''Suriye, yeni Srebrenitsa''

''Suriye, yeni Srebrenitsa''

 Fransız yazar Bernard Henry-Levy, ''Srebrenitsa soykırımının ardından 'herhangi bir yerde bir daha asla yeni bir Srebrenitsa soykırımı yaşanmasın'...


 

Fransız yazar Bernard Henry-Levy, ''Srebrenitsa soykırımının ardından 'herhangi bir yerde bir daha asla yeni bir Srebrenitsa soykırımı yaşanmasın' diyenler, Suriye'de her gün 'Srebrenitsa"yı izliyor'' dedi.

 

 

SARAYBOSNA (AA) - Fransız yazar Bernard Henry-Levy, ''Srebrenitsa soykırımının ardından 'herhangi bir yerde bir daha asla yeni bir Srebrenitsa soykırımı yaşanmasın' diyenler, Suriye'de her gün 'Srebrenitsa"yı izliyor'' dedi.

 

Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 100. yıl dönümü nedeniyle Saraybosna'da gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, ünlü yazar Levy'nin imzasını taşıyan "Avrupa Oteli" gösterisi, dünyada ilk defa bu akşam Bosna Hersek Halk Tiyatrosu'nda gösterime girecek.

 

Bu gösteri için Saraybosna'ya gelen ünlü yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da milliyetçilik, aşırılık, popülizm ve neofaşizmin ilerlemesi nedeniyle, Avrupalılar'ın kaderi için ''üzgün'' olduğunu söyledi.

 

Levy, ?Avrupa Oteli" gösterisinin mesajlarından birinin de vatandaşların Avrupa'nın ilerlemesine inandığını fakat Avrupa'nın heran bölünebileceği kaygısını taşıdığını dile getirdi.

 

Bir Avrupalı olarak böyle bir son istemediğini anlatan Levy, "Umarım öyle bir şey yaşamayız fakat Avrupa yıkılabilir, ölebilir, tarih boyunca bu tür olaylara rastlamak mümkün. Napoleon gibi Habsburg Monarşisi ve diğerleri gibi biz de aynı kaderi paylaşabiliriz. Avrupalılar bir çok kez sona vardıklarını düşündü, belki yine böyle zamanlardan biriyle uğraşıyoruz" diye konuştu.

 

 

 

-  ''Aşk Şarkısı Bosna Hersek'e adandı''

 

 

 

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında da ülkeyi ziyaret eden Levy, Bosna Hersek'in "kanayan yara"ya benzer bir kaderi olduğunu, bu yüzden de bir "aşk şarkısı" olan gösterisini, Avrupa'nın kalbi olan Saraybosna'ya ve Bosna Hersek'e adadığını açıkladı.

 

Bosna Hersek'teki "Avrupa rüzgarının", Avrupa'daki diğer şehirlere göre daha güçlü estiğine işaret eden Levy, "Avrupa'nın hakiki kalbi bugün Paris'ten daha çok Saraybosna'da atıyor. Bu geceki gösterim de bu mesajı verecek. Gösteri zaten Venedik, Paris ve New York'ta da gösterime girecekti. Bense, Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü kapsamında bir çok etkinlikler gerçekleştirilen Saraybosna'da, yurttaşlarıma 'Avrupa Otelini' hediye etmek istedim. Gösterinin galası, kalbimde olan şehirde gerçekleşsin istedim" şeklinde konuştu.

 

Levy, Ukrayna ve Suriye yaşanan olayları, Saraybosna'da 20 yıl önce yaşananların bir tekrarı olarak değerlendirdi.

 

Avrupalılar'ın da bu krizlerin devam etmesinden sorumlu olduğunu belirten Levy, "Siz Saraybosna'da 20 sene önce yalnızdınız şimdi ise Ukrayna halkı aynı şekilde yalnız. Suriye, Avrupa ülkesi değil, fakat orada yaşayan kardeşlerimizi iğrenç bir şekilde kendi haline bıraktık. Bu olanlarda Avrupalılar'ın da suçu var. Bu tür krizler dünyada karanlık zamanlara yol açabilir. Tarihin tekrarlanmasını sadece soğuk kanlı, cesur ve istekli liderler engelleyebilir'' şeklinde konuştu.

 

''Srebrenitsa soykırımının ardından 'herhangi bir yerde bir daha asla yeni bir Srebrenitsa yaşanmasın' diyenler, Suriye'de her gün "Srebrenitsa"yı izliyor" diyen Levy, Suriye'nin şehirlerinde 3 yıldır "Srebrenitsa" benzeri olayların yaşandığını kaydetti.

 

Levy, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Gösterideki başrol oyuncusu da zaten en çok tarihten ders çıkarılmamasına kızıyor. 'Bir daha asla!' diyen insanlar dünyadaki katliamlara göz yumuyor. Dünyanın, onur ve insanlık üzerine kurulacak gerçek bir politikaya ihtiyacı var. Winston Churchil, Charles de Gaul, Aliya İzzetbegoviç büyük siyasetçilerdi. Aliya İzzetbegoviç her şeyden önce büyük bir insandı. Saraybosna'daki Hırvat ve Sırplara da elini uzatmış bir Müslümandı. İşte büyük siyasetçi budur. 'Avrupa Oteli' gösterisi de Avrupa'da, Bosna Hersek'te ve Türkiye'de büyük siyasetçilerin geri dönmesini umuyor."

 

- ''Bosna Hersek Avrupalı''

 

Arnavutluk'un Avrupa Birliği adayı statüsü kazanmasına ilişkin, ünlü Fransız yazar, Bosna Hersek siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşlarının Avrupalı olduğunu, bu sebepten dolayı Bosna Hersek'in de AB üyesi olması gerektiğini kaydetti.

 

AB üyeliğinin Bosna Hersek'e hediye olarak verilmesinden söz etmediğini vurgulayan Levy, "Asıl Bosna Hersek Avrupalılar için hediye olur. Çünkü, eğer Avrupa ruhunun Bosna Hersek'te yaşadığı doğruysa, Avrupa'ya böyle yeni ve temiz bir hava iyi gelecektir. Yorgun Avrupa'nın Bosna Hersek'e ihtiyacı var, tıpkı Bosna Hersek'in Avrupa'ya ihtiyacı olduğu gibi. Bu sürecin başlaması için elimden geleni yapmakta kararlıyım. Bosna Hersek Halk Tiyatrosu'nda gösterime girecek gösteri ve burada başlatacağımız 'Bosna Hersek'in AB üyeliği için bir milyon imza' kampanyası da bu amaca hizmet edecektir" diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler