İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte ikisi çocuk, 5 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti
Ankara
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'de açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin bilgi verdi.
Trump: (Gazze'yi tamamen işgal planı) Bu, tamamen İsrail'e kalmış bir durum
İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarında 19 bine yakın öğrenci ve eğitimci hayatını kaybetti
Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü
Burş, son 24 saatte 2'si çocuk 5 Filistinlinin daha açlıktan yaşamını yitirdiğini, Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısının 96'sı çocuk 193'e yükseldiğini kaydetti.
Can kaybı son 24 saatte 138 artarak 61 bin 158'e çıktı
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 138 ölü ve 771 yaralının getirildiği kaydedildi.
İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 9 bin 654 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 39 bin 401 kişinin yaralandığı ifade edildi.
Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından kurulan sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda 1655 kişinin öldürüldüğü, 11 bin 800 kişinin yaralandığı aktarıldı.
Gazze'deki hükümet: 10 günde girmesi gereken 6 bin yardım tırından sadece 853'ü giriş yapabildi
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, "Son 10 gün içinde Gazze Şeridi'ne toplam 853 yardım tırı giriş yaptı. Oysa aynı süre zarfında asgari düzeyde ihtiyaçların karşılanabilmesi için yaklaşık 6 bin tırın girmesi gerekiyordu." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Gazze'deki halkın sağlık, gıda ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için günlük en az 600 yardım tırına ihtiyaç olduğu ancak son 10 günde bölgeye giriş yapan yardım tırı sayısının günlük ortalama 85'te kaldığı kaydedildi.
Bu durumun yardım akışındaki ciddi yetersizliği gözler önüne serdiği vurgulandı.
Medya Ofisi, daha önceki bir açıklamasında, İsrail ordusunun, yardım tırlarının yağmalanmasını kolaylaştırdığını ve buna koruma sağladığını bildirmişti.
Bir çadıra düzenlenen saldırıda 6 aylık Habibe Maruf isimli bebek yaşamını yitirdi
İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda, 8'i insani yardım alabilmek için bekleyenler olmak üzere 22 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
Hastane kaynakları ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, yaklaşık 22 aydır bombaladığı Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde yerinden edilen sivillerin sığındığı çadırları ve insani yardım almak için toplanan vatandaşlara saldırılar düzenledi.
İsrail ordusunun Cedid Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alması sonucu aynı aileden anne, baba ve 3 çocuk olmak üzere, 5 Filistinli yaşamını yitirdi. Saldırıda çoğu çocuk, 20’den fazla kişi yaralandı.
İsrail'in Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye ve Zeytun mahallelerinde iki evi hedef aldığı saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti.
İsrail'in Gazze kentindeki Nafak Caddesi'nde bir çadıra düzenlediği saldırıda 6 aylık Habibe Maruf isimli bir bebek yaşamını yitirdi.
İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki yardım dağıtım noktası çevresindeki yardım bekleyenleri hedef aldığı saldırıda ise 5 Filistinli hayatını kaybetti.
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki es-Sudaniye bölgesinde de İsrail ordusunun yardım için toplanan sivillere düzenlediği saldırılarda 3 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun açlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde güvenli olmayan bir yola girmeye zorladığı insani yardım tırının, yiyecek almak isteyen Filistinlilerin üzerine devrilmesi sonucu 25 kişinin öldüğü belirtilmişti.
DSÖ: Gazze'de hala 14 bin 800'den fazla hasta acilen özel tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'deki tıbbi tahliyelere ilişkin, sosyal medya platformu X'ten paylaşımda bulundu.
DSÖ'nün, bu sabah Gazze'de 15 kritik durumdaki çocuğun, Ürdün'e tıbbi tahliyesini desteklediğini kaydeden Ghebreyesus, bu kişilere 42 yakınının da eşlik ettiğini bildirdi.
Ghebreyesus, Ürdün hükümeti ve sağlık çalışanlarına, özellikle Gazze'deki çocuk hastalara sağladıkları tıbbi destek için teşekkürlerini ileterek, "Gazze'de hala 14 bin 800'den fazla hasta acilen özel tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor. Daha fazla ülkenin hasta kabulü için harekete geçmesini ve tıbbi tahliyelerin mümkün olan tüm yollarla hızlandırılmasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı.
Netanyahu, Gazze'nin tamamının işgalini görüşmek için yarın kabinesini toplayacak
Yerel basında çıkan haberde, Netanyahu'nun yarın akşam yerel saatle 18.00'de Güvenlik Kabinesi'ni toplayacağı belirtildi.
Toplantıda Gazze Şeridi'nin tamamının işgali dahil, bölgeye yönelik saldırı planlarının ele alınacağı ifade edildi.
Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve diğer askeri yetkililerin uyarısına rağmen Güvenlik Kabinesi'nin Gazze'nin tamamının işgaline yönelik plana onay vermesinin beklendiği kaydedildi.
Muhalif lider Gazze'nin tamamının işgaline karşı
Öte yandan Netanyahu, ana muhalefet partisi "Gelecek Var" lideri Yair Lapid ile bir araya gelerek Gazze'ye saldırı planları hakkında bilgilendirdi.
Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Lapid, Netanyahu'ya Gazze'nin tamamının işgal edilmesinin "kötü bir fikir olduğunu" söylediğini belirtti.
Gazze'nin tamamının işgalinin İsrail'e ağır bedeli olacağını dile getiren Lapid, İsraillilerin büyük çoğunluğunun böyle bir plana karşı olduğunu savundu.
Yerel basına konuşan ve adı açıklanmayan Başbakanlık yetkilileri, Netanyahu'nun İsrailli esirlerin olabileceği yerlere de kara saldırıları başlatılarak, Gazze'nin tamamının işgal edilmesi planına sıcak baktığını belirtmişti.
Genelkurmay Başkanı Zamir'in ise Gazze'nin tamamının işgal edileceği bir plana karşı olduğu öne sürülmüştü.
Netanyahu'nun ofisinden Zamir'e "Gazze'nin tamamının işgali planı size uymuyorsa istifa etmelisiniz" mesajı gönderildiği aktarılmıştı.
İsrail ordusundan, Gazze'nin tamamının işgalinde çok sayıda askerin öleceği uyarısı
İsrail devlet televizyonunda yer alan haberde, adı açıklanmayan askeri yetkililerin Gazze'nin tamamının işgal edilmesi planına ilişkin uyarılarda bulunduğu belirtildi.
Yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun karar verdiği söylenen Gazze'nin tamamının işgal edilmesi planının uygulanması halinde İsrail ordusunun ağır kayıplar vereceğini dile getirdiği ifade edildi.
Söz konusu saldırılarda çok sayıda İsrail askerinin çatışmalarda öldürüleceği veya yaralanacağı uyarısında bulundukları kaydedildi.
Ayrıca askeri yetkililerin Gazze'nin tamamına yönelik saldırılarda Filistinli grupların elindeki İsrailli sağ esirlerin de hayatlarını riske atabileceğine dikkati çektiği aktarıldı.
Yerel basına konuşan ve adı açıklanmayan Başbakanlık yetkilileri, Netanyahu'nun İsrailli esirlerin olabileceği yerlere de kara saldırıları başlatılarak, Gazze'nin tamamının işgal edilmesi planına sıcak baktığını belirtmişti.
Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in ise Gazze'nin tamamının işgal edileceği bir plana karşı olduğu öne sürülmüştü.
Netanyahu'nun ofisinden Zamir'e "Gazze'nin tamamının işgali planı size uymuyorsa istifa etmelisiniz" mesajı gönderildiği aktarılmıştı.
Gazze "açlıktan" ölüyor
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
Yerel ve uluslararası çevreler İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun bir şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırlarını ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 61 bin 20 Filistinli hayatını kaybetti, 150 bin 671 kişi yaralandı.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 14 Filistinliyi gözaltına aldı
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail güçleri Nablus kentinin doğusundaki Ayn Mülteci Kampı’nda düzenledikleri baskınlarda evlerinde arama yaptığı 6 Filistinliyi ve Tulkerim kentinin kuzeyindeki Deyr el-Gusun beldesinde de evine baskın düzenlediği Mehdi Mahmud Mihna'yı alıkoydu.
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde ise İsrail ordusunun Beytullahim kentinin güneyindeki Hadr beldesi ile batıdaki Beyt Cala’da evlere baskın düzenleyerek 4 Filistinliyi gözaltına aldığı aktarıldı.
İsrail güçlerinin El-Halil kentinin kuzeyindeki Beyt Emr beldesinde de gazeteci Ferah Muhammed Ebu Ayyaş’ı (24) evine baskın düzenleyerek gözaltına aldığı, aynı beldede, ailesinin evine yapılan baskında da Yunus Muhammed Mutlak'ı alıkoyduğu kaydedildi.
İsrail ordusunun ayrıca, El-Halil kentinde evine baskın düzenlediği bir Filistinliyi daha gözaltına aldığı paylaşıldı.
İsrail, Filistin Müftüsünün Mescid-i Aksa'ya giriş yasağını 6 ay uzattı
Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'in avukatı Haldun Necm, yaptığı açıklamada, İsrail polisinin Hüseyin’e 6 ay Mescid-i Aksa’ya giriş yasağı verdiğini belirtti.
Bu kararın, Şeyh Hüseyin’in Aksa’dan daha önce 8 günlüğüne uzaklaştırılması kararının ardından alındığını belirten Necm, yasağın, Filistin Müftüsü'nün Gazze’de Filistin halkına yönelik İsrail’in uyguladığı aç bırakma politikasını kınadığı cuma hutbesi nedeniyle, verildiğini aktardı.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin 25 Temmuz’da yaptığı açıklamaya göre, İsrail polisi, Şeyh Hüseyin’i Mescid-i Aksa’nın avlusunda gözaltına almıştı.
Şeyh Hüseyin, söz konusu hutbede, Gazze'nin güneyindeki Refah’tan Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'e kadar uzanan İsrail saldırılarına karşı uluslararası toplumun sessizliğini eleştirmişti.
Gazze'deki hükümet: Havadan yapılan yardımlar çadırların üzerine düşerek can kayıplarına yol açıyor
İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne havadan indirilen yardımların, yerinden edilen sivillerin sığındığı çadırların üzerine düştüğü ve can kayıplarına yol açtığı bildirildi.
Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik abluka ve saldırılarına devam eden İsrail'in, insani yardımların havadan indirilmesi yöntemini "kaos aracı" olarak kullandığı belirtildi.
İsrail'in, Gazze'de havadan yapılan yardımları açlık mühendisliği politikasının bir parçası olarak kullanarak kaos ve hırsız çetelerinin yayılmasının önünü açmaya çalıştığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Havadan atılan yardımların üzerine saldıran vatandaşlar arasında izdihamın oluşmasıyla can kayıpları yaşanıyor. Havadan indirilen bazı yardımlar doğrudan evlerin ve çadırların üzerine düştü ve kadın ve çocukların ölmesine sebep oldu. Havadan yapılan yardımların ölüme yol açtığı son olay da bugün yaşandı."
İsrail saldırıları ve ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze Şeridi’ne havadan yapılan yardımların asgari ihtiyaçları dahi karşılayamadığı vurgulanan açıklamada, havadan yapılan yardımların sınır kapılarından ulaşabilecek kara araçlarıyla kıyaslanamayacak kadar az olduğu ifade edildi.
"Yardım paraşütlerinin atılmasının olumsuz etkileri, yarattığı kaos ve kayıplar, açlık çeken halkımıza faydadan çok zarar veriyor." ifadesine yer verilen açıklamada, bölgedeki açlık felaketinin önüne geçilmesi için sınır kapılarının açılması çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, havadan yardım operasyonlarına katılan ülkelerin bu uygulamayı yeniden gözden geçirmeleri çağrısı yapıldı.
UNRWA: Gazze'de ailelerine yiyecek almaya çalışan insanların öldürülmesine devam edilemez
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in açlığa mahkum ettiği Gazze Şeridi'nde insanların aileleri için yiyecek almaya çalışırken saldırıya uğradığını belirterek, bu durumun böyle devam edemeyeceğini bildirdi.
UNRWA'nın sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, İsrail'in sürdürdüğü abluka ve saldırılar sonucu Gazze Şeridi'nde yaşanan açlık felaketine dikkat çekildi.
BM'nin aylardan beri Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerin sonuçlarına dair uyarılarda bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Bugün ise insanlar açlıktan ölüyor ve aileleri için yiyecek almaya çalışırken saldırıya hedef oluyorlar." denildi.
Bu durumun bu şekilde devam edemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, "Gazze'deki sınır kapılarının ön koşulsuz olarak açılması yönünde siyasi bir karar alınması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, BM ve partnerlerinin Gazze Şeridi'ndeki insani çalışmalarını yapmalarına izin verilmesi çağrısında bulunuldu.
Gazze'deki UNRWA çalışanı: "Yardım etmeye çalıştığımız insanlar kadar zor durumdayız"
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım gerçekleştirdiği Gazze Şeridi'ndeki bir çalışanının, "Yardım etmeye çalıştığımız insanlar kadar zor durumdayız" mesajını paylaştı.
UNRWA'nın sosyal medya hesabında, Gazze'de görev yapan Mecdiye adlı bir kadın çalışanın ses kaydı paylaşıldı.
"Hala nasıl ayakta kalabildiğimizi bilmiyorum." diyen UNRWA çalışanı Mecdiye, Gazze'de her gün savaşın yanı sıra "açlığa ve yok olmaya karşı" mücadele ettiklerini söyledi.
Gazze'de gündelik yaşamı sürdürmenin zorluğunu vurgulayan Mecdiye, "Bir çuval un, yemek pişirmek için yağ ya da süt bulmak imkansız veya bir servete mal oluyor." şeklinde konuştu.
"Dünya adeta bizim ortadan kalkmamızı istiyor." diyen Mecdiye, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin "takatinin kalmadığını, her gün her yere bombaların düştüğünü, bir yerden diğerine göç etmek zorunda kaldıklarını ve hiç ilaç kalmadığını" kaydetti.
İsrail saldırılarına rağmen halen sığınma merkezlerindeki sivillere yardıma gittiklerini vurgulayan Mecdiye, "Yardım etmeye çalıştığımız insanlar kadar zor durumdayız." ifadesini kullandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 61 bin 158 Filistinli hayatını kaybetti, 151 bin 442 kişi de yaralandı.
İsrail'in ateşkesi bozduğu 18 Mart'tan itibaren Gazze'ye düzenlediği saldırılarında ise 9 bin 654 kişi yaşamını yitirdi, 39 bin 401 kişi yaralandı.
Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 1655'e, yaralıların sayısı da 11 bin 800'e çıktı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.