Mustafa Yürekli: Kırk Karede Erdoğan: 16. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın annesiyle fotoğrafı

Mustafa Yürekli: Kırk Karede Erdoğan: 16. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın annesiyle fotoğrafı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rahmetli annesi Tenzile Erdoğan’a düşkünlüğü ile bilinir. Tenzile Erdoğan da Cumhurbaşkanı’na 'Tayyibim' dermiş.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rahmetli annesi Tenzile Erdoğan’a düşkünlüğü ile bilinir. Tenzile Erdoğan da Cumhurbaşkanı’na 'Tayyibim' dermiş.

Her fırsatta annesini ziyaret eden Erdoğan, en son 8 Mayıs 2011’deki Anneler Günü'nde annesiyle basının kameraları karşısına çıkmış. Anneler Günü olması nedeniyle bu yazıda işte bu çok yakın ilişkiden birkaç kesite değineceğim.

Kırk Karede Erdoğan belgesel yazı dizisinde olmazsa olmaz karelerden birisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rahmetli annesi Tenzile Erdoğan’la fotoğrafıdır..

Tenzile Erdoğan

Tenzile Erdoğan, Rize'nin Güneysu ilçesinde dünyaya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Vesile İlgen'in annesi olan Tenzile Erdoğan, 1955 yılından itibaren İstanbul'da yaşadı. Tenzile Erdoğan'ın gemi kaptanı olan eşi Ahmet Erdoğan ise 8 Aralık 1988'de vefat etmişti. 

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, bir Anneler Günü'nde, annesinin elini öpmüş ve bir demet çiçek sunarak, “Cennet annelerin ayakları altında, babaların ayakları altında değil. Bu bakımdan annelerin ayaklarının altı öpülesidir. Gerçi benim annem ayağının altını bana pek öptürmüyor ama bazen zorluyorum. Böyle de bir durumumuz var!” demişti. 

Ana oğul olarak çok samimi bir ilişkileri vardı. Annesi ‘Tayyibim’ derdi ona. Tenzile Erdoğan bir röportajında 1980 öncesinde yaşananlarla ilgili bir değerlendirmede bulunmuştu: "O günlerin sıkıntısını anlatamam. Evimizin iki tarafı balkondu. Bir tarafa çıkarım, gır gır silah sesleri. Diğer tarafa çıkarım yine aynı. Her yerden kulakları sağır edercesine silah ve patlama sesleri. Nasıl dayanırsanız bu acıya. O kötü anarşi zamanları. Her gün birşey duyuyorsunuz. Yüreğim ağzımda bekliyorum Tayyibimi. O günlerin sıkıntısı başka bir şeye benzemez. Her gece sabahlara kadar gözümü kırpmadan bekledim onu. Her gün sanki ondan kötü bir haber gelecek sanırdım. Ama ona ne kadar 'gitme' desem de beni dinlemez, inandığı davada mücadelesine devam ederdi. Oğlum, o gün bugündür aynı koşturmacayla gidiyor. Doğru düzgün bilmem ki bizimle uzun uzun otursun. Biz de, bir cumartesi, pazar olur da evde durur diye hâlâ bekliyoruz. O günlerde nasılsa bugün de aynı işini sürdürüyor." demiş.

Aynı röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan ise annesinin kendisi siyasete atıldıktan sonra neler yaşadığını anlatmış: "Zavallı anneciğimin gözyaşları hiç dinmedi. Siyasete atıldıktan sonra yaşadıklarım onu çok üzdü. Televizyonda benimle ilgili bir haber duyduğunda hep ağlıyor, 'Oğlum senden ne istiyorlar?' diye. Ben de onu öyle görünce sarılıp, 'Anneciğim olur böyle şeyler, üzülme!' diyerek teselli ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan da annesine çok düşkünmüş. Erdoğan'ın anne sevgisini, yakın çevresi bugüne kadar ayrıntılı bir şekilde medyaya anlattı: "Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Tenzile anneye her seferinde “Anacım!” diye seslenirdi… Annesinin karşısında eriyen bir adamdır, sevgisi çok güçlüdür ve sevgisini hep açık yaşamıştır… Herkes annesini sever fakat Cumhurbaşkanı’nın anne sevgisi bambaşka…" diye anlatılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’dan İstanbul’a her geldiğinde babasının kabrine gider, sonra da annesinin elini öpmeye gidermiş.

Rahmetli Tenzile Erdoğan Hanım, mütevazi şahsiyetiyle bilinirmiş. Hayırsever işadamımızın yapmış olduğu bir hastaneye Cumhurbaşkanımız istekli olmasa da Tenzile Hanımın adı verilmişti. Tenzile Hanım o zaman ‘Buna ne gerek vardı?’ diye tepki vermiş. O dönemde bir ‘Başbakan Annesi’ olarak son derece alçak gönüllüymüş, kendisini hiç düşünemezmiş.

Bir yakını basına “Yokluk dönemlerinde bütün sıkıntıları yaşamış bir kadındı. Çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye çalışmış bir anneydi. Mütevazi, kendi halinde bir hanımefendiydi!” şeklinde anlatmış onu.

Annelere verdiği önemi vurgulamak için "Cennet anaların ayaklarının altındadır" Hadis-i Şerifi'ni sık sık dillendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ameliyat olan annesini hastanede bulunduğu süre içerisinde sık sık ziyaret etmiş. Annesinden her bahsettiğinde gözleri dolan, yüzü gülen Cumhurbaşkanı Erdoğan her özel günde de bir araya gelip ellerini öpermiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anneleri rahmetli Tenzile Erdoğan Hanımefendi, 08 Ekim 2011 öğle vakti İstanbul'da Fatih Cami'inde kılınan cenaze namazının ardından, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl Mayıs ayının sonunda Kısıklı'daki konutundan çıkarak Karacaahmet Mezarlığı'na gelmekte, burada annesi Tenzile ve babası Ahmet Erdoğan'ın kabirlerini ziyaret ederek dualar okumaktadır. 

Anneler Günü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anneler Günü dolayısıyla her yıl mesaj yayımladı (9.5.2021).

Sevgi, merhamet, şefkat ve fedakarlık timsali bütün annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anneye hürmeti cennetin kapısını açacak bir anahtar olarak gören bir medeniyetin mensupları olarak anne ile evladı arasındaki bağın en güçlü bağ olduğuna inandıklarını belirtti. Dünyaya getirdiği yavrusunun bütün ihtiyaçlarını gözeten, ona hakikati öğreten anneleri, baş tacı ve en değerli varlık olarak addettiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlk öğretmen olarak güçlü bireyler yetiştiren anneler aynı zamanda güçlü toplumların da temelini atmakta, ailenin ve toplumun yapı taşını oluşturmaktadır. Biz de annelerimizin mutluluğunu artırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendileriyle ilgili bütün alanlarda azimle çalışmayı sürdüreceğiz. Hayatımız boyunca en önemli güç kaynaklarımızdan birinin de annelerimizin hayır duaları olduğunu iyi biliyoruz. Dolayısıyla ana duasının çocuklarımızın, ülkemizin ve milletimizin üzerinden eksik olmamasını diliyorum.

Bu vesileyle başta anneler olmak üzere bütün aile üyelerine sevgi ve hürmet göstermemizin, onların bizim için ne kadar önemli olduklarını her zaman hissettirmemizin son derece önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Yüreğinde anne özlemini her an hisseden biri olarak, ahirete intikal etmiş tüm anneleri rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Bütün annelere aile bireyleriyle birlikte sağlık, huzur ve esenlik içinde geçecek bir ömür temenni ediyor ve bu anlamlı günlerini canı gönülden tebrik ediyorum."

Aile Milletin Omurgasıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan çocuklarına kavuşma ümidiyle HDP il binası önünde oturma eylemi yapan Diyarbakır anneleriyle Vahdettin Köşkü'nde iftar yemeğinde bir araya geldi.

İftarın ardından konuşan Erdoğan, katılımcıların ramazan aylarını ve idrak edilen Kadir Gecelerini tebrik ederek, Ramazan Bayramı'na kavuşma temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır annelerinin nezdinde, tüm annelerin Anneler Günü'nü ve Kadir Gecesi'ni tebrik etti. Hazreti Peygamber'in, "Cennet annelerin ayakları altındadır." buyurduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Vatanını ve yurdunu 'ana' sıfatıyla adlandıran bir milletin evlatları olarak, dünyada hiçbir yerde Anadolu var mı? Yok. Ama bizde bak Anadolu var. Biz ne demişiz, 'Anadolu'. 'Babadolu' değil, 'Anadolu' demişiz. Bu topraklar ana sıfatıyla sıfatlanmış. Annelerimizin omurgasını oluşturduğu ailelerimize çok daha sıkı sahip çıkmamız gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyorum. Milli birlik ve beraberliğimize yönelik saldırılarını aile kurumumuzu yıkarak başarıya ulaştırmak isteyenleri, inşallah anneler öncülüğünde hezimete uğratacağız. Hiç endişeniz olmasın."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan, yirmi yıla yaklaşan iktidarında kadınlara pozitif ayrımcılık yaptı ve ülke genelinde aileyi güçlendirdi. Kadını ve gençleri, siyasetin içine çekti; Ak Parti teşkilatında kadınlar arı gibi çalıştılar. Erdoğan’ın millet devlet bütünleşmesi başarısında parti kadın kollarının payı büyük..

yazının devamı..

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler