Kuru soğanın pazardaki krallığı bitti?

Kuru soğanın pazardaki krallığı bitti?

Nisan ayında zam şampiyonu olarak, kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğan düşüşe geçtiNisan ayında yüzde 47.05 artışla zam şampiyonu olarak, kilosu...

Nisan ayında zam şampiyonu olarak, kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğan düşüşe geçti

Nisan ayında yüzde 47.05 artışla zam şampiyonu olarak, kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğan, üretim merkezlerindeki hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte tarlada 45 kuruşa, pazar yerlerinde ise 1,5 TL'ye kadar geriledi. Kuru soğanın kilosunun önümüzdeki haftalarda tüketiciye de daha ucuz yansıyacağı tahmin ediliyor.

Kuru soğanın Doğu Akdeniz'deki en önemli üretim bölgesi Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şavvah Yüksekgönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amik Ovası'nda 30 bin dönüm arazide kuru soğan ekimi yapıldığını, dönüm başına 7 ile 8 ton arasında verim alındığını, hasadın 21 bin ton dolayında beklendiğini kaydetti.
Yüksekgönül, geçen yıla oranla Amik Ovası'nda kuru soğan rekoltesinde yüzde 50 artış olduğunu, bu artışın fiyatları tüketici lehine çevirdiğini ifade ederek, ''Şu anda soğanın kilosunu tüccara 45 kuruşa satıyoruz ancak, tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatı birkaç katı artış gösteriyor'' dedi.
Fiyatlardaki düşüşün devam edeceğini, piyasadaki talep arttıkça fiyatların da tüketici lehine döneceğini ifade eden Yüksekgönül, şunları söyledi:
''Tüccar, yükselen fiyat öncesinde tarlalardaki ürünü toptan satın aldı. Ancak, hasatla birlikte fiyatın düşeceğini bildikleri için şimdi alımı kestiler. Şu anda duraklama dönemine girildi, tüccar alıma yeniden başlamak için fiyatların daha da aşağıya düşmesini bekliyor. Yine tüccar, elinde daha önceden stokladığı soğanı da piyasayı kontrol altında tutmak için kontrollü satıyor.''
Yörede, kuru soğan hasadının büyük bölümünün yapılmadığını, henüz hasadın başında olduklarını ifade eden Yüksekgönül, ''Üreticiler bu sezon hem verimden hem de fiyattan dolayı memnun. Önümüzdeki yıllarda Reyhanlı ve Dostluk Barajı da devreye girince tarımda sulama konusunda önemli rahatlamalar olacak. Amik Ovası 40-50 yıl önceki altın yıllarını yaşayacak'' diye konuştu.

-BEKLEMEYEN ÜRETİCİ PİŞMAN OLDU-

Bu arada, kuru soğanın Doğu Akdeniz'deki soğan üretim bölgelerinden Yumurtalık ve Ceyhan'da ürününü erken elden çıkaran üretici pişman oldu.
Üreticilere göre, birçok tarım ürününde olduğu gibi kuru soğanda da yüksek fiyat tüccara yaradı. Kuru soğanı tarlada ekim aşamasında dönüm hesabıyla alan tüccarlar, yüksek kar elde ederken, üreticiler ise ürünü erken elden çıkarmanın pişmanlığını yaşıyor.
Adana'nın Ceyhan ilçesinin soğan ve patates ekiminde uzmanlaşan Kızıldere köyü çiftçilerinden Hüseyin Görür, ''Ben soğan fiyatlarının bu kadar yükseleceğini tahmin edemedim ve üç ay önce 40 dekar tarlamı dekarı 900 TL'den tüccara sattım. Şimdi mal tüccarın, hasat devam ediyor. Bu tarladan nereden baksanız en kötü ihtimalle 200 ton soğan elde edilecek. Tüccar soğanın kilosunu bugüne kadar toptan olarak 1,7 - 2 TL arasında değişen fiyatlarla sattı. Bir dekar araziden tüccarın elde edeceği para 7 - 8 bin TL arasında değişiyordu. Şimdi 1 TL ile 1.10 TL arasına kadar geriledi ancak tüccar yine karlı'' dedi.
Aynı köyden Cabbar Görür ise ''80 dekar arazide soğan ektim. 80 dekar soğanı 90 bin TL'ye sattım. Şu an hasat devam ediyor. Bu araziden en kötü ihtimalle 400 ton ürün elde edilecek. Tüccarın elde edeceği para 680 - 800 bin TL arasında değişecek. Hesap ortada. Soğanda en iyi kar eden kesim tüccar oldu'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler