Milli mutabakatı bitirmek istiyorlar

Milli mutabakatı bitirmek istiyorlar

Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Besus,  "İsrail, Hamas liderlerini hedef alarak aslında milli mutabakatı bitirmeyi hedefliyor"...


Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Besus,  "İsrail, Hamas liderlerini hedef alarak aslında milli mutabakatı bitirmeyi hedefliyor" dedi.

 

 

GAZZE (AA) - Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Besus, "İsrail, Hamas liderlerini hedef alarak aslında milli mutabakatı bitirmeyi hedefliyor" dedi.

 

Filistinli uzmanlar, kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasının ardından İsrail'in, Hamas ile arasındaki çekişmeyi kızıştıracağını savunuyor.

 

AA muhabirine konuşan Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Besus, İsrail'in, Hamas liderlerinin Batı Şeria'dan uzaklaştırılması ve suikast politikası uygulaması gibi birden fazla hesabının olduğunu kaydederek, "İsrail, planlarını uygulamaya koyabileceği bir kar topu arıyor. Kar topunu da ilk olarak Hamas liderlerini hedef alarak yuvarlamayı planlıyor" ifadesini kullandı.

 

Besus, "İsrail, Hamas liderlerini hedef alarak aslında Filistinli gruplar arasında sağlanan milli mutabakatı bitirmeyi hedefliyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

İsrail uzmanı Adnan Ebu Amir de Batı Şeria'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasının ardından İsrail ile Hamas arasındaki çekişmenin boyutunun farklı eksenlere kaymasının ve bunun "büyük bir çatışmaya" dönüşmesinin muhtemel olduğunu savundu.

 

Ebu Amir, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail kamuoyunun "Yahudi yerleşimcileri sağ olarak ele geçirmekten aciz kalan siyasi ve askeri yetkililere" duyduğu öfkeyi dindirmeye çalışacağını savunarak, "Netanyahu ülkesindeki krizi, Filistin'e taşımaya çalışacak" görüşünü dile getirdi.

 

İsrail'in Batı Şeria'daki Hamas yöneticilerini Gazze'ye uzaklaştıracağı görüşüne katılan Ebu Amir, Hamas'ın Batı Şeria'dan çıkarılması için bu senaryonun yakında gerçekleşebileceğini ve İsrail'in, Hamas'ın üst düzey yöneticilerini hedef alan suikastlere yoğunlaşacağını sözlerine ekledi.

 

Gazze'de Siyasi Araştırmalar ve Kalkınma Merkezi Başkanı Velid el-Müdellel de "İsrail, yerleşimcilerin ölü bulunmasının ardından halkının öfkesini yatıştıracak bir 'av' arayışına girecek" dedi.

 

Müdellel, İsrail'in "izleyeceği suikast siyaseti aracılığıyla" Filistinlilere ağır bir darbe indirmek istediğini savundu.

 

Batı Şeria'da çıkarılan El-Eyyam gazetesi yazarı Tevfik Ebu Şumer ise "Hamas ve İsrail arasındaki büyük çatışma yakındır" ifadelerini kullandı.

 

İsrail'in suikastler düzenleme ve direniş liderlerini hedef alma yoluyla Gazze'ye "düşmanca bir saldırı" düzenlemek için gerekçe aradığını belirten Şumer, "Saldırıya Filistin tarafından güçlü bir karşılık verilecek. Bu da büyük çatışmaların kapısını açacak" tahmininde bulundu.

 

Muhtemel senaryoların Hamas'ın atacağı adımlar ile alakalı olduğunu ifade eden Şumer, "Hamas, büyük bir çatışma ister mi ya da bu süreçte sınırlı bir tepki vermekle mi yetinir? Pek çok ihtimal var. Üçüncü bir savaşın eşiğinde miyiz? Tüm bu soruların cevabını gelecek günler verecek" diye konuştu.

 

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.

 

Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu 580'in üzerinde kişiyi gözaltına almış, Gazze'de onlarca noktaya hava saldırıları düzenlemişti.

 

Yahudi yerleşimcilerin 30 Haziran?da cesetlerinin bulunduğu El Halil kentinin İsrail güvenlik güçlerince ablukaya alınmasının ardından başlatılan operasyonlarda 3 yerleşimciyi kaçırmakla suçlanan Hamas hareketi mensubu Amir Ebu Iyşe ve Mervan el-Kavasımi ile Ekim 2011'de Hamas Hareketi ile "esir takası anlaşması" kapsamında serbest bırakılan Ziyad Avvad'ın evi patlayıcı yerleştirilerek yıkılmıştı.

 

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında dün çıkan çatışmada 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga hayatını kaybetmişti.

 

Bu sabah da Kudüs'te İsrailli Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılan 17 yaşındaki Muhammed Hüeseyin Ebu Hudayr ölü olarak bulundu.

 

Filistin hükümetinden yapılan açıklamaya göre, üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığı 12 Haziran'dan bu yana düzenlenen operasyon ve saldırılarda 13 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler