Nurettin Topçu anılıyor ?

Nurettin Topçu anılıyor ?

Düşünür Nurettin Topçu, ölümünün 35. yılında SERVER Vakfı tarafından düzenlenen toplantı ile anıldı.Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda...

Düşünür Nurettin Topçu, ölümünün 35. yılında SERVER Vakfı tarafından düzenlenen toplantı ile anıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını SERVER Vakfı Başkanı Ersönmez Yarbay yaptı.

Yarbay, vakıf olarak amaçlarının, yeni Necip Fazıl'ların, Nurettin Topçu'ların ve farklı düşüncede olan yeni insanların yetişmesini sağlamak olduğunu belirterek, bu kapsamda Nurettin Topçu'yu anma toplantısı düzenlediklerini söyledi.

Kapitalizme ve kapitalist düşünceye karşı yeni bir mücadelenin ve yeni bir dönemin başlatılması gerektiğini belirten Ersönmez Yarbay, ''1990 yılından sonra, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ve Türkiye'de de 28 Şubat'tan sonra düşünce hayatında bir çoraklaşma var. İşte bunu yenmemiz gerekmektedir. Kapitalizme karşı yeni düşüncelerin gelişmesi, geliştirilmesi, teşvik edilmesi gerekmektedir'' dedi.

Tek kutuplu bir dünya ile birlikte her konuda tekelleşmeye de gidildiğini ifade eden Yarbay, ''Bu tekelleşmeye karşı Nurettin Topçu'lara ihtiyacımız var, onların düşüncelerine ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Anma toplantısı çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Dr. Mehmet Sılay, Prof. Dr. Hakan Poyraz, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ve Ercan Yıldırım ise Nurettin Topçu'nun, düşünce hayatına katkıları ile çeşitli yönlerini anlattı.

Toplantıda, sinevizyon gösterisiyle Topçu'nun hayatından kesitler de sunuldu.

NURETTİN TOPÇU KİMDİR?

1909'da İstanbul'da doğan Topçu, İstanbul Erkek Lisesini bitirdi. Lise'de felsefe ile ilgilendi. Burs ile Fransa'ya üniversite okumaya gitti. Burada Maurice Blondel, Remzi Oğuz Arık ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ile tanıştı. Ünlü düşünürlerden Hasan Tufan'ın felsefi akımından etkilenen Topçu, Türkiye'de çıkardığı derginin adını da Hareket Felsefesi'nden ilhamla ''Hareket'' olarak koydu. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Sorbonne'da doktorasını yaptı. Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe alanında doktora yapan ilk Türk oldu.

Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Erkek Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yapmaya başladı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik mesleğini sürdürdü.

Nurettin Topçu, 1975 yılında vefat etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler