Mustafa Yürekli: Cuma namazı kılınan sokaklar

Mustafa Yürekli: Cuma namazı kılınan sokaklar

Cuma günü, ibadet edileceği kesin olan mabede dahil sokaklara araç park edip cemaate güçlük çıkarmak yanlıştır, günahtır. Cuma ibadeti eda edilirken cami çevresinde gürültü yapmak, cemaati rahatsız etmek yanlıştır, haramdır.

Cuma günü, Allah’a tahsis edilmiştir.

Cuma günü, Müslümanların kutsal günüdür ve bayramıdır.

Cuma namazı, Kur’ân-ı Kerîm’de isim verilerek emredilen tek namazdır. Yüce Allah, Cuma suresi 9. âyetinde şöyle buyurmaktadır: 

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alım-satımı bırakın. Bilseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.”

Bu âyet-i kerîme, Cuma vaktinin, Cuma namazı kendilerine farz olanlar için ibadet zamanı olduğunu; Allah’ı anmaktan alıkoyan, ibadeti engelleyen ya da zorluk çıkaran bütün dünya meşguliyetinden uzak durulması gerektiğini işaret etmektedir.

Cuma namazının bir ibadet oluşunun yanında psiko sosyal, ahlaki, ekonomik ve siyasi yönleri de bulunmaktadır: Cemaatle eda edilmesi, Müslümanların birlik ve beraberliklerinin, maddî ve manevî dayanışmalarının açık göstergesidir. Bu namaz sayesinde, yöneten-yönetilen, amir-memur, zengin-fakir, işçi-işveren, güçlü-güçsüz, genç-ihtiyar aynı safta yer alır. Böylece Yüce Allah’ın huzurunda, kullukta; herkesin eşit olduğu gerçeği somut bir biçimde tezahür etmiş olur.

Cuma namazının, sosyal, ekonomik ve siyasal hayatta büyük rolü vardır. Cuma günü yapılan vaazlarda, okunan hutbelerde; iyiliklerin yaygınlaşması, kötülüklerin önlenmesi, Allah’ın haklarına, kul haklarına saygı, çevre temizliği, ümmetin vaziyet ve istikameti, birlik, beraberlik ve düzen içinde olmanın önemi, ailenin önemi, anne ve babaya hürmet, akraba ve komşulara iyilik, doğruluk ve dürüstlük gibi değerler anlatılmaktadır. Hutbeler, İslam toplumunun gündemini belirler. Kısaca Cuma namazında, İslam kültürü yenilenir, bütün kültür kotları, davranış kalıpları gözden geçirilir; Müslümanların hayatına karışmış yabancı unsurlar ve ölü kültür kotları temizlenir, yıpranan kültür kotları onarılır, toplumsal bilinç açık tutulur.

Mü’minler, Cuma çağrısına uyarak her türlü dünyevi meşgaleyi bir tarafa bırakıp Cuma namazına koşarlar. Hayatlarına yön verecek nasihatleri dinlerler. Birlik ve beraberlik içerisinde Yüce Mevlâ‘dan af ve rahmet dilerler. Mazeretleri olmadan Cuma namazına gitmemeyi ise manevî bakımdan büyük bir kayıp olarak görürler. Yüce Allah’ın engin rahmet ve lütfundan istifade etmeyi asla ihmal etmezler.

Cuma günü Müslümanlar açısından büyük önem taşıdığı ve bayram kabul edildiği için, Perşembe günü akşamından başlamak üzere maddî ve manevi temizliğe her zamankinden daha fazla önem verilmektedir. Bunların başında boy abdesti almak gelir ki Cuma günü boy abdesti almak alimlerin çoğuna göre sünnet, bazılarına göre farzdır. Cuma günü namaza gelmeden önce tırnak kesmek, dişleri temizlemek gibi bedenî temizlikler yapmak, temiz elbiseler giymek, başkalarını rahatsız etmeyecek, aksine onların hoşuna gidecek güzel kokular sürmek sünnet olan davranışlardır.

Büyük şehirlerde, merkezdeki tarihi camilerde Cuma cemaati mabede sığmaz; avluya taşar. Bu camiye sığmayıp taşma durumu, cemaati tatlı bir telaşa ve içeride yer bulabilmek için namaza erkenden gitmeye neden olur. Dolayısıyla Cuma günü, camiler iç/dış namaza hazır edilir; camilerde bir Cuma düzeni vardır. Avlularını yıkayarak cemaatin Cuma namazında huşuyu yakalayabilecekleri ortam hazırlayan camiler vardır.

Cuma namazına gitmeyi engelleyecek her türlü meşguliyetten uzak durulması da önemlidir: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece beş vakit namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan, aralarında geçen günahlara kefaret olur.”  (Müslim, Taharet, 16; 1.209).

Korona salgınında sosyal mesafeye uyma zorunluluğu nedeniyle Cuma namazları cami avlularından sokaklara taşmaktadır. Bu nedenle camilerin sağ, sol ve ön sokakları mescid hükmündedir; Cuma namazı kılınan sokakların temiz tutulması farzdır. Cuma namazı, caminin dışını da içi kadar temiz tutmayı gerektirmektedir. Cami temizliği ve düzeni, namazın iç şartlarındandır.

Cuma günü, ibadet edileceği kesin olan mabede dahil sokaklara araç park edip cemaate güçlük  çıkarmakyanlıştır, günahtır. Cuma ibadeti eda edilirken cami çevresinde gürültü yapmak, cemaati rahatsız etmek yanlıştır, haramdır.

Korona salgınında Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerin Cuma namazı hassasiyetleri mabede dahil sokakları da kapsamalıdır. Bu kış döneminde, erken gelip Cuma namazını caminin içinde eda edemeyen müminler düşünülmeli ki tenteler gerilebilir, ısıtıcı bile konabilir,Cuma namazı kılınan sokaklar namaza hazır hale getirilmelidir.

Yetkililerin ve cami görevlilerinin bahçe ve namaz kılınan sokaklar konusunda Allah rızası için daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

yazının devamı..

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler