Sait Özdemir: Sizin eşref saatiniz ne zaman?

Sait Özdemir: Sizin eşref saatiniz ne zaman?

Eşref saat gündelik hayatımızda işlerimizin en iyi gittiği, kararlarımızın en isabetli olduğu, hükümlerimizde asla yanılmadığımız saattir.

Sizin için günün en iyi saati hangi saattir hiç düşündünüz mü?

Eşref saat Türkçe’ de deyim olarak "bir kimseye bir işi yaptırmanın en uygun zamanı" anlamına gelir.

Bu deyimin aslı eşref-i saat (zamanın şereflisi, muvafık zaman, denk gelme) şeklinde de ifade edilir.

İnsanların iki ayrı hareket tarzı, ruh hali vardır. Bunlar ‘Eşref saati’ ve ‘Eşek saati’dir.

Genellikle halk arasında bir işe başlamanın uğurlu ve uygun zamanını tanımlarken "eşref saatini bekle" telkininde bulunulur.

Yapılan bir işin hayırlı sonuç vermesi durumunda "eşref saate rastladı" deriz. Herkesin eşref saati farklı olabilir.

Eşref saatinden söz edip de Şevket Rado’nun “Eşref Saati” adlı eserinden söz etmemek yazara karşı haksızlık olur. Yazar Eşref Saati adlı eserinden şöyle söylüyor: “Sizin için günün en iyi saati hangi saattir hiç düşündünüz mü? Şair tabiatlı olanlar akşam saatlerini severler. Güneşin batışı insana tuhaf bir hüzün verir. Yemek düşkünleri de öğle saatlerini. Yaş ilerledikçe insanlar sabah saatlerini sever. Sizin için en iyi saat hangisidir? Buradan bir şey söyleyemem ama bana sorarsanız, saatlerin en iyisi şu ne zaman geldiği pek de bilinmeyen, adına “Eşref Saat” dediğimiz saattir der.

Eşref saat gündelik hayatımızda işlerimizin en iyi gittiği, kararlarımızın en isabetli olduğu, hükümlerimizde asla yanılmadığımız saattir.

Teker teker insanlann hayatında değil, milletlerin hayatında da eşref saatler vardır. O saatler gelmeye görsün, milletler esaretten kurtulurlar; o saatler gelip çatınca ordular harikalar meydana getirirler.

Milletlerin eşref saatlerini büyük dâhiler keşfeder.

Her iyi şey eşref saatte olur. Aile hayatımızda da öyle değil mi sevgili dostlar.

Biraz sabır, biraz hoşgörü göstermek, biraz dikkatli davranmak, insanların bam teline dokunmamaya çalışmak, evinizde (işinizde) eşref saati sık sık çaldırmak için yeterlidir.

Bazıları içinse eşref saatler insanlar arasındaki Hızır (a.s.) gibi gizlidirler.

O’nu arar gibi eşref saatleri de aramak gerekir. Gecenin geç saatlerinde seccade ile dost olmak, zamanın bilinmez sokaklarında, karanlık dehlizlerinde ve mağaralarında uyanık olmak gerekir.

Cuma gününde bütün duaların kabûl olduğu ve insanlarca gizli ve gaybî olan bir vakit vardır ki, bu vakte sâat-i icâbe veya eşref saat denir.

Bir hadîs-i şerîfte bu mevzuda şöyle buyrulur:

Cuma gününde makbûl bir saat vardır. Duasını bu saate denk getiren Müslümana Allah dilediğini verir. (Tirmizi 490, İbn Mace 1138)

yazının devamı..

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler