Sözlü ve Acar'a soruşturma izni

Sözlü ve Acar'a soruşturma izni

İçişleri Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Genel Sekreter Şaban Acar için yasaya aykırı işler yaptıkları iddiasıyla...


İçişleri Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Genel Sekreter Şaban Acar için yasaya aykırı işler yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verdi

İçişleri Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanı, Büyükşehir Genel Sekreteri Şaban Acar'ın da Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde, belediye hizmet binası ve Tatarlı içme suyu isale hattı yapımı ihalesinde görevi kötüye kullandığı ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılmasına izin verdi. Bakanlığın yazısı Başkan Sözlü ile Genel Sekreter Acar'a tebliğ edildi. Sözlü ile Acar'ın Danıştay 1. Dairesi'ne itiraz ettiği öğrenildi. Bu arada belediye binası yapımı işini üstlenen işadamı Halil Pişkin'in kaptırdığı 700 bin avro parasını alamadığı için üzüntüsünden öldüğü bildirildi.

OLAY NASIL BAŞLADI

Ceyhan Belediye Meclisi, 5 Ocak 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Ceyhan Tatarlı İçme Suyu İsale hattı yapım işi ile belediye binası yapımı için encümene yetki verdi. Belediye encümeni de, merkezi Almanya'da olduğu iddia edilen NFM firmasının Türkiye temsilcisi Çetin Uğurlu'ya, hastane, okul, arıtma su şebekesi, spor tesisleri, kanalizasyon, kilit taşı yapma işi ve içme suyu yapılabilmesi için yetki verdi. Bu arada Şaban Acar'ın da yönetiminde yer aldığı Ceyhan Çevre ve Eğitim Derneği kuruldu. Dernek başkanlığına da Zafer Sözlü getirildi. Çetin Uğurlu işe koyuldu. Belediye hizmet binası yapımı için Akdeniz İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi sahibi Halil Pişkin ile görüşerek, bu projeyi üstlenmesi halinde MLP firmasının 11 milyon avroluk kredi vereceğini söyledi.

TEMİNAT YATIRDI

Yeni yapılacak belediye hizmet binasının sözleşmesini imzalamak üzere taraflar Ceyhan'da toplandı. Müşavir raportör olarak Çetin Uğurlu'nun katıldığı toplantıda sözleşmeyi yüklenici firma olarak Akdeniz Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına Halil Pişkin imzalarken, Şaban Acar, hem arazi sahibi olarak Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü adına hem de proje sahibi olarak Ceyhan Eğitim ve Çevre Derneği adına imza attı. Halil Pişkin, alacağı hibenin 650 bin euro tutan kesin teminatını MLB İnternational Des Projets S.A. adına Ziraat Bankası Kanalköprü Şubesi'ne yatırdı. Çetin Uğurlu'ya da 50 bin avro elden ödedi.

HALİL PİŞKİN CAN VERDİ

Yüklenici firma sahibi, parayı yatırmasına rağmen sözleşme bedeli 11 milyon Avroyu MLB İnternational Des Projets S.A. firmasından alamayınca mali krize girdi. Uzun süre uğraşmasına rağmen parasını alamayan ve işleri kötüye giden Halil Pişkin üzüntüsünden hayatını kaybetti. Bunun üzerine CHP Parti Meclisi üyesi olan kızı Gökçe Pişkin babasının işlerini devraldı ve hukuki takip başlattı. Avukat Fatih Erdöl, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurarak Ceyhan Belediyesi'nde nitelikli dolandırıcılık yapıldığı, sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiği iddiasında bulundu. Bunun üzerine Adana Valiliği ön inceleme yaptı. Bu arada Ceyhan Belediyesi yeni hizmet binası inşaatı hayalde kaldı, temel dahi atılmadı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, komiser yardımcısı Ahmet Okuducu, inşaat mühendisi Mustafa Yavuz Aygül ve polis memuru Mehmet Gülsoy'dan oluşan araştırma kurulu avukat Fatih Erdöl'ün iddialarını soruşturdu. Hazırlanan rapor Adana Valiliği tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderildi. Adana Valiliği, Çetin Uğurlu, Nursen Fikircioğlu, Kenan Akın, Erol Okumuş, Behzat Toğay, Jan Ter Stage ve Thomas Diedrichsen hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' yapmaktan savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu arada İçişleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Genel Sekreter Şaban Acar'ın 5393 sayılı kanuna muhalefet ettikleri ve TCK'nın 257'inci maddesi gereğince 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma açılmasına izin verdi.

GÖKÇE PİŞKİN KONUŞTU

Adana Valiliği tarafından yapılan soruşturmada Gökçe Pişkin'in de ifadesine başvuruldu. Gökçe Pişkin ifadesinde özetle, "Babam Halil Pişkin, Ceyhan Belediyesi hizmet binası yapımı işini üstlendi. Başkan Hüseyin Sözlü ve yardımcısı Şaban Acar'ın da bulunduğu ortamda sözleşmeyi imzaladı. Hibe vereceğini belirten şirkete 700 bin Avro yatırdı. Ancak hepsi hayali çıktı. Devlete güvenen babam üzüntüsünden 24 Temmuz 2012 tarihinde üzüntüsünden vefat etti. Şaban Acar babamla yaptığı görüşmede, 'Parayı gördüm, için rahat olsun, sözleşmeyi imzalayarak teminatı yatırabilirsin, işin bir ucunda Ceyhan Belediyesi var' dedi. Sonuçta babam dolandırıldı ve hayatını kaybetti. Yaptığımız araştırmada hibe verecek MLB şirketinin Lüksemburg'ta bulunan adresi boş bir ahıra ait. Belediyenin yetki verdiği Çetin Uğurlu'nun çalıştığı Triax şirketi ise vurgunculuktan dolayı defalarca kapatılmış. İnterpol tarafından yakından tanınan bir isim. Bu olaydan sonra Başkan Hüseyin Sözlü ile görüşüp 700 bin avronun ödenmesini istedim. Bana, 'Bu parayı ödemeyiz, dolandırılmış olabilirsiniz, bizim yapacak bir şeyimiz yok, babanın mirasının peşine mi düştün' dedi. Hukuk mücadelemi başlattım. Almanya'ya gidip parayı gördüğünü söyleyen Şaban Acar tarafından hukuka aykırı olarak Hüseyin Sözlü ile birlikte belediyenin adını kullanarak dolandırıldık" dediği öğrenildi.
(Sabah)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler