Toprak Koruma Kurulu Toplantısı Vali Demirtaş’ın Başkanlığında Gerçekleşti

Toprak Koruma Kurulu Toplantısı Vali Demirtaş’ın Başkanlığında Gerçekleşti
Valilik toplantı salonunda Vali Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen Toprak Koruma Kurulu Toplantısı’na kurul üyeleri Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Defterdarlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Valilik toplantı salonunda Vali Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen Toprak Koruma Kurulu Toplantısı’na kurul üyeleri Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Defterdarlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü ve TEMA Vakfı İl Temsilciliği yetkilileri katıldı.

 

Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleşen Toprak Koruma Kurulu gündem maddeleri görüşülerek şu şekilde kararlara bağlanmıştır;

 

1-Ceyhan ilçesi Büyükmangıt Mahallesinde bulunan 1,94 ha (19.412,60 m2)yüzölçümündeki 0/2698 nolu parselde Sanka Tarımsal Ticaret Ltd. Şti. (Kiracı Sandıkçı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş) tarafından Lisanslı Depoculuk yapılması talebi görüşülmüştür.

Talep Büyük Ova sınırı içerisinde yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Söz konusu Sulu Mutlak Tarım arazisi niteliğindeki parselde mevcut olan “lisanslı deponun” tarımsal amaçlı yapı olarak kullanılması oy birliği (9kabul) ile kabul edilmiştir.

 

2-Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) tarafından Ceyhan ilçesi Burhanlı Mahallesi 103/44 ada/parsel numaralı taşınmazın 465,00 m2’lik kısmında “içme suyu temini amaçlı ayaklı su deposu” yapılması talebi görüşülmüştür.

 

Talep Büyük Ova sınırı içerisinde yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Söz konusu Sulu Mutlak Tarım arazisi niteliğindeki parselde yapılacak olan tesisin kamuya yararlı tesis olması nedeniyle465,00 m2’lik kısmında “içme suyu temini amaçlı ayaklı su deposu” yapılması DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün görüşüne uyulması koşulu ile talep oy birliği (9 kabul) ile kabul edilmiştir.

 

3-Karataş ilçesi Adalı Mahallesinde bulunan 7,77 ha (77.736,04 m2) yüzölçümündeki 102/4 ada/parsel nolu arazide Mustafa YEŞİLYAPRAK tarafından 2.000 m2 büyüklüğünde ahır ve müştemilatı (200 büyükbaş ahır, depo ve bakıcı evi)  yapılması talebi görüşülmüştür.

 

Talep Büyük Ova sınırı içerisinde yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Söz konusu Sulu Mutlak Tarım arazisi niteliğindeki parselde 2.000 m2 büyüklüğünde ahır ve müştemilatı (200 büyükbaş ahır, depo ve bakıcı evi)  yapılması oy çokluğu 8 kabul 1 ret (DSİ 6. Bölge Müdürlüğü) oyu ile kabul edilmiştir.

 

4-Yüreğir ilçesi Solaklı Mahallesinde İbrahim ÖZYIKILMAZ adına kayıtlı 1,27 ha (12.766 m2) yüzölçümündeki 232 ada 1 parsel numaralı taşınmazın imar planı değişikliği talebi görüşülmüştür.

 

Talep Büyük Ova sınırı içerisinde yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Söz konusu Sulu Mutlak Tarım arazisi niteliğinde olması, yakın çevresinde imarlı arazilerin olması ve Çukurova Büyükova Koruma Alanı içerisinde yer almasından dolayı oy birliği (9 ret) ile ret edilmiştir.

 

5-Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi’nin (TEKNOKENT)  Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine Çukurova Üniversitesi kampüsünde, Sarıçam ilçesi Balcalı Mahallesinde bulunan TEKNOKENT sınırları içerisinde 12,92 ha (129.180,00 m2) alanda imar planı değişikliği yapılması talebi görüşülmüştür.

 

Talep Büyük Ova sınırı dışında yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 13. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Talep edilen parsellerin güneyinde TEKNOKENT yerleşim alanı olması, çevresinin planlı ve tarım dışı alanlardan olması nedeniyle sürdürülebilir tarımsal faaliyetin olmayacağı, burada yapılacak yeni tesisler ile yeni teknolojik çalışmalar yapılarak büyük fayda sağlanacağı dikkate alınarak toplam 12,92 ha (129.180,00 m2) alanda imar planı değişikliği yapılması oy birliğiyle (8 kabul) kabul edilmiştir.

 

6-Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından Sarıçam ilçesi Göztepe ve Müminli Mahallesinde 212,60 ha (2.126.000 m2) arazide “Gıda Organize Sanayi Bölgesi” yapılması talebi görüşülmüştür.

 

Talep Büyük Ova sınırı dışında yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 13. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Talep edilen parsellerin niteliğinin kuru marjinal tarım arazisi olması, gıda sektörüne ait organize sanayi alanı oluşturularak hepsinin aynı yerde toplanmasına imkan sağlayacağı dikkate alınarak toplam 212,60 ha (2.126.000 m2) alanda “Gıda Organize Sanayi Bölgesi” yapılması oy çokluğu 8 kabul 1 ret (DSİ 6. Bölge Müdürlüğü) oyu ile kabul edilmiştir.

 

7-İmamoğlu ilçesi Danacılı Mahallesinde Süleyman AYBAŞ’a ait 9390 m2 yüzölçümündeki 514 nolu parselde 1.865,00 m2 büyüklüğünde dini tesis alanı için tarım dışı kullanım izni talebi.

 

Talep Büyük Ova sınırı içerisinde yer aldığından 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi kapsamında değerlendirilmiştir.  Parselin batısında sanayi alanı olması ve yakın çevresinde dini tesis alanı olmaması, çevresinin de aynı nitelikte olması nedeniyle 1.865,00 m2 büyüklüğünde dini tesis alanı için alternatif alanların değerlendirilmesi gerektiğinden oy birliği (9 ret) ile ret edilmiştir.

 

Kurul üyelerinin gündem maddeleri ile çeşitli konulardaki görüş ve önerilerini dile getirdikleri toplantı, Vali Demirtaş’ın “Alınan kararlar kentimize hayırlı olsun” mesajı vermesiyle son buldu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.