Osmanlı Hanedanı yeniden toplanıyor...

Osmanlı Hanedanı yeniden toplanıyor...
Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyelerini bir çatı altında toplayacak bir vakıf kurmak istediklerini söyledi.Padişah 5. Murad'ın...

Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyelerini bir çatı altında toplayacak bir vakıf kurmak istediklerini söyledi.

Padişah 5. Murad'ın torunun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyelerini bir çatı altında toplayacak bir vakıf kurmak istediklerini dile getirerek, ''Bu vakıf bizi daha birleştirsin. Gençleri Türkiye'ye daha yakınlaştırmak için. Türkiye'de olan biteni bilsinler, Türk kültürüyle bağdaşlaşsınlar'' dedi.

Osmanoğlu, Beylerbeyi'ndeki evinde AA muhabirinin sorularını cevaplayarak, babası Şehzade Ali Vasıb Efendi ile annesi Mukbile Sultan'ın sürgüne gidişlerini ve hayatlarını anlattı.

Babası Şehzade Ali Vasıb Efendi'nin 1903 yılında Çırağan Sarayı'nda doğduğunu ve 5. Murad'ın torunu Ahmet Nihat Efendi'nin oğlu olduğunu dile getiren Osmanoğlu, annesinin ise Sultan 5. Mehmed Reşad'ın torunu Mukbile Sultan olduğunu kaydetti.

Babası Ali Vasıb Efendi'nin Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) ve Harp Okulu'nda (Harbiye Mektebi) okuduğunu anlatan Osmanoğlu, şunları dile getirdi:

''Ama ne yazık ki 1924'te, 21 yaşında iken sürgüne gitmeye mecbur oldular. Annem o zaman 12 yaşındaymış. Hepsi Sirkeci'den Budapeşte'ye gittiler. Budapeşte'de bir süre kaldılar. Viyana'ya uğradılar, oradan da Nice'e gittiler. Orada 11 yıl yaşadılar. O zaman evli değillerdi, 1931 yılında evlendiler. 1935'de Nice'den Mısır'a gittiler ve son senelerini Mısır'da geçirdiler.

Ben 1940 yılında İskenderiye'de doğdum. Orada İngiliz okuluna gittim. Orası çok kozmopolit bir yerdi. Biz İngilizce, Fransızca, Türkçe, Arapça konuşurduk. 18 yaşına kadar Mısır'da yaşadım. Liseyi bitirdikten sonra yüksek tahsilim için İngiltere'ye gittim. Orada finans ve muhasebe okudum. Kariyerim İngiltere'de geçti. Orada evlendim. 4 çocuğum vardı, biri vefat etti. 3 çocuğum, 8 torunum var. Hepsi İngiltere'de yaşıyor. Büyük oğlum Orhan Murad, küçük oğlum Selim Süleyman kızım ise Ayşe Gülnev.''

Çocuklarının ve torunlarının her yaz Türkiye'ye gelerek Bodrum civarında hep birlikte tatil yaptıklarını da ifade eden Osmanoğlu, böylelikle onların da Türkiye ile bir irtibatlarının bulunduğunu söyledi.

Osmanoğlu, Mısır'da yaşadıkları dönemde Osmanlı Hanedanı üyesi olmalarının her zaman bilindiğini ve dönemin kraliyet ailesinin de Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın sülalesinden olduğu için orada kendilerine büyük bir itibar gösterildiğini de anlattı.


-ÜÇ BEŞ SENE İÇİNDE DÖNECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜLER-


Babasının sürgüne gönderildikleri dönemine ilişkin de Osmanoğlu, ''Babamlar ilk seneler, '3-5 sene içinde döneriz' diye düşündüler. Uzadıkça uzadı. 1924'ten sonra 1952'de Sultan ve sultanların çocuklarına izin çıktı. Şehzadelere 1974'e kadar izin çıkmadı. Tam 50 sene geçmişti ve babam 71 yaşına varmıştı. 50 yıl içinde İstanbul çok büyük değişiklere uğramıştı. Ben de ilk geldiğimde 34 yaşındaydım. Geldiğimde de turist olarak gelirdim. Sonra İngiltere'de emekli oldum ve buraya yerleştim'' diye konuştu.

Beylerbeyi Sarayı'nın yakınında ve babasının doğduğu Çırağan Sarayı manzaralı evini satın aldığını da ifade eden Osmanoğlu, ''Boğaz'da olmak istedim ve Beylerbeyi nasip oldu'' dedi.

Babasının sürgündeki yılları boyunca özlemlerini dile getirdiğini, özellikle okulundan ve arkadaşlarından bahsettiğini de belirten Osmanoğlu, ''Babam döndüğünde arkadaşları ona yakınlık gösterdiler'' şeklinde konuştu.

Osman Selaheddin Osmanoğlu, atalarının yaşadığı ve devleti idare ettikleri saraylara gittiğinde yaşadığı hisleri de ifade ederek, ''İlk geldiğimde çok etkilendim. Artık çok gidiyorum. Arkadaşlarımı götürüyorum gezdiriyorum, adeta bir rehber gibi oldum'' dedi.


-HAYATTAKİ OSMANLI HANEDANI ÜYELERİ-


Hayattaki Osmanlı hanedanı üyeleri hakkında da bilgi veren Osmanoğlu, hayatta 25 şehzadenin var olduğunu, yani babadan oğula Osman Gazi soyundan gelenlerin bulunduğunu, bunların 6'sının da kendisi, 2 oğlu, 3 torunu olduğunu anlattı.

Ailenin en yaşlı üyesi olan aile reisi Osman Bayezid Osmanoğlu'nun New York'ta yaşadığını kaydeden Osmanoğlu, ayrıca hayatta 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan bulunduğunu, dolayısıyla 77 hanedan üyesinin var olduğunu vurguladı.

Osmanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizim aile dağıldığında bazıları Orta Doğu'ya gittiler ve Arapça bilirler, Türkçe bilirler, doğu mantalitesi vardır. Bazıları da batıya gitmişler. Oraya gidenler arasında bir çok Türkçe bilmeyen kişiler var. Ailede 2 değişik kitle var. Birbirleriyle tanışıyorlar ama bazılarının aralarında konuşabildikleri ortak bir dil yok. Bu çok hazin bir şey. Ben çok şanslıydım. Mısır'da doğdum evde Türkçe konuşurduk, şark usulü büyüdüm, batıda kariyerimi yaptım. İkisine de uyuyorum. Belki diğer kişilerden daha çok aileye hakimim ve yakın irtibatım var.

Bir vakıf kurmak istiyoruz. Bu vakıf bizi daha birleştirsin. Gençleri Türkiye'ye daha yakınlaştırmak için. Türkiye'de olan biteni bilsinler, Türk kültürüyle bağdaşlaşsınlar. Vakıf inşallah bu sene kurulacak. Aile reisimizle konuştum ve Osman Bayezid Efendi Başkan olmayı kabul etti.''


-5. MURAD'IN BESTELERİNİ YAPTIĞI PİYANOSU-


Osman Selaheddin Osmanoğlu, evinin salonunda bulunan piyanoya dikkati çekerek, piyanonun büyük dedesi Sultan 5. Murad'ın olduğunu söyledi.

5. Murad'ın 550 bestesi olduğunu hatırlatan Osmanoğlu, piyanonun sürgüne gittikleri dönemde büyük babası tarafından bir arkadaşına verildiğini ifade etti.

Osmanoğlu, ''Türkiye'ye döndüğümde, 'Bu eşyalar sizindir' diye iade ettiler. Büyük babam demek ki arkadaşlarını iyi seçmiş'' dedi.

Salonda yer alan aile fotoğrafları dikkati çekerken, Osmanoğlu, oğullarıyla birlikte çekilmiş şehzade kıyafetli ve nişanlı fotoğraflar hakkında da bilgi verdi.


-HAYATTAKİ ŞEHZADELER-


İsim                  Doğum tarihi                   Kökü          

--------             --------------                --------

Osman Bayezid         3 Kasım   1924            Burhaneddin Efendi

Dündar               20 Aralık  1930            Sultan Hamid

Harun                22 Ocak    1932            Sultan Hamid

Mehmet Cengiz        20 Kasım   1939            Sultan Reşad

Osman Selaheddin      7 Temmuz  1940            Sultan Murad

Ömer Abdülmecid       4 Haziran 1941            Sultan Reşad

Hasan Orhan           9 Eylül   1946            Sultan Reşad

Mehmed Ziyaeddin     17 Eylül   1947            Sultan Reşad

Roland Selim          5 Mayıs   1949            Sultan Hamid

Selim                 5 Eylül   1955            Burhaneddin Efendi

Orhan İbrahim        16 Temmuz  1959            Sultan Aziz

Orhan                25 Ağustos 1963            Sultan Hamid

Eric Ziyaeddin       18 Haziran 1966            Sultan Reşad

Orhan Murad          26 Aralık  1972            Sultan Murad

Mahmud Francis       27 Nisan   1975            Sultan Reşad

Osman Rene           23 Ağustos 1975            Sultan Hamid

Daniel Abdülhamid    20 Eylül   1977            Sultan Hamid

Abdülhamid Kayıhan    4 Ağustos 1979            Sultan Hamid

Selim Süleyman       15 Aralık  1979            Sultan Murad

Nazım                24 Eylül   1985            Sultan Reşad

Yavuz Selim          22 Şubat   1989            Sultan Hamid

Turan Cem             7 Ocak    2004            Sultan Murad

Tamer Nihad          15 Nisan   2006            Sultan Murad

Harun                 1 Aralık  2007            Sultan Hamid

Batu Bayezid         23 Nisan   2008            Sultan Murad

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.