Gazze'de yüzlerce çadır yoğun yağış nedeniyle sular altında kaldı
Gazze/İstanbul
![]()
Deyr Belah'ta yüzlerce çadır yoğun yağış nedeniyle sular altında kaldı
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, şiddetli yağışın özellikle Gazze Şeridi'nin güneyinde etkili olduğu belirtildi.
Çadırları sular altında kalan yüzlerce Filistinli ailenin tahliye edildiği aktarılan açıklamada, yağışların devam etmesi durumunda tahliyelerin artacağı kaydedildi.
Açıklamada, yerinden edilen aileler için geçici barınak bulunmaması durumunda insani koşulların daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü: Çadırları sular altında kalanlardan 2 bin 500'den fazla yardım çağrısı aldık
Sivil Savunma Müdürü Mahmud Basal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşamba gününün ilk saatlerinden itibaren etkisini artıran ve bölgeyi cuma akşamına kadar etkisi altına alması beklenen olumsuz hava şartlarına ilişkin açıklama yaptı.

Basal, dün gece yoğun yağış nedeniyle zorla yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı binlerce çadırın sular altında kaldığını, hasar gördüğünü ve fırtınayla savrulduğunu belirtti.
"Alçak basınç sonucu çadırların yağmur suları altında kalması nedeniyle son 24 saatte zorla yerinden edilen Filistinlilerden 2 bin 500'den fazla yardım çağrısı aldık." diyen Basal, olumsuz hava koşulları sonucu bölgede yaşananların hiçbir insanın dayanamayacağı seviyeye ulaştığını belirtti.

Filistinlilerin yaşamaya çalıştığı çadırların barınma için uygun olmadığını vurgulayan Basal, acil çözümler bulunması, yağmur ve fırtınanın yırttığı, iki yıldır güneşin yıprattığı çadırların yerine konteyner tipi mobil evler temin edilmesi çağrısında bulundu.
Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları nedeniyle zorla yerinden edilenlerin çoğu, hasar görmüş çadırları barınak olarak kullanıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Su altında kalan çadırda bir bebek soğuktan öldü
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el-Burş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Han Yunus’ta bebek Rehaf Ebu Cezr, soğuk hava ve çadırın yağmur nedeniyle su altında kalması sonucu yaşamını yitirdi." dedi.
- İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 365'e yükseldi
- Gazze'de beklenen fırtına ve soğuk hava dalgası çadırlardaki binlerce aileyi tehdit ediyor
- İsrail, bu yıl da dünyada en fazla gazeteci öldüren ülke oldu
Sosyal medya platformlarında da Han Yunus’ta bir bebeğin yaşamını yitirdiğine yönelik görüntüler paylaşıldı. Aktivistler bebeğin “soğuk nedeniyle” hayatını kaybettiğini ifade etti.
Söz konusu bebeğin bir aile üyesinin videoda, "Soğuk öldürdü onu ey insanlar, kimse onlarla ilgilenmiyor. Çocuklar teker teker ölüyor." dediği duyuldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el-Berş daha önce, soğuk ve yağmur sebebiyle Gazze'de çadırlarda kalan yaşlı ve çocukların hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulunmuştu.
Kutup kökenli “Byron” fırtınası, İsrail’in iki yıldır süren saldırılarından kurtulan binlerce Filistinlinin barındığı çadırları su altında bırakarak Gazze Şeridi’ndeki insani krizi daha da derinleştiriyor.
Etkili olan şiddetli rüzgar ve yoğun yağışlar sıcaklığın düşüşüyle birlikte bölgeyi olumsuz etkiliyor. Bu durumun cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.
Gazze Şeridi’nde, çok sayıda bölge adeta göle dönerken, çadırlar, kıyafetler ve gıda malzemeleri sular altında kaldı, yüzlerce aile ısınma ve barınma imkanından yoksun şekilde zorlu koşullara maruz kaldı.

Gazze'de şiddetli yağışın ardından 3 bina çöktü
Gazze Şeridi'nde dünden beri etkili olan şiddetli yağışın ardından Gazze kentinin farklı bölgelerinde 3 bina çöktü.
AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kentinin batı kesiminde 3 binanın çöktüğünü söyledi.
Görgü tanıkları, söz konusu binalarda yerlerinden edilmiş kişilerin barındığını aktardı.
Ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin ise henüz bilgi alınamadı.
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, özellikle alçak basınç sisteminin bölgeyi etkilemesi ve beraberinde getirdiği yağışların, toprak erozyonuna neden olabileceğini ve İsrail'in bombalaması sonucu hasar gören binaların duvar ve kolonlarında ek çatlaklara yol açabileceğini belirtilerek, yerinden edilmiş ailelerin sığındığı hasarlı binaların çökme riskine karşı uyarıda bulunmuştu.
Fırtınalı havanın yarına kadar sürmesi bekleniyor.

Yağışlar ve dondurucu soğuk yaşlılar ve çocukların hayatını tehdit ediyor
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Münir el-Berş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk ve yağışlı hava nedeniyle Gazze'de çadırlarda kalan yaşlı ve çocukların hayatının tehlikede olduğunu söyledi.
Olumsuz hava koşullarına dair Berş, "Gazze'de soykırım devam ediyor. Bununla birlikte soğuk ve yağmur, evsiz, ısıtmasız, yırtık çadırlarda ve çökmüş çatılarda yaşayan savunmasız gruplar için doğrudan bir tehdit haline geliyor." dedi.
Sıcaklıktaki ani düşüşün çocuklar, yaşlılar ve hastalar için "öldürücü" etkisine dikkati çeken Berş, "Şiddetli soğuklar, ısı kaybı ve solunum güçlüğüne yol açar ve özellikle kıtlık nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ölüme bile neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Akciğer enfeksiyonu ve nefes yolları iltihapları için çadırların içindeki su ve rutubetin "mükemmel" bir ortam oluşturduğunu belirten Dr. Berş, hastaların ilaç ya da tedavi imkanı bulamadıklarını vurguladı.
Berş, şunları kaydetti:
"Gazze'deki soğuk sadece bir hava olayı değil aynı zamanda günlük ölümlerin denklemine ek bir faktör; yüz binlerce insan sadece kendilerini koruyacak bir çadır isterken, dünya kuşatma altındaki bir halkın aynı anda kıtlık, bombardıman ve dondurucu soğuklara katlanmasını utanç verici bir sessizlikle izliyor."
Gazze Şeridi'nde iki gündür devam eden yağışlar ve dondurucu soğukların neden olduğu ölümler, yaşanan dramlar sosyal medyada geniş yer buluyor.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi verilerine göre, kentteki çadırların yüzde 93'ü kullanılamaz durumda.

BM: Yardımların engele takılmadan Gazze’ye ulaşması, bölgedekilerin kışı onurla geçirmesini sağlar
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Gazze'de kış yağmurları yeniden başladı ve beraberinde daha fazla zorluk ve acı getirdi." ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, "Su altında kalan sokaklar ve ıslak çadırlar, zaten vahim olan yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor ve tehlikeyi artırıyor." denildi.
UNRWA ayrıca "Dondurucu soğuk, aşırı kalabalık ve hijyen eksikliği, hastalık ve enfeksiyon riskini artırıyor." uyarısında bulundu.
Açıklamada, "Tıbbi malzemeler ve uygun barınma ekipmanları dahil olmak üzere insani yardımın hiçbir engele takılmadan Gazze’ye ulaşması, yaşanan tüm sıkıntıların önlenmesini sağlayabilir. Ailelerin kışı güvenli ve onurlu şekilde geçirmesini sağlar." ifadeleri kullanıldı.

Gazze'deki hükümet: Washington'un bölgeye her gün 600 tırın giriş yaptığı yönündeki açıklaması aldatıcı
Gazze Şeridi'ndeki hükümet, ABD hükümetinin, bölgeye her gün 600 yardım tırının girdiğine ilişkin açıklamasının aldatıcı olduğunu; gerçek durumu yansıtmadığını belirtti.
Hükümetin Medya Ofisinden, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mike Waltz'ın "ABD Başkanı Donald Trump'ın barış planının BMGK tarafından kabul edilmesinden bu yana her gün gıda, barınak ve ilaç taşıyan 600'den fazla tırın Gazze'ye girdiği" iddiasına ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Waltz'ın Gazze'ye günlük 600 tırın girişine dair yaptığı açıklamalar yanıltıcı ve belgelenmiş gerçeklerle çelişiyor." ifadesi kullanıldı.
Bunun İsrail'i aklama ve sivilleri açlığa mahkum etmeyi meşrulaştıran aleni bir girişim olduğu vurgulandı.
Sahadan toplanan verilerin, insani yardımların girişinin açık bir şekilde engellenmesi için belirli bir yöntem izlendiğini teyit ettiği; bu durumun, ateşkes anlaşması ve uluslararası kararlar çerçevesinde İsrail'in yerine getirmesi gereken yasal yükümlülüğe aykırı olduğu belirtildi.
Günlük ortalam 234'ten fazla tır giriş yapmadı
Açıklamada, "Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana 62 gün geçti ve bu süre içinde Gazze'ye 37 bin 200 yardım tırının girmesi gerekirken sadece 14 bin 534 tır girdi. Buna göre bölgeye günlük giriş yapan tır sayısı ortalama 234'ü geçmedi. Bu da girmesi gereken sayının yüzde 34'ünü aşmadığını gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.
Bu rakamların İsrail'in sadece insani yardımların girişini ciddi şekilde azaltmakla kalmadığını aynı zamanda Gazze'yi açlık sınırında tutmayı hedefleyen sistemli bir ekonomik boğma politikası benimsediğini de teyit ettiği kaydedildi.
İsrail'in temel gıda, tıbbi malzeme, yedek parça ve acil durum malzemeleri olmak üzere onlarca hayati öneme sahip ürünü herhangi bir yasal veya insani gerekçe göstermeksizin engellediğine işaret edildi.
Açıklamada, bu engelleme, uluslararası insancıl hukukun ve ateşkes anlaşmasındaki yükümlülüklerin açık bir ihlali olarak nitelendirildi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Waltz, 6-10 Aralık'ta Ürdün'le başlayıp İsrail'le sonlanan bölge turu gerçekleştirmişti.
Waltz, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze'ye uluslararası yardım ve ticari malların girişinin yapıldığı ana işlem noktası Kerem Ebu Salim Sınır Kapısını yerinde görmek için ziyaret ettiğini belirtmişti.
Waltz, Trump'ın, 17 Kasım'da BMGK tarafından onaylanan ABD tasarısını anımsatarak, "Trump'ın planının BMGK tarafından onaylanmasından bu yana günde 600'den fazla tırın bölgeye gıda, barınak ve ilaç getirdiğini" savunmuştu.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.