Medyanın sonu

Medyanın sonu

Yeni yüzyılın başında Amerika'nın General Motors'u ile Japonya'nın Toyota'sı, dünyanın en büyük motorlu araç üreticisiydiler. Onlar yalnızca ülkelerinin...

Yeni yüzyılın başında Amerika'nın General Motors'u ile Japonya'nın Toyota'sı, dünyanın en büyük motorlu araç üreticisiydiler. Onlar yalnızca ülkelerinin değil, bütün dünyanın gözlerini kamaştıran örnek kuruluşlardı. Bugün her ikisi de, ayakta kalmaya çalışıyor. Yeni yüzyılda, büyüklüklerini koruyamayacakları düşünülüyor. Artık bütün dünyada büyük bir güç kayması yaşanıyor. Gücün el değiştirmesi, herşeyi değiştiriyor.

Dünya büyük değişimlerin yaşandığı, birçok şeyin sona erdiği, bir dönemden geçiyor. Bütün dünyayla birlikte Türkiye de, yeni bir başlangıç dönemine giriyor. Francis Fukuyama "tarihin", John Naisbitt "politikanın" sonunu getirmişti. Haberleşme araçlarındaki baş döndürücü gelişmeler de, "medyanın" sonunu getirdi. Yeni yüzyılda, dünyadaki değişim hızının gerisinde kalan, kendilerini yenilemeyen kuruluşlara yer yok.

İnsanlar arasındaki zaman ve mesafe farkını ortadan kaldıran iletişim ağları, başta medya işletmeleri olmak üzere, bütün kurum ve kuruluşların güçlerini köklü bir biçimde sarsmıştır. İletişim araçlarının önüne çıkan engelleri aşması, insanlarla birlikte kuruluşları da, açık ve dürüst olmaya zorlamaktadır. Ülkeler arasındaki merkez ve çevre farkı ortadan kalkmıştır. Dünyadaki her yerleşim yeri, her kurum ve her kuruluş bir merkezdir.

Dünya ölçeğinde yayılan iletişim ağlarıyla, insanlar arasındaki bilgi, eğitim ve gelir farklılıkları da, önemlerini büyük ölçüde yitirmişlerdir. Hiçbir gücün temel hak ve özgürlükleri sınırlaması mümkün değildir. Medya tek ve değişmez haber kaynağı olmaktan bütünüyle çıkmıştır. Medya iletişim ağlarının kuşatması altındadır. Verdikleri haberler, dünya ölçeğinde sorgulanmakta, yalanları anında yüzlerine vurulmaktadır.

Türkiye'nin yakın tarihinde hiçbir dış güç, Türk toplumuna medya kadar zarar vermemiştir. Türkiye'deki bütün darbelerin tetikçiliğini medya yapmıştır. Anadolu insanı son elli yılını, medyanın haksız ve insafsız saldırıları altında geçirmiştir. Türkiye'de medya seküler kültürün değerlerini Anadolu'ya taşımak için, yalan haber başta olmak üzere her yola başvurmuştur. Anadolu'da yabancılaşmanın silahşörlüğünü medya yapmıştır.

Anadolu'da dış güçlerin yapamadığı yıkımı medyanın öncülüğünde, iç güçler yapmıştır. Kutsal kültüre karşı seküler kültürün misyonerliğini medya yüklenmiştir. Medyanın ayağının altındaki zemin bütünüyle kayıp gitmesine rağmen, medya hala çoğunluğa karşı azınlığın sözcülüğünü yapmaktadır. Medyanın desteğiyle Türkiye'de güçsüz azınlığın görüşleri, güçlü çoğunluğun görüşleri gibi sunulmuştur.

İletişim ağlarıyla, herşeyi bildiğini sanan medyanın, çok şeyi bilmediği ortaya çıktı. Türkiye'de medya çözümün değil, sorunun kaynağı oldu.

Medya için iyi haber, kötü haber değil, doğru haberdir.

Bir insanı öldüren medya, bütün insanlığı öldürür.

Hayat haberdir, haber hayattır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler