Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

  CHP’li İbrahim Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Bakan Soylu’ya Adana’da kaç çocuk işçi olduğunu ve son...

 

 

CHP’li İbrahim Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Bakan Soylu’ya Adana’da kaç çocuk işçi olduğunu ve son 10 yılda kaç çocuk işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini soran Özdiş, “Çocuklara yönelik istatistikler göz önüne alındığına 2023 hedeflerinize nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

 

16.06.2016   /  ANKARA

 

TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını Meclis gündemine getirdi. Çocuk işçi istatistiklerinin artık durumun çocuk istismarına dönüştüğünü gösterdiğini ifade eden Özdiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya Adana’da kaç çocuk işçi bulunduğunu ve son 10 yılda kaç çocuk işçinin hayatını kaybettiğini sordu.

 

2023 HEDEFLERİNİZE BU İSTATİSTİKLERLE Mİ ULAŞACAKSINIZ?

Özdiş, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Yoksulluk, göç ve eğitim olanaklarına erişememe gibi nedenlerde çocuk işçilerin sayısının her yıl arttığını, toplam çocukların yüzde 6’sını çalışan çocukların oluşturduğunu ifade eden Özdiş, “Son 3 yılda 176 çocuk iş kazaları neticesinde hayatını kaybetti. Ayrıca 3 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin bulunduğu Türkiye’de UNİCEF verilerine göre okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okullara kayıtlı durumda” dedi. Özdiş, “Bu istatistikler göz önüne alındığında, 2023 hedeflerine nasıl ulaşılacak?” diye sordu. 

 

MESLEK OKULLARI FASON İŞÇİ YETİŞTİRME YUVASI MI?

Meslek okulu mezunu çocuk ve gençlerin ilgili sanayi kollarında çok ağır işlerde çalıştığını belirten Özdiş, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda nasıl bir çalışma yapacağının açıklanmasını istedi. Özdiş, önergesinde şu soruları yöneltti:

“-Adana ilimizde kaç çocuk işçi bulunmaktadır? Son 10 yılda Adana’da yaşanan iş kazalarında kaç çocuk hayatını kaybetmiş / yaralanmıştır?

-Her geçen gün büyüyen ve ülkenin kanayan yarası haline gelen bu durum için acil eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Bu konuyla alakalı ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz veya yapacaksınız? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?

-Nitelikli, kesintisiz ve ücretsiz eğitimle çözülebilecek bu sorun için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

-Meslek okullarının ilgili sanayi kollarına fason işçi yetiştirmekten başka bir işe yaramadığı, meslek okulu mezunu çocukların sanayide çok ağır işlerde çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bunun önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapmayı öngörüyorsunuz?”

 

 

 

 

 

Soru önergesinin tam metni şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

İbrahim ÖZDİŞ

Adana Milletvekili

 

 

 

 

 

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü geçirdiğimiz bugünlerde Türkiye’nin bu konudaki karnesi ortadadır. Yoksulluk, göç ve eğitim olanaklarına erişememe gibi nedenlerde Türkiye’de yıldan yıla artan çocuk işçi istatistikleri artık neredeyse çocuk istismarına dönüşmüş durumdadır. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki çocuk nüfusunun yaklaşık %6’sı çocuk işçiyken, son 3 yılda 176 çocuk iş kazaları sonucu yaşamını yitirmiştir. Çocuk işçiliğin ana istihdam alanı inşaat veya tarım gibi mevsimlik işlerdir. Son 5 yılda ülkemize gelmiş 3 milyonu aşkın mültecinin çocuklarını da hesaba katarsak bu oranların ilerleyen yıllarda artacağı ortadadır. Nitekim, UNİCEF verilerine göre Türkiye’de yaşayan okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okullara kayıtlıdır. Bu çerçevede;

  • Yukarıdaki istatistikler için Bakanlığınızın görüşü nedir? 2023 hedeflerinize bu istatistiklerle nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

 

  • Adana ilimizde kaç çocuk işçi bulunmaktadır? Son 10 yıldaAdana’da yaşanan iş kazalarında kaç çocuk hayatını kaybetmiş / yaralanmıştır?

 

  • Her geçen gün büyüyen ve ülkenin kanayan yarası haline gelen bu durum için acil eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Bu konuyla alakalı ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz veya yapacaksınız? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?

 

  • Nitelikli, kesintisiz ve ücretsiz eğitimle çözülebilecek bu sorun için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

  • Meslek okullarının ilgili sanayi kollarına fason işçi yetiştirmekten başka bir işe yaramadığı, meslek okulu mezunu çocukların sanayide çok ağır işlerde çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bunun önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapmayı öngörüyorsunuz?

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler