Ünüvar: “Down sendromu hastalık değil farklılıktır”

Ünüvar: “Down sendromu hastalık değil farklılıktır”

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, down sendromunun hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu belirtti.

Kendisi de down sendromlu bir torun sahibi olan Ünüvar, “21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdeklerinin kromozomlarla bağlanmış genlerden meydana geldiğini, bu gen ve kromozomların insanın fizyolojik ve kişilik yapısını oluşturduğunu ifade eden Ünüvar, “İnsan vücudunda 46 kromozom mevcuttur. Bu 46 kromozomdan 21. kromozom çiftinin bir fazlalığı nedeni ile 21 Mart tarihi, bu genetik farklılığa dikkatleri çekmek için ‘Dünya Down Sendromu Günü’ olarak anılır ve çeşitli etkinlikler ile toplum bilinçlendirilir” dedi.

Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyonun gelişmediğini, ancak down sendromunun embriyonun gelişimini tamamlayabildiği nadir bir durum olduğunu kaydeden Ünüvar, “Down sendromlu kişilerin, diğer insanlardan tek farkı 1 kromozomlarının fazla olmasıdır. Aslında onların bizden bir eksiği değil aksine bir fazlası bulunmaktadır. Down sendromu genetik bir farklılıktır, bir hastalık değildir” ifadelerini kullandı.

 

“EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ”

Down sendromlu çocuk sahibi ailelerin en büyük hatasının bilgi eksikliği olduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Engelli olmak eşitsizlik kaynağı değildir ve olmamalıdır. Engelli bireylerle toplum arasında zaman zaman cam duvarlar oluşuyor. Uzaktan bakınca görünmeyen, yakınlaşınca görünen duvarlar. Bu cam duvarları aşmalıyız. İşte bu algıları değiştirmemiz, kafalardaki cam duvarları kırmamız, yıkmamız lazım. Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer. Erken müdahale ve eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, oyun grupları gibi destekler ve özellikle okul hayatı çok önemlidir. Down sendromlular, doğumdan itibaren erken dönemde başlayan uygun eğitim programları ile çeşitli başarılara ulaşabilmekte, kaynaştırma eğitimi alabilmekte, toplum içinde bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabilmektedirler.”

Down sendromlu bebeklerde eğitime 0-2 ay içerisinde başlamak gerektiğine dikkati çeken Ünüvar, şunları kaydetti:

“Eğitim imkânı sağlandıkça down sendromlu kişilerin toplumdaki başarısı da bir birey olarak artmaktadır. İyi eğitim alan hemen hemen bütün down sendromlular okula gidebiliyor, sosyal yaşama katılıyor, çoğu yarı-bağımsız yaşam kurabiliyorlar. Eskiden ‘okuyamaz’ denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebiliyor, ikinci bir dil öğrenebiliyor, çalışabiliyor. Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan, düzenli ve disiplinli bir çalışmayla mümkün olabiliyor.”

 

“DOWN SENDROMLULAR MELEKTİR”

Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bütün bunların yanında, down sendromlu bireylerin diğer insanlardan en büyük farkının; dürüstlükleri, kurallara uymaları, yardım etmeyi çok sevmeleri, tabiata düşkünlükleri, neşeli - sempatik ve duygusallıkları olduğunu vurguladı.

Bu nedenle down sendromluların, toplum tarafından çoğu zaman “melek” olarak nitelendirildiğini dile getiren Ünüvar, “Aileler, endişeye kapılmasınlar, eğitimlerini aksatmasınlar, ilgilerini azaltmasınlar. Çünkü ne kadar ilgi gösterirseniz o kadar karşılık alıyorsunuz. Ayrıca, down sendromlu bireyler bazı rahatsızlıklara daha yatkın olabiliyorlar. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması, doğru sağlık danışmanlığının alınması hayati önem taşıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da sıkça ‘engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmesini sağlamak devletin asli görevlerindendir’ ifadesini kullanır. Hükümetimiz down sendromlu ve değişik farklılıkları taşıyan vatandaşlarımızın gerek sağlık, gerek eğitimleri ve gerekse diğer sosyal ihtiyaçları için büyük gayret sarf etmektedir, sarf etmeye de devam edecektir. Down sendromlu torun sahibi biri olarak, down sendromlu bireyler gerçekten nitelendirildiği gibi melektirler. ‘21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’ münasebetiyle; down sendromlu bireylere karşı daha duyarlı olunması, onların bizlerden farklı olmadıklarının bilinmesi ve bizler gibi duygularının olduğunun daima hatırlanması dileğimle herkese sağlıklı günler diliyorum” sözleriyle mesajını tamamladı.

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler