TÜBA Akademi Ödülleri’nde Sosyal Ve Beşeri Bilimler Ödülü Prof. Dr. Şerif Mardin’e Verildi

TÜBA Akademi Ödülleri’nde Sosyal Ve Beşeri Bilimler Ödülü Prof. Dr. Şerif Mardin’e Verildi

Şerif Mardin’in Ödülünü İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kallek Aldı

İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, TÜBA Akademi Ödülleri 2016’da Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde ödüle layık görüldü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ödül törenine sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Şerif Mardin’in ödülünü İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kallek aldı.

 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından uluslararası düzeyde yılın öne çıkan bilim insanlarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen ve ‘Türkiye’nin Nobeli’ olarak kabul edilen TÜBA Akademi Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Her yıl uluslararası düzeyde ve üç alanda verilen TÜBA Akademi Ödülleri’nin 2016 yılı değerlendirmesi kapsamında İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde ödüle layık görüldü.

 

Prof. Dr. Cengiz Kallek: “Prof. Dr. Şerif Mardin İstanbul Şehir Üniversitesi’nin onur nişanı”

Akademi Ödülü Madalyası ve Akademi Ödülü Beratı’nı, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Prof. Dr. Şerif Mardin adına alan İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kallek, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İstanbul Şehir Üniversitesi olarak en önemli amacımız iyi, doğru ve güzeli ararken keşifsel bilginin üretimine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak. Bu vizyon doğrultusunda, Türkiye ve dünyadan farklı akademik yetkinlikleriyle öne çıkan birçok kıymetli bilim insanını akademik kadromuzda buluşturuyoruz. Uzun yıllar boyu bilim üretmek için çalışmalar yürütmüş, Türkiye’de din ve modernleşme, sivil toplum, ideoloji, merkez-çevre ekseninde yaptığı öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla bu ülkenin yetiştirdiği en kıymetli bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Şerif Mardin’in ise bizim için çok ayrı bir yeri var. Sayın Mardin akademik kadromuzun onur nişanı ” dedi.

 

Prof. Dr. Şerif Mardin kimdir?

1927 yılında İstanbul’da doğan Şerif Mardin, sırasıyla Galatasaray Lisesi’nden ve Stanford Üniversitesi’nden mezun oldu. 1958’de Stanford Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Mardin, 1950’lerin ortasından itibaren katıldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde uzun yıllar görev yaptı. Bu arada Princeton, Harvard, Columbia, California-Berkeley, Oxford, EHESS gibi birçok üniversitede araştırmacı ve misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1973’te Boğaziçi Üniversitesi’ne geçerek orada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kurucu dekanı olarak üniversitenin yeniden şekillenmesine önemli katkıları oldu. Mardin, 1989’da American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı yaptı ve 1999’da ayrılarak Sabancı Üniversitesi’ne geçti. 2011’de bu üniversiteden Emeritus Profesör olarak emekli oldu ve İstanbul Şehir Üniversitesi’ne katıldı. Mardin’in eserleri arasında The Genesis of Young Ottoman ThoughtJön Türklerin Siyasi FikirleriDin ve İdeolojiTürk ModernleşmesiReligion and Social Change in Modern TurkeyTürkiye, İslam ve SekülarizmTürkiye’de Toplum ve Siyaset, Türkiye’de Din ve Siyaset, Türk Modernleşmesiİdeoloji, Din ve İdeoloji, Religion, Society and Modernity in Turkey gibi kitapları ve alanında öncü kabul edilen pek çok makalesi bulunuyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler