Sait Özdemir: Akıllı İnsan Düşündüğü Her Şeyi Söylemez..

Sait Özdemir: Akıllı İnsan Düşündüğü Her Şeyi Söylemez..

Unutmayalım ki; Bilgeliklerine hayran olduğumuz insanları bizden ayıran özellikleri, sürekli gelişme ve okuma çabası içinde olmalarıdır.

Sait Özdemir: Akıllı İnsan Düşündüğü Her Şeyi Söylemez..

Montesqieu, “İnsanlar ne kadar az düşünürlerse o kadar fazla konuşurlar,” der.

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar, der Platon.

Düşüncelerimizi dil yardımıyla başkalarına iletiriz. Düşüncelerin gelişmesini sağlayan temel unsur, kelimelerdir.

Kelime ve kavram zenginliği düşünme sürecinde akılcılığa ve düşünce zenginliğine işaret eder. Bireyin kendini ifade edebilmesinde ve iletişimde bulunduğu kişileri anlayabilmesinde sahip olduğu kelime bilgisinin önemi bir unsurdur.

Değerli dost güzel insan Yavuz Bülent Bakiler hocamızla yurtdışında beraber program yaptığımız yıllarda, programında şu ifadeleri kullanmıştı: “Kelimeler insanın cebindeki paraya benzer. Ne kadar paranız varsa o kadar harcama yaparsınız. Ne kadar kelime hazineniz varsa o kadar doğru düşünür ve kendinizi o kadar doğru ifade edersiniz” demişti. Hocamız ne kadar da haklı değil mi? 

Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği her şeyi düşünür, der Aristo.

Kısaca az düşünenler boş konuşurlar ve saçma sapan şeyler söyleme durumu yüksektir.

İnsan az düşünürse daha çabuk cevap verir. İnsanın az düşünmesi demek kuracağı cümleyi düşünmeden söylemesi demektir. Az düşünen insanlar ağızlarından çıkan kelimelere de pek fazla dikkat etmezler.

Siz, ne kadar bilgili olursanız olun, konuşma ya da başka iletişim araçlarıyla bunu ifade edemiyorsanız, bilginiz diğer insanların işine yaramadığını görürsünüz. Bu durumu en güzel şekilde Mevlana hazretleri dile getirmektedir.

 “Senin bilgin, karşıdakinin anladığı kadardır” der Mevlânâ Hz.

Her gün daha iyiye gitmeyi kendimiz için bir görev kabul etmeliyiz.

Kendimizi keşfetmenin, yeteneklerimize göre belirlediğimiz hedef ve hayallerimizin gerçekleşmesinin yolu da sürekli gelişmektir. Bunu da sağlayan en önemli kaynak ve meteryal kitap okumaktan geçer.

Unutmayalım ki; Bilgeliklerine hayran olduğumuz insanları bizden ayıran özellikleri, sürekli gelişme ve okuma çabası içinde olmalarıdır.

Kaynak: Akıllı İnsan Düşündüğü Her Şeyi Söylemez. - Sait Özdemir

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler