Ünüvar: “Türkiye, bağımlılıkla mücadelede başarı hikâyeleri yazabilir”

Ünüvar: “Türkiye, bağımlılıkla mücadelede başarı hikâyeleri yazabilir”

Ünüvar, sigara bağımlılığı ile mücadelede bütün dünyanın kabul ettiği bir başarı hikâyesi yazan Türkiye’nin, aynı başarıyı alkol, uyuşturucu, kumar, teknoloji ve alışveriş bağımlılığı gibi diğer bağımlılık türlerinde de yakalayabileceğini söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sigara bağımlılığı ile mücadelede bütün dünyanın kabul ettiği bir başarı hikâyesi yazan Türkiye’nin, aynı başarıyı alkol, uyuşturucu, kumar, teknoloji ve alışveriş bağımlılığı gibi diğer bağımlılık türlerinde de yakalayabileceğini söyledi.

Madde bağımlılığı ile mücadelede bütüncül yaklaşımın önemine dikkat çekmek ve bağımlılık tedavisinde kurumsal iş birlikleriyle gerçekleştirilen rehabilitasyon hizmetlerinin faydaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Birimi tarafından “Uyuşturucuyla Mücadelede Bütüncül Yaklaşımın Önemi” konulu konferans düzenlendi.

“AMATEM İş-Uğraş ve Meslek Edindirme Atölyeleri” açılış töreni öncesinde gerçekleştirilen toplantının açılış bölümünde söz alan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bağımlılığın, sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, bütün dünya toplumlarını ilgilendirdiğini söyledi.

“Giderek daha çok bağlanıyoruz” diyen Ünüvar, bağımlılık yapıcı madde ve unsurların hepsinin birbiri ile ilişkili olduğunu ifade etti. Ünüvar, “Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, alışveriş ve teknoloji bağımlılığından her biri, bir diğeriyle ilişkili. Adeta birisi diğerinin avlu kapısı. Sigara buradaki en kritik nokta” diye konuştu.

 

“HÜKÜMETİMİZ ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI”

Devletin uyuşturucu ile mücadele konusunda üç temel görevi bulunduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Devletin bu konularda öncü olması gerekiyor. Birincisi ve en temel görevlerden birisi, toplumun uyuşturucu maddeyle buluşmasını engellemek. İkincisi uyuşturucu bağımlısı olmuş vatandaşlarımızı uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak. Üçüncüsü ise bağımlılıktan tedavi ya da ıslah olarak kurtulmuş bireylerin kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamak. Devletimizin üçüncü temel görevi de bu. Bu çok kolay bir şey değil. Özellikle madde bağımlısı olmuş bireylerin tedavisi zor ama tedavi olmuş bireylerin topluma kazandırılması da bir o kadar zor. Bu konuda devletimizin, hükümetimizin yaptığı çok önemli işler var. Örneğin 2014’te bu konuda acil eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda çok önemli adımlar atıldı. Örneğin narkotimler kuruldu, sosyal uyum merkezleri çalışması başlatıldı, AMATEM, ÇEMATEM’lerin kapasitesi ve fonksiyonu artırıldı. İŞKUR vasıtasıyla iş, aş, sıcak yuva sahibi olması noktasında çok önemli adımlar atıldı.”

 

“’BİR ATÖLYEDEN NE OLUR Kİ’ DEMEMEK LAZIM”

Bağımlılıktan kurtulmuş bireylerin iş ve meslek sahibi olmasının önemine vurgu yapan Ünüvar, “Bu çok çok önemli bir konu. Çünkü insanları bağımlılıktan kurtarsanız bile, siz onların toplumda uygun bir yer edinmesini sağlayamıyorsanız bir müddet sonra yine uyuşturucunun pençesine düşebiliyorlar. Zaten insanların bu kişileri kolayca dışlayabilme melekesi var. Çevre kabul etmiyor. Sürekli alnında bir damgayla dolaşan bireyin iş sahibi de olamayınca başka çıkar yolu kalmıyor. İstemeyerek de olsa o hayata geri dönüyor. ‘Bir atölyeden ne olur ki’ dememek lazım. Bizim attığımız küçük bir adım, farklı noktalarda karşılık bulabilir. Onun için bu nevi çalışmaları çok önemsiyorum. Bunların sayısını artırmak lazım. O damgalanmış, dışlanmış, toplumdan ayrıştırılmış bireylerin elinden tutmamız lazım” dedi.

 

“BAŞARI HİKÂYELERİNİN SAYISINI ARTIRABİLİRİZ”

Ünüvar, bağımlılığın hem bireyin kendisine hem topluma hem de devlete direkt ve endirekt birçok maliyeti bulunduğuna dikkat çekerek, “Devletimizin hep böyle adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Böyle adımlar da atılıyor. Çünkü Cumhurbaşkanımız bu konuda gerçekten çok ama çok duyarlı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, Türkiye’nin sigara bağımlılığı ile mücadele kriterlerinin altıda altısını tutturan tek ülke olması sıfatıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir ödül takdim etti. Sigara ile mücadelede böyle bir başarı hikayesi oluşturmuşsak diğer hususlarda neden başarı hikayesi oluşturmayalım. Böyle küçük küçük çalışmalar bizim başarı hikâyemizi de artıracaktır. Ben Ankara AMATEM’i tebrik ediyorum. Bu güzel örneklerin bütün ülkeye yayılmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“REHABİLİTASYON, TEDAVİNİN ÖNEMLİ PARÇASI”

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, medikal tedavi sonrası rehabilitasyon uygulamalarının, madde bağımlılığı tedavisinin önemli bir parçası olduğuna işaret etti.

 

 “BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE YERLİ VE MİLLİ YAKLAŞIM”

Açılışını yaptıkları iş, uğraş ve meslek edindirme atölyeleri ile konuyu sadece tıbbi boyutuyla değil, bütüncül bir yaklaşımla ele almanın güzel bir örneğinin sergilendiğini ifade eden Zengin, “Pek çok ülkede yüzde 10’ları geçmeyen uzun dönem başarı artık literatürde bir gerçek olarak kabul edilmiş. Yani bizler mutlaka bunun üzerine çıkmanın yollarını bulmamız lazım. İşte bu noktada da kendi kültürümüzün avantajlarını kullanarak, kendi inanç değerlerimize de bilinçli bir şekilde bu mücadelenin içerisinde yer vermemiz gerekir. Şunu da büyük bir memnuniyetle ifade etmeliyim. Ankara AMATEM geçen süreçte edindiği tecrübeyle gerçekten yerli bir tarzı, milli nitelikte bir bağımlılıkla mücadele yaklaşımını inşallah oluşturma noktasında önemli mesafeler almış durumda. Bugün de hizmete açacağımız birim hem hastanemiz adına hem de bu tür uygulamaların ülkemizde yerleşmesi adına inşallah önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, AMATEM’de görevli Uzman Dr. Volkan Şahiner, “Uyuşturucu ile Mücadelede Bütüncül Yaklaşımın Önemi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, bağımlılıktan kurtulan bireyleri topluma kazandıracak AMATEM İş, Uğraş ve Meslek Atölyeleri’nin açılışı yapıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler