun onların gündeminde yok. Sen 2 bin 20 lirayla bir ay geçinmeye çalışırken, beyefendinin aylığı 74 bin 500 liradan 81 bin 250 liraya çıkacak. Beyefendi bu parayla geçinemiyor. Üstelik doğalgaz, elektrik, ulaşım parası yok, mutfak masrafı yok, kira yok. Hepsi bedava. Faturayı sen ödüyorsun. "

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler