İsa Beçik: Asırlardır Kutlanan Hıdırellez

İsa Beçik: Asırlardır Kutlanan Hıdırellez
"Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları etrafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramı...

"Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları etrafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır. Bu bayram, merkezini özellikle Anadolu ve Balkanlar’ın, Kırım, Irak ve Suriye’nin teşkil ettiği Batı Türkleri arasında, bugün kullanılmakta olan Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs (eski Jülyen takvimine göre 23 Nisan) günü kutlanmaktadır."

*

Yaygın bir inanışa göre; ölümsüzlüğe erişmiş Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberler yeryüzünde yılın bir günü buluşup görüşürmüş. İşte bu buluşmanın günüdür Hıdırellez. Adını da Hızır ve İlyas (as)'tan almıştır. Hıdırellez 5 - 6 Mayıs’ta kutlanır.

Hıdırellez doğanın canlanması ile bolluk ve bereketi simgeler.

Hıdırellez'den bir gün önce akşam gül ağacının dibine veya dalına, kişi isteğinin şeklini çizerek bırakır. Para veya altın ise bir beze çıkı - kese yapılarak bırakılır. Bir gün sonra bunlar alınırak saklanır.

Hıdırellez’de bolluk, bereket, para, evlilik ve şifa gibi iyi dilekler dilenmektedir.

Çocuklarınıza kültürümüzden olan Hıdırellez gerçeğini anlatınız.

Bu güzel günde herkesin dua ve dileklerinin kabul olması temennisiyle... Hıdırellez kutlu olsun.

"Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez." (Atasözü)

İsa Beçik

Kaynak:Adanapost

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.