Türkmen; “Rant Kavgası, KKTC’yi Susuz Bıraktı”

Türkmen; “Rant Kavgası, KKTC’yi Susuz Bıraktı”
 CHP, ‘Asrın Projesi’ için Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını istedi.Türkmen; “Rant Kavgası, KKTC’yi Susuz Bıraktı” Cumhuriyet...

 

CHP, ‘Asrın Projesi’ için Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını istedi.

Türkmen; “Rant Kavgası, KKTC’yi Susuz Bıraktı”

 

Cumhuriyet Halk Partisi; Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a boru hatlarıyla götürülen ve ‘asrın projesi’ olarak adlandırılan Su Temin Projesi hakkında Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. TÜRKMEN, “ihale pazarlığı ve rant kavgası, KKTC’yi susuz bıraktı” dedi.

           

TBMM KatipÜye CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN ve 22 milletvekili arkadaşının imzaladığı önergenin gerekçesinde; su temin projesinde iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ve neden olduğu ekonomik kayıpların belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Önergesinin gerekçesinde; suyun dağıtımı için gerekli 600 milyon liralık alt yapı yatırımını ve suyun dağıtım, satış ve işletmesini kimin yapacağı konusunda AKP hükümeti ile KKTC hükümeti arasına çıkan anlaşmazlık nedeniyle suyun iki aydır denize akıtıldığını vurgulayan TÜRKMEN şunları söyledi:

           

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) su ihtiyacını karşılamak üzere 2011 yılında yapımına başlananprojeye 1.6 milyar lira harcanmış, 17 Ekim 2015 tarihinde Türkiye ve KKTC’de düzenlenen iki ayrı törenle hizmete alınmıştır.

 

AKP Hükümeti; KKTC’deki belediyelerin su fatura tahsilat oranlarının çok düşük olduğu ve Ada içindeki su dağıtımı için maliyetinin KKTC Hükümeti tarafından karşılanmasını ve suyun özel şirketlerin katıldığı bir sistemle işletilmesini talep etmektedir. KKTC Hükümeti ise, mevcut belediyelerin ve kurdukları şirketin su faturalarını tahsil etmesini istemektedir.

 

Ayrıca, KKTC Medyası, AKP hükümetinin yap-işlet-devret modeli ve özel şirkette ısrar etmesinin ardında, ihaleyi alacak şirketin bile belirlendiği iddialarına yer vermektedir”

 

1 Ocak 2016’da Kuzey ve Güney Kıbrıs Elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, müzakere süreci ve adada çözüm adına önemli bir gelişme olduğuna da dikkat çeken TÜRKMEN; “Türk Hükümeti ile KKTC hükümetinin su konusunda uzlaşamıyor olması; bütün dünya tarafından bir ihale pazarlığı ve rant kavgası olarak izlenmekte ve değerlendirilmektedir” dedi.

 

TÜRKMEN, İki hükümet arasında meydana gelen anlaşmazlıkların; olası bir siyasi krize dolayısıyla da müzakere sürecinin kesintiye uğramasına neden olması durumunda bunun sorumlusunun, KKTC’nin ve halkının, yerel yönetimlerinin iradesini yok sayarak, kendi formülünü dayatmaya çalışan AKP iktidarı olacağını söyledi.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a boru hatlarıyla götürülen ve ‘asrın projesi’ olarak adlandırılan Su Temin Projesi’nde;suyun dağıtımı için gerekli 600 milyon liralık alt yapı yatırımını ve suyu kimin satacağı, dağıtacağı, işletmesini yapacağı, konusunda AKP hükümeti ile KKTC hükümeti arasına çıkan anlaşmazlık sonucu ada halkı tekrar susuzluğa mahkumolmuştur. Anlaşmazlık nedeniyle suyun iki aydır denize akıtıldığı belirtilmektedir.

 

Su Temin Projesi’ndeki anlaşmazlıkların tespiti ve bu anlaşmazlıkların neden olduğu ekonomik kaybın belirlenmesi, bu kaybın KKTC ve Türkiye’ye etkilerinin saptanması, bundan sonraki dönemde maddi kaybın en aza indirecek önlemlerin ve politikaların belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz.

 

Av. Elif Doğan TÜRKMEN

Adana Milletvekili

 

ADI VE SOYADI

SEÇİM BÖLGESİ

İMZASI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GEREKÇE

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) su ihtiyacını karşılamak üzere 2011 yılında yapımına başlanan ve 1.6 milyar lira harcanarak, 17 Ekim 2015 tarihinde Türkiye ve KKTC’de düzenlenen iki ayrı törenle açılışı yapılarak hizmete alınan Asrın Projesi diye adlandırılan Su Temini Projesi’nde iki ülke hükümetleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle su akışı kesilmiş, hatta suyun iki aydır denize döküldüğü belirtilmektedir.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a boru hatlarıyla götürülen Projede; suyun dağıtımı için gerekli 600 milyon liralık alt yapı yatırımını kimin yapacağı, suyu kimin satacağı, dağıtacağı, işletmesini yapacağı, konusunda AKP hükümeti ile KKTC hükümeti arasına çıkan anlaşmazlık sonucu ada halkı tekrar susuzluğa mahkum olmuştur.

 

AKP Hükümeti; KKTC’deki belediyelerin su fatura tahsilat oranlarının çok düşük olduğu ve ada içindeki su dağıtımı için gerekli 600 milyon liralık altyapı maliyetinin KKTC Hükümeti tarafından karşılanmasını ve suyun özel şirketlerin katıldığı bir sistemle işletilmesini talep etmektedir. KKTC Hükümeti ise,   mevcut belediyelerin ve belediyelerin kurduğu şirketin su faturalarını tahsil etmesini istemektedir.

 

KKTC Medyası, AKP hükümetinin yap-işlet-devret modeli ve özel şirkette ısrar etmesinin ve ihaleye çıkartmak istemesinin ardından, ihaleyi alacak şirketin bile belirlendiği haberlerine yer vermektedir

 

1 Ocak 2016’da Kuzey ve Güney Kıbrıs Elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, müzakere süreci ve adada çözüm adına önemli bir gelişme olurken; Türk Hükümeti ile KKTC hükümetinin su konusunda uzlaşamıyor olması; bütün dünya tarafından bir ihale pazarlığı ve rant kavgası olarak izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

 

İki hükümet arasında meydana gelen anlaşmazlıklar; olası bir siyasi krize dolayısıyla da müzakere sürecinin kesintiye uğramasına neden olursa, bunun sorumlusu ve KKTC’nin ve halkının, yerel yönetimlerinin iradesini yok sayarak, kendi formülünü dayatan AKP iktidarı olacaktır.

 

Yukarıda bahsedilen nedenlerle; Su Temin Projesi’ndeki anlaşmazlıkların tespiti ve bu anlaşmazlıkların neden olduğu ekonomik kaybın belirlenmesi, bu kaybın KKTC ve Türkiye’ye etkilerinin saptanması, bundan sonraki dönemde maddi kaybın en aza indirecek önlemlerin ve politikaların belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

 

 

adanapost.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.